Ψημένα στην ψησταριά, τα φρέσκα λαχανικά είναι ιδανικά για ένα ελαφρύ κυρίως πιάτο ή για ένα συνοδευτικό γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Όμως δεν έχουν παραχθεί όλα τα λαχανικά με τον ίδιο τρόπο. Επιλέγοντας τα κηπευτικά σας ανάλογα με το αν είναι η εποχή τους συνδέεστε με τους ντόπιους αγρότες, ενώ παράλληλα ενισχύετε τις υφές, τις γεύσεις και τις βιταμίνες στο πιάτο σας. «Όταν κάτι είναι ‘στην εποχή του’, όλοι οι παράγοντες ανάπτυξης συμβάλλουν για να δημιουργηθεί το καλύτερο κηπευτικό: η περιοχή, το κλίμα, η ποικιλία, το έδαφος», εξηγεί ο Adam Johnson, Επικεφαλής Σεφ Ανάπτυξης στη σχολή μαγειρικής Raymond Blanc στο ξενοδοχείο Belmond Le Manoir aux Quat’Saisons στο Οξφορντσάιρ.

Σε ένα ειδυλλιακό υπαίθριο σκηνικό, στο Belmond Le Manoir, βρίσκεται η σχολή μαγειρικής Raymond Blanc, όπου το κοινό μπορεί να μάθει τη γαλλική κουζίνα. Πολλά μαθήματα επικεντρώνονται σε συνταγές που είναι σημαντικές για τον Raymond και δείχνουν τα πιάτα που τον ενέπνευσαν να γίνει ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ που είναι σήμερα. Και στις μεγάλες εκτάσεις και στους κήπους, τα λαχανικά συλλέγονται απαλά από τη γη και φτάνουν στο τραπέζι όλο τον χρόνο.

Όμως, δεν χρειάζεστε τη δική σας κουζίνα 2 αστεριών Michelin ή τη δική σας αγροτική έκταση για να εξασφαλίσετε το καλό φαγητό. Παντού, ντόπιοι παραγωγοί πωλούν τα λαχανικά τους στην ακμή της ωρίμασής τους, τονίζει ο Adam. «Όταν μαγειρεύετε με τοπικά, εποχιακά λαχανικά, επωφελείστε φυσικά από το μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα και τη μειωμένη συσκευασία, πράγμα που σημαίνει πιο φρέσκα προϊόντα, που με τη σειρά τους σημαίνουν μεγαλύτερη διατήρηση των βιταμινών και των θρεπτικών στοιχείων, καθώς τα λαχανικά δεν αποθηκεύονται για μεγάλα διαστήματα και δεν διανύουν μεγάλες αποστάσεις». Δείτε τι είναι καλό την άνοιξη:

ΠΡΑΣΑ

Eίναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο λαχανικό, από την κατσαρόλα έως την ψησταριά. Κατά την εποχή των ψυχρότερων μηνών του χρόνου έως την αρχή της άνοιξης, είναι ιδανικά για το πρώτο μεγάλο μπάρμπεκιου της χρονιάς. Επιπλέον, αποτελούν μια υπερδύναμη θρεπτικών συστατικών – ιδανικά για να αποφύγετε τα πρώτα ανοιξιάτικα κρυολογήματα. «Βάλτε μεγάλα πράσα απευθείας στα κάρβουνα μέχρι να καψαλιστεί παντού η φλούδα», συνιστά ο Johnson. «Αφαιρέστε και τοποθετήστε τα σε έναν δίσκο και αφήστε την υπολειπόμενη θερμότητα να ζεστάνει το εσωτερικό του πράσου. Ξεφλουδίστε τα εξωτερικά καψαλισμένα στρώματα και θα σας μείνει ένα όμορφα μαγειρεμένο στον ατμό πράσο, το οποίο θα είναι μαλακό και θα έχει έντονο χρώμα. Είναι νόστιμο βουτηγμένο σε μια συνοδευτική σάλτσα μουστάρδας Dijon». Η Master-Touch Premium της Weber είναι η ιδανική ψησταριά για αυτό, με άφθονο χώρο στα κάρβουνα για να γίνουν τα λαχανικά απολύτως τραγανά.

ΚΑΡΟΤΑ

Eίναι νόστιμα τόσο ωμά όσο και βρασμένα, αλλά όταν ψηθούν στην ψησταριά, η γεύση τους απογειώνεται. «Το ψήσιμο των λαχανικών προσθέτει μια διαφορετική γεύση και υφή που δε μπορείτε να δημιουργήσετε στην οικιακή σας κουζίνα», εξηγεί ο Johnson, ο οποίος διδάσκει χρησιμοποιώντας τις ψησταριές της Weber. «Επιπλέον, η υψηλή, ξηρή θερμότητα της ψησταριάς σημαίνει ότι μπορείτε γενικά να μαγειρεύετε λαχανικά πολύ πιο γρήγορα κάτι που συμβάλλει στη διατήρηση της γεύσης τους». Τα καρότα φτάνουν στο απόγειό τους την άνοιξη, είναι εξαιρετικά ενισχυτικά δύναμης και τα αντιοξειδωτικά τους πιστεύεται ότι βοηθούν τις γνωστικές ικανότητες. Ρίξτε τα καρότα σας σε μια σάλτσα από ελαιόλαδο, κύμινο, πάπρικα και αλάτι πριν τα τοποθετήσετε στην ψησταριά ή μέσα σε ένα Καλάθι Ψησίματος της Weber. Μόλις ψηθούν περιχύστε τα με λίγο χυμό από λάιμ και μια κουταλιά κρέμα γάλακτος: προσθέστε λίγα καρυκεύματα και αφήστε τα να κρυώσουν ώστε να εξουδετερωθούν τα φυσικά σάκχαρα των λαχανικών.

ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ

Mίσχοι, τοποθετημένα σε πράσινες ή λευκές σειρές στους πάγκους των αγορών των αγροτών είναι σαν προσκλητήρια των τελευταίων μηνών της άνοιξης. Εάν μαγειρευτούν σωστά, αυτά τα λαχανικά με τις πυκνές ίνες μπορούν να γίνουν τραγανά, λεία και να ξεχυλίσουν με τη γεύση τους. Καρυκευμένα με φειδώ, με ελάχιστο ελαιόλαδο και μια πρέζα αλάτι, τα σπαράγγια είναι ένα όμορφο συνοδευτικό πιάτο για τον ψητό σολομό ή το κοτόπουλο με βότανα. Όπως εξηγεί ο Johnson: «Τα διακριτικά καρυκεύματα, που βρίσκονται σε ισορροπία μεταξύ τους, είναι αυτά που μπορούν να απογειώσουν ένα πιάτο που περιλαμβάνει απλά ψητά λαχανικά σε κάτι νόστιμο και εκπληκτικό».