Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι στο μπάρμπεκιου απλά ψήνουμε το αγαπημένο μας κρέας. Κανείς δεν λέει όχι. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Στο μπάρμπεκιου μπορούμε να ψήσουμε λαχανικά, ψαρικά αλλά και να ετοιμάσουμε και γλυκά. Μπορεί κανείς να αρνηθεί μερικά πάνκεϊκς μετά το φαγητό; Δύσκολο. Για το λόγο αυτό άλλωστε υπάρχει το ταψί της Weber, για να μας γλυκάνουν μετά τις αλμυρές γεύσεις. Για να πετύχεις αυτό που θα κάνει τους καλεσμένους σου να παραμιλούν, απλά ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες.

Πάνκεϊκς: 200 γρ. αλεύρι, 30 γρ. ζάχαρη, 1 λοβό βανίλιας, 1 πρέζα αλάτι, ½ κ.γ. κάρδαμο, ξύσμα ½ λεμονιού, 3 αυγά, 300 ml κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά, 50 ml μπίρα, βούτυρο για τηγάνισμα. Σως: 80 γρ. ζάχαρη. 30 γρ. βούτυρο, 200 γρ. καφέ με ήπια γεύση (φρεσκοβρασμένο), 40 γρ. καστανή ζάχαρη , 1 λοβό βανίλιας 100 γρ. βατόμουρα, 50 γρ. μύρτιλα 50 γρ. σπασμένα φουντούκια, ελαφρά ψημένα, μία χούφτα ανθούς λάπαθου παγωτό βανίλια.

1. Κόψτε κατά μήκος το λοβό της βανίλιας και ξύστε τον για να βγάλετε στους σπόρους, κρατώντας το λοβό για αργότερα.

2. Ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη ζάχαρη βανίλιας, το αλάτι, το κάρδαμο και το ξύσμα λεμονιού σε ένα μπολ. Προσθέστε το γάλα και τη μπίρα ενώ ανακατεύετε.

3. Προσθέστε ένα αυγό τη φορά ενώ χτυπάτε το μείγμα. Χτυπήστε το χυλό πολύ καλά – δεν πρέπει να υπάρχουν σβώλοι. Βάλτε το χυλό στο ψυγείο για μία ώρα.

4. Προετοιμάστε την ψησταριά για άμεση θερμότητα, 200° C. Βάλτε το ταψί GBS στη σχάρα GBS για να ζεσταθεί.

5. Προσθέστε βούτυρο στο ταψί, και ψήστε τα πάνκεϊκς, ένα τη φορά, γυρίζοντας μία μόνο φορά. Προσθέστε βούτυρο όταν χρειάζεται. Όταν τα πάνκεϊκς ετοιμαστούν, διπλώστε τα σε τρίγωνα και σκεπάστε τα.

6. Καραμελώστε ελαφρά τη ζάχαρη στο ταψί, προσθέστε βούτυρο και το λοβό βανίλιας και αφήστε το βούτυρο να τσιτσιρίζει ενώ ανακατεύετε. Προσθέστε τον καφέ και την καστανή ζάχαρη και σιγοβράστε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήστε την καραμέλα να εξατμιστεί λίγο για να γίνει πιο παχύρρευστη.

7. Προσθέστε οκτώ διπλωμένα πάνκεϊκς στη σως καραμέλας και ζεστάνετέ τα προσεκτικά, γυρίζοντάς τα μία μόνο φορά. Όταν τα πάνκεϊκς ζεσταθούν, προσθέστε τα βατόμουρα και τα μύρτιλα, και ζεστάνετε γρήγορα.

8. Διακοσμήστε τα πάνκεϊκς με τα μούρα και το λάπαθο σε ένα πιάτο ή σερβίρετε απευθείας στο ταψί. Πριν το σερβίρισμα, πασπαλίστε τα πάνκεϊκς με σπασμένα φουντούκια. Σερβίρετε μαζί με παγωτό.

Βρες τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber