Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει και οι περισσότεροι ψήστες στην Ελλάδα προετοιμάζονται για το καθιερωμένο γλέντι, αν και αυτή τη φορά θα είναι κάπως διαφορετικό λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Παρ’ όλα αυτά, δε σημαίνει πως δεν θα γίνουν τα απαραίτητα ψώνια και πως δεν θα αναρωτηθούμε στο τέλος του φαγητού, «πόσο φάγαμε και σήμερα». Η Τσικνοπέμπτη, άλλωστε, είναι από τις αγαπημένες ημέρες των Ελλήνων και τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό.
Τι σκέφτεστε να ετοιμάσετε για την οικογένειά σας και τους λίγους και καλούς φίλους που ενδέχεται να δείτε στις 4 Μαρτίου; Μήπως κάποιο μπέργκερ; Μήπως μια ντουζίνα από χοτ ντογκ; Είναι το brisket μέσα σε αυτές τις επιλογές; Τι θα λέγατε για ένα καπνιστό χοιρινό που ξεκουράστηκε για ώρες κάτω από το καπάκι; Ελάτε τώρα, ξέρουμε ακριβώς τι πρόκειται να ετοιμάσετε και σίγουρα δεν είναι τίποτα από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Η Τσικνοπέμπτη φημίζεται για την αυθεντικότητά της και την απότομη στροφή στην παράδοση. Έτσι, λοιπόν, από τα μπάρμπεκιου των περισσότερων σπιτιών της χώρας, αναμένεται να βγουν έντονοι καπνοί λόγω του κρέατος που θα βρίσκεται στη σχάρα τους. Η μυρωδιά γνωστή και αγαπητή σε όλους. Η προβατίνα θα τιμηθεί ξανά δεόντως και φέτος υπενθυμίζοντας σε όλους μας πως το κρέας, για να είναι καλό, δε σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να είναι και ακριβό.
Τα πρόβεια παϊδάκια μπορεί να «χάνουν» σε εμφάνιση, αλλά σίγουρα κερδίζουν σε γεύση. Ας το παραδεχτούμε, είναι ένας από τους καλύτερους ελληνικούς μεζέδες, αν όχι ο καλύτερος. Όταν απλώσουμε το κρέας πάνω στα κάρβουνα, αρχίζει το πάρτι. Όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους γείτονές μας που μπορεί να διαμαρτύρονται για τον καπνό. Είναι γνωστό ότι το «χοντρό», όπως έχουμε συνηθίσει να το αποκαλούμε, είναι ικανό να δημιουργήσει το δικά του «σύννεφα».
Πώς μπορούμε να κάνουμε την γεύση της προβατίνας στα κάρβουνα ακόμα καλύτερη; Είναι απλό: Εμπιστευόμαστε τον κρεοπώλη μας και είμαστε σίγουροι ότι το κρέας είναι σιτεμένο από 8-12 μέρες στο ψυγείο του. Επίσης, είναι πολύ σημαντική και η κοπή του κρέατος. Αν υπάρχει ένα «πρόβλημα» με την προβατίνα, αυτό είναι η σκληράδα της. Εμείς, λοιπόν, πρέπει να την μαλακώσουμε με έναν πολύ εύκολο τρόπο.
Tips:
Περνάμε το κρέας με ακτινίδιο και κάνουμε μαλάξεις μέχρι να αποθηκεύσουμε το κρέας στο ψυγείο, μαζί με τις φέτες από το ακτινίδιο. Γιατί το κάνουμε αυτό; Το ακτινίδιο περιέχει οξέα και έτσι μαλακώνει το κρέας. Επίσης, η γλυκιά επίγευση που θα αφήσει, θα απογειώσει το τελικό αποτέλεσμα.
Κατά το ψήσιμο: Η φωτιά πρέπει να είναι δυνατή και όχι μέτρια όπως πιθανότητα θα έχεις ακούσει. Για να μην «στεγνώσει» γυρίζουμε 2 με 3 φορές το κρέας μας πάνω από τα κάρβουνα.
Λίγο πριν το δοκιμάσεις: Ρίξε αρκετό αλάτι καθώς το κρέας το «ρουφά» εύκολα. Εννοείται ότι προσθέτουμε ρίγανη και λίγο πιπέρι.
Βρες τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber