Ένας Grill Master, όσο και να μας πονάει αυτό εμάς τους ερασιτέχνες ψήστες, ξέρει πώς να φτάνει το μπάρμπεκιου στο επίπεδο που αρμόζει στον εκάστοτε ουρανίσκο. Για το λόγο αυτό, μιλήσαμε με τον Grill Master της Weber για να μας προετοιμάσει κατάλληλα για την μεγάλη ημέρα της Τσικνοπέμπτης. Ο Αλέξανδρος Καίσαρης, γνωρίζει πολύ καλά ότι το καλό μπάρμπεκιου είναι μια μορφή τέχνης και έτσι του ζητήσαμε να μας δώσεις μερικές χρήσιμες συμβουλές. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουμε αναφορά στον συγκεκριμένο ψήστη και σίγουρα δεν θα είναι και η τελευταία.

Πριν φτάσουμε στις συμβουλές του, όμως, συζητήσαμε για την προβατίνα, ένα κρέας που θα τιμηθεί δεόντως την Τσικνοπέμπτη και που -μάλλον- δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε μέσα στα χρόνια από τα άτομα που κοιμούνται και ξυπνούν δίπλα από μία ψησταριά. Μετά τα απαραίτητα tips από τον Grill Master, νιώθουμε ακόμα πιο έτοιμοι γι’ αυτή τη μέρα. Σίγουρα θα νιώσετε και εσείς το ίδιο μετά από αυτή τη συνέντευξη. Καλά ψησίματα να ευχηθούμε.

Είναι η προβατίνα ένα υποτιμημένο πιάτο; Το ρωτάω αυτό γιατί θα έχει την τιμητική την Τσικνοπέμπτη.

Η προβατίνα δεν είναι ένα υποτιμημένο πιάτο αλλά παρεξηγημένο και το λέω αυτό γιατί ο κόσμος πιστεύει ότι επειδή πρόκειται για ένα ζώο μεγαλύτερης ηλικίας, πρόκειται και για ένα χαμηλότερης ποιότητας κρέας σε σχέση με το αρνί ή το κατσίκι. Αυτό είναι μία λανθασμένη σκέψη διότι στο συγκεκριμένο ζώο η προχωρημένη ηλικία δίνει μία πιο πλούσια και μεστή γεύση και ανάμεσα σε όλα τα αμνοερίφια είναι αυτό με τα λιγότερα βλαβερά για την υγεία μας λιπαρά.

Για αρχή, εσύ τι θα προτιμήσεις εσύ την Τσικνοπέμπτη; Έχεις κάποια προτίμηση;

Πιστεύω πως η προβατίνα είναι το ιδανικότερο κρέας για τη Τσικνοπέμπτη διότι πρώτον είναι πεντανόστιμο και δεύτερον το λιπάκι που λιώνει δημιουργεί την απαραίτητη τσίκνα αρωμάτων για αυτή τη μέρα.

Τι θα πρότεινες στον μέσο ψήστη για την Τσικνοπέμπτη; Υπάρχει κάποια συνταγή που θα έπρεπε να δοκιμάσουμε;

Αυτό που θα πρότεινα στους φίλους ψήστες και λάτρεις του παραδοσιακού ελληνικού μπάρμπεκιου και όχι μόνο θα ήταν να δοκιμάσουν λεπτά φιλέτα μπουτιού προβατίνας με φέτα φρέσκιας ντομάτας από πάνω την ώρα του ψησίματος. Μαρινάρετε τα φιλέτα με αλάτι, πιπέρι μαύρο, πάπρικα γλυκιά, κρεμμύδι ξερό χειροτριμμένο, ρίγανη και ελαιόλαδο από το λιγότερο δύο ώρες πριν και το ιδανικότερο από το προηγούμενο βράδυ.

Υπάρχει κάτι σχετικά εύκολο που μπορούμε να κάνουμε και να «απογειώσουμε» τα πιάτα μας την Τσικνοπέμπτη;

Ένα κόλπο για να βοηθήσετε να γίνουν πιο νόστιμα τα κρέατα η προβατίνα και γενικά άλλες μεγάλες κοπές κρεάτων είναι να τα βάλλουμε από το προηγούμενο βράδυ σε ένα μείγμα άλμης (ένα κιλό αλάτι βρασμένο και διαλυμένο σε δύο λίτρα νερό και στη συνέχεια το ρίχνουμε σε πέντε λίτρα παγωμένο νερό).

Αν και δεν είναι πολύ γνωστό, βλέπουμε πολλούς να ετοιμάζουν στο μπάρμπεκιου και γλυκά. Τι θα μπορούσαμε να φτιάξουμε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία;

Πρέπει να γνωρίζουμε πως σε μία ψησταριά WEBER δε μπορούμε μόνο να ψήσουμε κρέατα αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε επίσης εύκολα και έξυπνα γλυκά χρησιμοποιώντας να κατάλληλα σκεύη. Γλυκά όπως κέικ, σουφλέ σοκολάτας, ψητά φρούτα περιχυμένα με λιωμένη σοκολάτα είναι μόνο λίγα από τα γλυκά τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε με εύκολες σπιτικές συνταγές.

Βρες τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber