Το πιθανότερο είναι να έχετε ακούσει για αυτό αλλά, δυστυχώς, δεν το έχετε δοκιμάσει. Αν είστε τυχεροί, ίσως η μυρωδιά του έφτασε στη μύτη σας από το δίπλα τραπέζι (και αυτό δύσκολο) που μία παρέα ή ένα ζευγάρι ευκατάστατων επέλεξαν δύο μπριζόλες Kobe απλά για να «τσιμπήσουν».

Αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Tι είναι το Kobe beef; Είναι ένα από τα πιο διάσημα και ακριβά κρέατα στον κόσμο. Είναι μοσχάρι αλλά η ανατροφή, όπως και η διατροφή του, θυμίζει κάποιον βασιλιά που δεν γνωρίζει και ίσως να μην τον ενδιαφέρει τι συμβαίνει έξω από το κάστρο του.

Η προέλευσή του είναι Ιαπωνική και προέρχεται από τις 4 κύριες ράτσες Wagyu. Η τιμή του, για όλους εμάς που απολαμβάνουμε ένα απλό κυριακάτικο μπάρμπεκιου με φίλους και μπίρες, είναι απλησίαστη αφού σε ένα εστιατόριο ο λογαριασμός μπορεί να φτάσει και τα 1000 ευρώ. Ωραία και η προβατίνα, θα πούμε εμείς.

Με τα χρόνια, γύρω από το κρέας Kobe δημιουργήθηκαν διάφοροι μύθοι που εξακολουθούν να το συνοδεύουν μέχρι και σήμερα. Ας δούμε αυτούς τους μύθους και στην επόμενη συνάντηση με την παρέα, να ξεκαθαρίσουμε μεταξύ μας τι ισχύει και τι όχι.

Το πρώτο που διαβάζουμε και ακούμε, είναι πως το συγκεκριμένο κρέας το βρίσκουμε μόνο στο Kobe της Ιαπωνίας. Ναι, το βρίσκουμε εκεί, αλλά όχι μόνο εκεί. Για την ακρίβεια, μπορεί να το αγοράσει κάποιος από σχεδόν κάθε περιοχή της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Όχι, παιδιά, τα μοσχάρια Wagyu δεν πίνουν τις ίδιες μπίρες που πίνουμε εμείς όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε και γενικά, δεν ισχύει πως όλοι όσοι ασχολούνται με τις συγκεκριμένες ράτσες, τα μεγαλώνουν -και- με μπίρα. Αυτό δε σημαίνει πως δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν απλά η πρακτική είναι περιορισμένη.

Ναι, είναι ένα λιπαρό κρέας και αυτό είναι που το κάνει τόσο νόστιμο. Όμως τα όσα διαβάζαμε κάποτε, δεν ισχύουν. Το Wagyu περιέχει περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία ανήκουν στα λιπαρά που δεν είναι επικίνδυνα. Το αντίθετο.

Δεν είμαστε σίγουροι ότι τα βοοειδή γνωρίζουν απ’ έξω τις συμφωνίες του Μπαχ, αλλά ναι, πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της σίτισης τους, ακούγεται κλασική μουσική ώστε να χαλαρώνουν. Όσο περισσότερο χαλαρώνουν, τόσο περισσότερο τρώνε.

Βρες τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber