Από παιδί ακόμα, τότε που βρισκόσουν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, θυμάσαι την 25η Μαρτίου για τρεις λόγους: για την παρέλαση, για τις ώρες μαθήματος που αναγκαστικά γλίτωνες και φυσικά για τον μπακαλιάρο που σε περίμενε στο σπίτι ή στην ταβέρνα. Ύστερα, πήγες στο Γυμνάσιο. Και εκεί, ισχύει περίπου η ίδια ιστορία. Τέλος, στο Λύκειο, πιο ώριμος πια, μετά την παρέλαση πήγαινες για καφέ. Και πάλι, όμως, ο μπακαλιάρος είχε ξανά την τιμητική του.

Τα χρόνια πέρασαν, σπούδασες και τώρα μπορεί να έχεις κάνει και οικογένεια. Δυστυχώς, φέτος, όπως και πέρυσι, δεν κατάφερες να γευτείς το αγαπημένο συ ψάρι στην ταβέρνα που επιλέγεις συνήθως λόγω της πανδημίας. Αλλά, μεταξύ μας, δεν σε νοιάζει ιδιαίτερα γιατί στο μπαλκόνι σου ή στην αυλή σου, θα ετοιμάσεις -για ακόμη μια φορά- τον τέλειο μπακαλιάρο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτόν που πληρώνεις εκτός σπιτιού.

Το μόνο που χρειάζεσαι, είναι τα κάρβουνα και τη διάθεση. Εντάξει, ίσως και κάτι παραπάνω αλλά μην ανησυχείς, σου έχουμε ετοιμάσει ένα οδηγό που θα σε βοηθήσει σε κάθε σου βήμα για να γιορτάσεις την 25η Μαρτίου όπως σου αξίζει.

Αυτό που πρέπει να κάνεις για αρχή, είναι να καθαρίσεις προσεκτικά το ψάρι. Αφού το πλύνεις και το στραγγίξεις καλά από τα νερά, το αλατίζεις. Ανακατεύουμε λάδι, λεμόνι και ρίγανη και μουλιάζουμε τον μπακαλιάρο για μία ώρα.

Κάπου εκεί βάζουμε τη σχάρα στη φωτιά για περίπου δέκα λεπτά. Όταν γίνουν τα κάρβουνα, βάζουμε τον μπακαλιάρο στη σχάρα και ψήνουμε για 5-8 λεπτά (ανάλογα τη φωτιά) κάθε πλευρά του. Ύστερα, όταν η φωτιά δεν είναι τόσο δυνατή, σιγοψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Πριν από κάθε γύρισμα, αλείφουμε με ένα πινέλο τον μπακαλιάρο με λάδι.

Όταν το ψάρι γίνει, εννοείται πως επιλέγουμε τον παραδοσιακό τρόπο σερβιρίσματος. Λαδολέμονο, αρκετό λαδολέμονο. Η απλότητα την 25η Μαρτίου είναι με το μέρος μας. Α, μην ξεχάσετε την σκορδαλιά παιδιά, αφήστε στην άκρη της ντροπές.

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber