Αν μας ρωτάς, διακοπές, ιδίως αν έχεις κλείσει τα 30, σημαίνει ξεκούραση και μια ρουτίνα που δεν θυμίζει σε τίποτα Αθήνα. Συμπεριλαμβανομένης και της οδήγησης. Παράλληλα, με τις τιμές να έχουν φτάσει στον Θεό, το να πάρεις αυτοκίνητο μαζί σου ή το να νοικιάσεις ένα στο νησί της επιλογής σου, ανεβάζει αρκετά το κόστος των διακοπών. Καθόλου στρες. Μπορείς να διακοπάρεις σε ένα από αυτά τα δέκα νησιά στα οποία δεν χρειάζεσαι αμάξι ούτως ή άλλως. 

Κουφονήσια

Στα Κουφονήσια το αυτοκίνητο είναι κάπως περιττό, ιδίως αν το να περπατήσεις 40 λεπτάκια ή μια ώρα δεν σου λέει και κάτι. Που μεταξύ μας, δεν θα έπρεπε. Δεν είσαι χαλβάς. Από εναλλακτικές, υπάρχει εκείνη του ποδήλατου, μιας και οι δρόμοι είναι στρωτοί και όχι κουραστικοί. 
Για τις δύσκολες ώρες, υπάρχει ένα ταξί στο Άνω Κουφονήσι. 

Ύδρα 

Στην Ύδρα και να θες, δεν μπορείς να μετακινηθείς ούτε με αυτοκίνητο, ούτε με μηχανάκι. Πόδια, πόδια, πόδια στην Ύδρα και πίστεψέ μας, θα σου αρέσει. 

Αγκίστρι

Αν ψάχνεις ένα νησί εύκολα προσβάσιμο και πανέμορφο για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, το Αγκίστρι μάλλον είναι αυτό που ψάχνεις. ΟΚ, και εσύ και οι μισοί Αθηναίοι. Πάντως οι παραλίες του είναι πανέμορφες και το αυτοκίνητο σου είναι άχρηστο. Μπορείς να πας παντού με τα πόδια. Και μεταξύ μας, ποιος θέλει να οδηγεί ΚΑΙ στις διακοπές; Κανείς. 

Γαύδος

Αν θες να βιώσεις τι ακριβώς σημαίνει ελευθερία, το μόνο που χρειάζεται είναι να φτάσεις μέχρι την Κρήτη, και από εκεί να ταξιδέψεις στη Γαύδο. Μπορεί να ακούγεται σαν τη γνωστή σκηνή από το Είσαι το Ταίρι μου, με τον Γρηγόρη και τον Λάζαρο, αλλά αξίζει τον κόπο. Στη Γαύδο χρειάζεσαι μόνο τα πόδια σου, μιας και παραλίες και οικισμοί ενώνονται με μονοπάτια. 

Κίμωλος

Η Κίμωλος των 900 κατοίκων είναι ένα πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί, το οποίο εύκολα εξερευνάς με τα πόδια. Μπορείς να πεταχτείς και στη Μήλο για λίγες μέρες, αλλά εκεί το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο, αν και η συγκοινωνία είναι αρκετά τίμια. 

Σχοινούσα

Μιλάμε για νησί των Μικρών Κυκλάδων που δεν έχει ούτε ταξί, ούτε λεωφορείο. Αλλά είναι ένας παράδεισος, που μπορείς να ανακαλύψεις με τα πόδια. Μερικές παραλίες είναι προσβάσιμες και με καΐκι.

Δονούσα

Παραλιάρες: τσεκ. Πανέμορφοι οικισμοί: τσεκ. Όχι πολύ κουραστικά μονοπάτια: τσεκ. Ταξί για τις δύσκολες ώρες: τσεκ. Δυο κιόλας. 

Αντίπαρος

Ζήσε το Suntan σου, χωρίς κακό τέλος ευχόμαστε, στην Αντίπαρο. Με ποδήλατο ή με μηχανάκι. Το αυτοκίνητο είναι αχρείαστο, γιατί μέσα σε όλα μπορείς να πάρεις είτε λεωφορείο είτε ένα από τα δυο ταξί του νησιού. Σε πολλές από τις παραλίες πας και με τα πόδια. 

Σίκινος

Ανάμεσα στη Φολέγανδρο και την Ίο, η Σίκινος είναι από τα λίγα κυκλαδίτικα νησιά που έχουν διατηρήσει την ηρεμία και την ησυχία που κατά βάθος όλοι ζητάμε από τις διακοπές μας. Το τοπικό λεωφορείο με το λιτό δρομολόγιο Λιμάνι-Χώρα-Επισκοπή είναι αρκετό για να ανακαλύψεις τις παραλίες του νησιού. 

Λειψοί  

Ναι, έχουν και τα Δωδεκάνησα επιλογές σε νησιά που δεν χρειάζονται αυτοκίνητο. Η Λειψοί είναι ένα καλό παράδειγμα. Μπορείς να βασιστείς στα λεωφορεία που περνούν αρκετά συχνά, στα mini bus για τις παραλίες και στην τελική, νοικιάζεις και ένα μηχανάκι. 

Με πληροφορίες από travel.gr