Οι Αθηναίοι δεν θα έχουν το αποκλειστικό προνόμιο να βρίζουν τους τουρίστες που κάνουν κατάληψη στο ιστορικό κέντρο και γεμίζουν με διώροφα τουριστικά λεωφορεία την Πανεπιστημιού. Έρχονται με άγριες προθέσεις για να φάνε μπουγάτσα, μπουγιουρντί και να δουν τον Πύργο το Λευκό και στη Σαλούγκα (δεν είμαστε ο ΛΕΞ, ας την λέμε Θεσσαλονίκη). 

Ο διεθνής τουρισμός έφτασε το 80% των επιπέδων πριν από την πανδημία το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, με 235 εκατομμύρια τουρίστες να ταξιδεύουν διεθνώς τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Και οι ειδικοί είναι προσεκτικά αισιόδοξοι για τη συνεχιζόμενη ταξιδιωτική ανάκαμψη.

Οι 23 καλύτεροι προορισμοί για το 2023, σύμφωνα με το CNN, είναι οι εξής:

Πολωνία

Είτε λοιπόν σας αρέσει αυτό το παλάτι της Βαρσοβίας, μια απόδραση στην πόλη όπως η Κρακοβία, το Γκντανσκ, το Βρότσλαβ ή το Πόζναν είτε για να ξεφύγετε από όλα στα δάση, τις λίμνες και τα βουνά της υπαίθρου – τώρα είναι η ευκαιρία σας να το κάνετε. 

Δυτική Αυστραλία 

Εκτείνεται στο ένα τρίτο ολόκληρης της ηπείρου της Αυστραλίας και από τη ζωντανή, αναπτυσσόμενη πρωτεύουσα της πολιτείας του Περθ σε ερήμους, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βικτώριας και της Μεγάλης Σάντυ μέχρι τη χώρα του κρασιού του ποταμού Μάργκαρετ, τις δραματικές κορυφές των βράχων του Κίμπερλι και το γεμάτο χαριτωμένα ζωάκια  κουόκα. Νησί Rottnest. 

Λίβερπουλ

Μόλις μισή ώρα από το κέντρο της πόλης του Λίβερπουλ με το τρένο, το Crosby Beach είναι το μόνιμο σπίτι του γλύπτη Antony Gormley «Another Place», όπου 100 φιγούρες από χυτοσίδηρο στέκονται με θέα στη θάλασσα.Τον Ιούνιο, η πόλη θα γιορτάσει τα 25 χρόνια του φεστιβάλ σύγχρονων εικαστικών τεχνών Biennial του Λίβερπουλ , καθώς περισσότεροι από 30 διεθνείς καλλιτέχνες και συλλογικότητες αναλαμβάνουν χώρους στην πόλη μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τσάρλεστον

Οι επισκέπτες στα τέλη Μαΐου και στις αρχές Ιουνίου μπορούν να απολαύσουν το παγκοσμίου φήμης Φεστιβάλ Spoleto που περιλαμβάνει όπερα, θέατρο, χορό, μουσικές παραστάσεις και ομιλίες καλλιτεχνών.

Βίλνιους

Ολόκληρο το κέντρο της πόλης αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το Βίλνιους βρίσκεται στη λίστα χάρη στα γοτθικά, αναγεννησιακά και μπαρόκ κτίριά του αλλά είναι περισσότερο γνωστό για την μπαρόκ αρχιτεκτονική του.

Φίτζι

Λαμπερά γαλάζια νερά, εκτεταμένοι κοραλλιογενείς ύφαλοι και εκατοντάδες ειρηνικά νησιά.

Manaus

Πρωτεύουσα της πολιτείας Amazonas της Βραζιλίας και πύλη προς τον ποταμό.

Θεσσαλονίκη

ΠΟΛΑΡΑ.

Ρουάντα

ΕΠΟΣ.

Γκέτεμποργκ

Ψηφίστηκε ως ο πιο βιώσιμος προορισμός στον κόσμο για έξι χρόνια συνεχόμενα , η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας αναδύεται επιτέλους από τη σκιά της Στοκχόλμης.

Ras al-Khaimah

Μόλις 45 λεπτά από το Ντουμπάι, αποκαλείται συχνά το «εμιράτο της περιπέτειας» και για καλό λόγο. Προσφέροντας παραλίες, ερήμους και βουνά, υπάρχουν πολλά υπαίθρια αξιοθέατα, όπως επιβίβαση στην άμμο, πεζοπορία, wakeboarding, αλεξίπτωτο, καταδύσεις.

Λάος
Για μια μοναδική εμπειρία που κάνει τη διαφορά, κατευθυνθείτε προς την επαρχία Bokeo και συμμετάσχετε σε ένα από τα ολονύχτια ταξίδια του Gibbon Experience. Οι επισκέπτες περνούν τη νύχτα στα ψηλότερα δεντρόσπιτα του κόσμου.

Gruyères

Ένα εφικτό ημερήσιο ταξίδι από τη Γενεύη, το καλοκαίρι υπόσχεται άφθονες ευκαιρίες πεζοπορίας, ενώ ο χειμώνας επιτρέπει την εξόρμηση στο κοντινό χιονοδρομικό κέντρο Moléson-sur-Gruyères.

Μινεάπολη

Μπογκοτά

Οι προορισμοί των ακτών της Καραϊβικής, όπως το αρχιπέλαγος Ροζάριο ή η πόλη της Καρθαγένης στη λίστα πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, είναι δικαίως στην κορυφή των περισσότερων ταξιδιωτικών λιστών επιθυμιών για την Κολομβία, αλλά αξίζει επίσης μια ματιά είναι η κάπως αφανής πρωτεύουσα της χώρας, η Μπογκοτά.

Κοιλάδα Mustang, Νεπάλ

Εκτός από την πεζοπορία, οι επισκέπτες του Mustang μπορούν να εξερευνήσουν αρχαία χωριά και βουδιστικά μοναστήρια. Επίσης, δεν πρέπει να χάσετε, τα τεχνητά σπήλαια Mustang βρίσκονται πάνω από τον ποταμό Gandaki και είναι γεμάτα με βουδιστικά γλυπτά και πίνακες 2.000 ετών.

Τανζανία

Η χώρα της Ανατολικής Αφρικής διαθέτει έναν φαινομενικά ατελείωτο κατάλογο απίστευτων αξιοθέατων, με το όρος Κιλιμάντζαρο, το υψηλότερο βουνό της Αφρικής, το Εθνικό Πάρκο Σερενγκέτι που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και το Αρχιπέλαγος της Ζανζιβάρης, μεταξύ των πολλών αξιοθέατων.

Κάιρο, Αίγυπτος

Ενώ οι Πυραμίδες της Γκίζας είναι το tour-de-force της πόλης, υπάρχουν ακόμα περισσότερα να δείτε. Ξεκινήστε με το Ισλαμικό Κάιρο. Αυτή η περιοχή διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ιστορικής ισλαμικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο. Όσο βρίσκεστε εκεί, επισκεφθείτε το τζαμί Al-Azhar, το οποίο χρονολογείται από το 970.

Naoshima, Ιαπωνία

Η Yayoi Kusama έχει τη διάκριση ότι είναι η εν ζωή καλλιτέχνης με τις περισσότερες πωλήσεις στον πλανήτη. Συγκεκριμένα, έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο για τα γλυπτά της με γιγάντιες κολοκύθες με πουά, ένα από τα οποία εγκαταστάθηκε ξανά στην προβλήτα Naoshima, ένα από τα «νησιά τέχνης» της Ιαπωνίας, το 2022, αφού παρασύρθηκε στη θάλασσα τον προηγούμενο χρόνο.

Μπελίζ
Καταπράσινα τροπικά δάση, δίκτυα σπηλαίων, ελικοειδή ποτάμια και πλούσιοι αρχαιολογικοί χώροι των Μάγια προσκαλούν την εξερεύνηση.

Οαχάκα, Μεξικό

Το Μεξικό είναι αναμφισβήτητα τόσο πλούσιο σε γαστρονομική κληρονομιά όσο στους μεσοαμερικανικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Οττάβα
Οι λάτρεις της μουσικής πρέπει να σημειώσουν δύο Φεστιβάλ Τζαζ της Οττάβα Η χειμερινή έκδοση πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο και η καλοκαιρινή θα διαρκέσει από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου.

Ουγκάντα
Η Ουγκάντα ​​είναι μια όμορφη παιδική χαρά στην άγρια ​​φύση, με ευκαιρίες για περιπέτεια, όπως πεζοπορίες στο αδιαπέραστο δάσος Bwindi ή μέχρι τους κρατήρες της αλυσίδας ηφαιστείων Virunga ή ράφτινγκ κατά μήκος του Νείλου Βικτόρια.