Λίγα πράγματα ξυπνούν πιο έντονες αναμνήσεις από τις μυρωδιές. Η απαλή μυρωδιά μιας συγκεκριμένης σως ή το άρωμα ενός συγκεκριμένου κρέατος έχει αυτή τη μαγική, νοσταλγική δύναμη να μας θυμίζει σπέσιαλ γεύματα και τα μέρη όπου τα απολαύσαμε. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα καπνιστά φαγητά είναι μια τόσο ελκυστική τάση στη μαγειρική: η γεύση τους κρύβεται στο άρωμα. Κι όμως, όπως πολλά στον κόσμο του BBQ, το κάπνισμα είναι μια υποτιμημένη τεχνική και έχει πολύ μεγαλύτερο πεδίο εφαρμογής από ό,τι φαντάζεστε. Γι αυτό ας ετοιμάσουμε τα μπάρμπεκιού μας κι ας αποσαφηνίσουμε μερικούς μύθους που αφορούν αυτή την πολύπλευρη τεχνική ψησίματος. 

Μύθος #1: Τα καπνιστά έχουν μία μόνο γεύση. Ακόμα και μερικοί από τους πιο φανατικούς ψήστες, έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι όλα τα καπνιστά φαγητά, είτε είναι κρέας, ψάρι ή λαχανικά, έχουν την ίδια γεύση. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του καπνίσματος, ωστόσο, είναι ακριβώς το αντίθετο: το κάπνισμα μπορεί να δημιουργήσει μια ολόκληρη γκάμα γευστικών εμπειριών! Η αλλαγή του ξύλου είναι ο ευκολότερος τρόπος για να χειριστείτε τα στοιχεία της γεύσης. Κάθε τύπος ξύλου απελευθερώνει ένα μοναδικό άρωμα, και έτσι το μαγείρεμα του κρέατος σε μια σανίδα Weber από κέδρο θα χαρίσει μια ήπια καπνιστή υφή στο πιάτο σας, ενώ η συλλογή των αρωματικών θρυμμάτων ξύλου που διαθέτουμε (όπως μηλιά ή πεκάν) θα προσδώσει εντελώς νέες διαστάσεις νοστιμιάς. Ένα άλλο εργαλείο είναι η καρύκευση. Στο κάπνισμα, μπορούμε να καρυκεύσουμε με άλμη, αλείμματα και σως – πειραματιστείτε και δείτε τι σας ταιριάζει! 

Μύθος #2: Μόνο για επαγγελματίες. Αν και τα καπνιστά φαγητά έχουν περίπλοκη και σύνθετη γεύση, η διαδικασία καθαυτή δεν είναι περίπλοκη. Με το νέο μπάρμπεκιου Master-Touch Premium της Weber ή το μπάρμπεκιου Genesis® της Weber, το κάπνισμα είναι προσβάσιμο και (ναι!) εύκολο: Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να προσθέσετε τα κομμάτια ξύλου για κάπνισμα απευθείας στις μπρικέτες για μια νοστιμότατη, μεστή γεύση, και, στην περίπτωση του μπάρμπεκιου Weber Genesis® II, απλώς προσθέτετε ένα κουτί καπνίσματος και τοποθετείτε θρύμματα ξύλου για κάπνισμα της Weber. Κλείστε το μπάρμπεκιου για όσο χρόνο χρειάζονται τα θρύμματα να αρχίσουν να καπνίζουν, και μετά ανοίξτε το καπάκι για να τοποθετήσετε τα υλικά σας πάνω στη σχάρα. Στη συνέχεια, ο καπνός αναλαμβάνει όλη τη δουλειά. Γεγονός που σας αφήνει χώρο για πειραματισμούς – ήρθε επιτέλους η ώρα να δοκιμάσετε εκείνο το γλυκό άλειμμα με βαλσάμικο ή εκείνο το γαρνίρισμα με λεπτοκομμένα φθινοπωρινά μήλα! 

Μύθος  #3: Το κάπνισμα αρχίζει και τελειώνει με το μπρίσκετ. Όλοι γνωρίζουμε την τραγανή πέτσα του καπνιστού μπρίσκετ, τις μεθυστικές μυρωδιές από τα καπνιστά παϊδάκια και την υγρή απαλότητα του καπνιστού σολομού. Αυτά είναι τα φαγητά που έχουν συσχετιστεί άμεσα με την τεχνική και δικαίως. Είναι αγαπημένα πιάτα που αρέσουν σε όλους. Αξίζει όμως να θυμάστε ότι το καπνιστό μπρίσκετ, παϊδάκια και σολομός είναι μόνο η αρχή: μια μικρή μόνο γωνία του μεγάλου, νόστιμου κόσμου του καπνίσματος. Η βασική αρχή του καπνίσματος – ‘χαμηλή θερμοκρασία για πολλή ώρα’ – εγγυάται την ανάδειξη μοναδικών γεύσεων και υφών σε κάθε είδους κρέας, ψάρι και λαχανικά. Καπνιστές αγκινάρες με μια σως γιαουρτιού με σκόρδο, ντοματίνια καπνιστά μέχρι σχεδόν να σκάσουν μέσα σε μια ζεστή σαλάτα με δημητριακά, λαχανάκια Βρυξελλών καπνιστά μαζί με ζουμερά κομμάτια παντσέτας. Το κάπνισμα τα πετυχαίνει όλα αυτά. Γι αυτό, μην αφήνετε τους μύθους να σας πτοούν!

Βρες τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber