H μέρα μεγάλωσε, ο ήλιος είναι σχεδόν πάντα εκεί και η θερμοκρασία θεωρείται πλέον ιδανική. Τι λείπει; Ένα ταξίδι. Λάθος, πολλά ταξίδια. Όλοι μας αναρωτιόμαστε γιατί οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να αλλάξουν παραστάσεις. Φυσικά και υπάρχει λόγος. Μας αρέσει που νιώθουμε χαλαροί πνευματικά αλλά και σωματικά. Μας αρέσουν τα ήσυχα και ήρεμα γεύματα, οι νέες περιπέτειες και εμπειρίες, οι άνθρωποι που συναντάμε και οι αναμνήσεις που δημιουργούμε, οι μεγάλοι περίπατοι, η ωραία κούραση και τα νέα σημεία που επισκεπτόμαστε. 

Εδώ και χρόνια ακούμε ότι τα ταξίδια είναι ωφέλιμα. Γιατί πρέπει να ταξιδεύουμε; Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν ταξιδεύουμε; Αυτό, φυσικά, διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά τα οφέλη είναι απεριόριστα και επειδή η ζωή στις μεγάλες πόλεις μας έχει κάπως κουράσει, ήρθε ο καιρός να ψάξουμε για τις πιο μικρές (μπορούμε να τις πούμε και “χωριά”) μπας και ηρεμήσουμε επιτέλους, έστω και για μερικές μέρες. Εκτός και αν είστε έτοιμοι για Κούβα, εκεί αλλάζει.

Αν η ερώτηση «Ποια είναι η μικρότερη πόλη στον κόσμο;» σας εξάπτει την περιέργεια, τότε ρίξτε μια ματιά σε μερικές από τις μικρότερες πόλεις σε όλο τον κόσμο και κανονίστε το επόμενο ταξίδι σας. Βρισκόμαστε λίγο πριν το καλοκαίρι και ο Μάιος που ήδη μας κλείνει το μάτι, είναι ίσως η καλύτερη εποχή για να γεμίσεις το backpack σου με τα απαραίτητα. 

Bronkhorst, Ολλανδία

Χαρακτηρίζεται ως μία από τις μικρότερες πόλεις των Κάτω Χωρών και του κόσμου, αλλά εκεί, εκτός από 157 κατοίκους, θα βρεις και ένα μουσείο του Τσαρλς Ντίκενς.

Manarola, Ιταλία

Η Manarola με τους 353 κατοίκους πιστεύεται ότι είναι η παλαιότερη από τις διάσημες πόλεις της Cinque Terre. Παραδοσιακά ασχολούμενη με την οινοποιία και την αλιεία, στη σύγχρονη εποχή η πόλη έγινε ένας μεγάλος τουριστικός πόλος έλξης.

Hallstatt, Αυστρία

Με τον πληθυσμό της περιοχής να φτάνε τους  778 κατοίκους, η παραγωγή αλατιού στο Hallstatt  χρονολογείται από την προϊστορική εποχή. Το 1997, η UNESCO ανακήρυξε το πολιτιστικό τοπίο Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Έδωσε επίσης το όνομά της σε έναν αρχαιολογικό πολιτισμό που συνδέεται με τους πρωτο-Κέλτες και τους πρώιμους Κέλτες.

Vernazza, Ιταλία

Μια από τις πόλεις των Cinque Terre, η Vernazza (1,001 κατοίκους) μοιάζει με παραδοσιακό  “ψαροχώρι”. Δεν υπάρχει κίνηση αυτοκινήτων στην πόλη, μόνο πολύχρωμα σπίτια. Το τοπικό κρασί, λένε, είναι από άλλον πλανήτη.

Fagernes, Νορβηγία

Το Fagernes έγινε και επίσημα πόλη στις 8 Σεπτεμβρίου 2007, στο πλαίσιο του εορτασμού της 150ης επετείου από την ίδρυσή του. Βρίσκεται σε μια από τις πιο γραφικές περιοχές της Νορβηγίας και έχοντας καλές συγκοινωνιακές συνδέσεις, παίζει σημαντικό ρόλο στον νορβηγικό τουρισμό.

Vaduz, Λίχτενσταϊν

Ακόμη και με τόσο μικρό πληθυσμό, το 42% των κατοίκων του Βαντούζ είναι ξένης υπηκοότητας. Το αρχαίο κάστρο του Οίκου του Λιχτενστάιν παραμένει εξέχον ορόσημο από τον 12ο αιώνα και παρόλο που το Βαντούζ δεν διαθέτει αεροδρόμιο, διατηρεί μια ζωντανή τουριστική βιομηχανία.

Durbuy, Βέλγιο

Η πόλη Durbuy, έγινε και επίσημα πόλη το 1331 και αποτελεί δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Αν και δεν είναι η μικρότερη πόλη του Βελγίου, για εμπορικούς λόγους συχνά προβάλλεται ως τέτοια αλλά και ως η μικρότερη πόλη του κόσμου. Με 11,637 κατοίκους, βέβαια, λίγο δύσκολο.