Στην πρώτη μας συζήτηση, ξεκαθάρισα στον Νίκο Κυριακόπουλο ότι οι ερωτήσεις μου θα είναι απλές, τόσο απλές, που σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν τον βαθμό δυσκολίας ενός brisket. Αντί να βρεθεί εκείνος απροετοίμαστος, βρέθηκα εγώ αφού η απάντησή του ήταν άμεση. «Θα σου απαντήσω και σε αυτό», μου λέει και ξεκινά: «Το brisket είναι το στήθος ενός ζώου. Είναι το σκληρό κομμάτι και είναι ιδανικό για σιγανό ψήσιμο και κάπνισμα. Είναι σχετικά πιο φθηνό κομμάτι αλλά εξαιρετικά γευστικό αν το ψήσεις σωστά. Η ανταμοιβή αξίζει της προσπάθειας». Εντάξει, ίσως το brisket δεν είναι και τόσο δύσκολο τελικά, όχι τουλάχιστον αν η δουλειά σου έχει να κάνει με το μπάρμπεκιου και της ψησταριές, όπως είναι του Νίκου.

Ο Νίκος Κυριακόπουλος είναι CEO στην εταιρεία  KYSO AE για περισσότερα από δέκα χρόνια. Η  KYSO είναι η μεγαλύτερη και αποκλειστική  διανομέας προϊόντων Weber στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Το 2010, δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το πρώτο Grill Academy Weber η οποία είναι η μεγαλύτερη ακαδημία ψησίματος παγκοσμίως και λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες εξυπηρετώντας χιλιάδες μαθητές. Στην ουσία μιλάμε για έναν νόστιμο συνδυασμό θεωρίας και πράξης, με φαγητό, ποτό, συναδέλφους, φίλους και γενικά καλοφαγάδες. Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, ο Νίκος, εκτός από καλοφαγάς, είναι και ειδικός. Για το λόγο αυτό μιλήσαμε μαζί του.

 
Μπάρμπεκιου στην Ελλάδα: Ποιο θεωρείς είναι το δυνατό και ποιο το αδύνατο σημείο μας;

Το BBQ Στην Ελλάδα με καπάκι! Αυτό θεωρούμε εμείς σαν Weber το σωστό BBQ. Τα τελευταία χρονιά είναι κάτι που έχει μπει στις συνήθειες του Έλληνα. Το δυνατό μας σημείο, φυσικά είναι ο καιρός μας, Είναι σύμμαχός μας. Ένα από τα δυνατά μας σημεία, επίσης, είναι ότι δεν ανήκουμε στο χώρο της μεταλλουργίας αλλά στον τομέα της ψυχαγωγίας. Επίσης η πολύ καλή ποιότητα φαγητού που έχουμε σαν χώρα. Μπορούμε να βρούμε όλες τις επιλογές από κρέας στο κρεοπωλείο, έχουμε πάρα πολλά ιχθυοπωλεία αλλά και τέλεια μανάβικα. Το αδύνατο σημείο μας; Δεν έχουμε κάποιο αδύνατο σημείο, είμαστε απλά στην αρχή αυτής της κουλτούρας που είναι το ψήσιμο στην πόλη, στο μπαλκόνι ή ακόμα και σε camping!

Υπάρχουν κάποια γνωστά «λάθη» που κάνουμε οι περισσότεροι;

Τα πάντα οφείλονται στο καπάκι, είναι το μυστικό ώστε να κάνουμε το ψήσιμό μας τρυφερό και ζουμερό. Οι πιο παλιοί μας λένε ότι «αν βλέπεις δεν ψήνεις». Είτε ψήνουμε με ψησταριά αερίου, κάρβουνου ή ηλεκτρική, το μυστικό μας είναι να έχουμε κλειστό καπάκι. Μια δεύτερη συμβουλή είναι η πρώτη ύλη. Μέσα σε αυτά είναι η καλή ποιότητα της ψησταριάς μας και φυσικά το φρέσκο κρέας, το ψαρί ή τα λαχανικά μας. Στο μαγειρικό κομμάτι είναι σημαντικό να έχουμε τα φαγητά μας σε θερμοκρασία δωμάτιου πριν τα βάλουμε στην ψησταριά Weber, με μια ωραία νόστιμη μαρινάδα. Να έχουμε πάντα καθαρό το Weber μας και έτοιμο για ψήσιμο.

 
Ποιο κρέας επιλέγεις εσύ συνήθως όταν θες να ψήσεις για εσένα και τους φίλους σου;

Το αγαπημένο μου κρέας, ε; Eίναι σαν να ρωτάτε πιο είναι το αγαπημένο παιχνίδι ενός παιδιού, πώς να διαλέξει; Νομίζω πως αυτό που με ικανοποιεί, είναι το μοσχάρι. Επιλεγώ ένα ωραίο bone in Ribeye  περίπου 4 πόντους. Αλλά τις Κυριακές που έχουμε περισσότερη ώρα νομίζω πως θα επιλέξω να φτιάξω ένα Pulled Pork καπνιστό από χοιρινό ώμο σε σε ωραίο ψωμάκι brioche με coleslaw.
 
Υπάρχουν διάφορα στιλ μπάρμπεκιου ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα, γίνεται «χαμός» με το μπάρμπεκιου του Κάνσας ή του Τέξας. Πόσο δύσκολο είναι να μεταφέρουμε την αμερικανική κουλτούρα στην Ελλάδα όσον αφορά τον τρόπο ψησίματος;

Ωραία ερώτηση ! Νομίζω είναι άλλες κουλτούρες με πολλά χρονιά ψησίματος και διαφορετικούς ουρανίσκους… Μεγάλες σχολές και οι δυο! Θεωρώ όμως ότι δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε την κουλτούρα μπορούμε να δοκιμάσουμε και να «κλέψουμε» συνταγές και να τις προσαρμόσουμε στην δική μας. Εμείς στα μέρη που είμαστε έχουμε την δική μας κουλτούρα, την μεσογειακή, και να ξέρετε οι Αμερικανοί και άλλες χώρες με πολλά χρονιά εμπειρία στο ΒΒQ την εκτιμούν πάρα πολύ. Και για να απαντήσω πιο ολοκληρωμένα, το μπάρμπεκιου έχει μια φιλοσοφία και μια κουλτούρα: Οικογένεια και φίλοι γύρω από την ψησταριά και ωραίες στιγμές που μας κάνουν να βγάζουμε το καλύτερο μας εαυτό. Αυτό είναι που θέλουμε να μάθουμε και στην ελληνική αγορά. Το όραμά μου είναι να αποκτήσουν οι άνθρωποι τις καλύτερες ψησταριές και να εμπνευστούν για να δημιουργήσουν ωραίες στιγμές με τους αγαπημένους τους.
 
Τελικά, τι είναι το καλό μπάρμπεκιου;

Μήπως είναι κάπως υποκειμενικό όλο αυτό; Καλό BBQ… Σαν συσκευή/ψησταριά, είναι αυτή που μας επιτρέπει να κάνουμε τα πάντα. Είναι μια κουζίνα για όλο το χρόνο. Είναι αυτό που λέμε, 3 σε 1. Μας παρέχει grill, να μπορούμε να κάνουμε πίτσα, μαγειρευτά και γλυκά , να κάνουμε κάπνισμα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι το ομοιόμορφο ψήσιμο που πετυχαίνουμε με τις ψησταριές Weber. Μπορεί να διαλέξει κάποιος ανάλογα με τις ανάγκες του, με το τι θέλει να ψήνει περισσότερο. Υπάρχουν και μερικά ιδιαίτερα χαρακτηρίστηκα όπως είναι το στιλ της ψησταριάς, η τέλεια κατανομή θερμότητας, το εύκολο σύστημα καθαρισμού και τα πολλά χρονιά εγγύησης.

Βρες τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber