Λίγο πριν φτάσουμε και επίσημα στην Κυριακή του Πάσχα, μιλήσαμε με τον Βασίλη Μάνδρο, τον Grill Master της Weber και του ζητήσαμε μερικές συμβουλές για εκείνους που υπομονετικά δεν τρώνε κρέας αυτή τη βδομάδα είτε γιατί νηστεύουν είτε γιατί προτιμούν να απέχουν για λίγες ημέρες από αυτό. Η νηστεία στις μέρες μας έχει πολλές όψεις. Για παράδειγμα, πολλοί είναι αυτοί που τρώνε ψάρια και γενικότερα θαλασσινά αυτές τις μέρες, σε μια new age νηστεία που σε καμία περίπτωση δεν είναι αυστηρή. Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή και αύριο, Μεγάλο Σάββατο, θα κυριαρχήσουν αυτά τα πιάτα και έτσι ήταν μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Αλέξανδρο γι’ αυτά αλλά και για την Κυριακή του Πάσχα.

Κεφάλαιο ψάρι: Πώς το κάνουμε ακόμα πιο νόστιμο;

Όταν έχουμε μεγάλα κομμάτια ψαριού, θα πρέπει να παίζουμε άμεσα, έμμεση φωτιά, δηλαδή η φωτιά είναι γύρω-γύρω από το ψάρι έτσι ώστε να ψήνεται σιγά-σιγά και σταδιακά  για να μη στεγνώσει το ψάρι.  Παίζει ρόλο και το μέγεθος της ψησταριάς που έχουμε. Μπορούμε να βάλουμε μεγάλα ψάρια: λαβράκια, φαγκρί, τσιπούρα. Το ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να προσέχουν πώς θα τα φτιάξουμε αυτά. Σε μεγάλα ψάρια, καλό είναι να τα μαρινάρουμε καλά με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και να βάλουμε μέσα στα βράχια κομμάτια λεμονιού και στην κοιλιά να βάλουμε κομμένα λαχανικά όπως πράσο, κρεμμύδι, καρότο, θυμάρι. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος και του γυρίσματος του ψαριού από πλευρά σε πλευρά, τα λαχανικών και το λεμόνι θα δώσει ένα επιπλέον γεύση. 

Περιορισμοί;

Στο μπάρμπεκιου δεν υπάρχουν περιορισμοί στο τι πρέπει να ψήσεις και τι δεν πρέπει να ψήσεις. Μπορεί να κάνεις τα πάντα αρκεί να γνωρίζει τον τρόπο του ψησίματος που θα κάνεις. Θα είναι έμμεσο, Δηλαδή από κάτω η φωτιά ή άμεσο, δηλαδή γύρω-γύρω. Εάν έχεις μαλλάκια, όστρακα, καλαμάρια, θράψαλα, χταπόδια, εκεί πρέπει η φωτιά να είναι άμεση γιατί δεν πρέπει να στεγνώσουν.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε ψάρι ή κρέας;
Ο προμηθευτής, αυτός που θα επιλέξεις να αγοράσεις το κρέας είναι πολύ σημαντικός. Θα πρέπει να είναι τσεκαρισμένος από σένα ή από γνωστούς σου. Αν μιλάμε για ψάρι, θα πρέπει η σάρκα του να είναι σκληρή όταν το πατάς. Η μυρωδιά να είναι καλή, τα βράγχια να είναι κατά κόκκινα και τα μάτια να είναι γυαλιστερά. Όσον αφορά το κρέας, παίζουν ρόλο οι κοπές, με τι τρόπο αποφασίσουμε να ψήσουμε ανάλογα τα κιλά του κρέατος και τι μέρος του ζώου επιλέξαμε. Κάθε κομμάτι του ζώου, κάθε κοπή δηλαδή, έχει τους δικούς του χρόνους και τους δικούς του κανόνες ψησίματος. 

Ποια συνοδευτικά κυριαρχούν την Κυριακή του Πάσχα και τι μπορούμε να ετοιμάσουμε εμείς;

Μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά στο μπάρμπεκιου. Είναι πάρα πολλοί οι μεζέδες και ορεκτικά. μπορεί να είναι να χρησιμοποιήσουμε το σύστημα GBS της Weber και να κάνουμε μία χορτόπιτα, μία ωραία τυρόπιτα, μια ωραία συκωταριά μοσχαρίσια, μπορεί να κάνει να κάνεις ένα μικρό κοκορετσάκι, ένα μικρό κοντοσούβλι. Συνήθως, όμως, αυτά που κυριαρχούν αυτές τις ημέρες αυτές είναι τα λουκάνικα, οι πανσέτες και η συκωταριά μοσχαρίσια με χυμό λεμονιού, μαριναρισμένη με αλάτι, πιπέρι, κρεμμύδι που την έχουμε αφήσει δύο-τρεις ώρες στη μαρινάδα πριν το ψήσιμο.

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber