Ο Αμερικανός Michael Chinnici θα μπορούσαμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι είναι ερωτευμένος με την Κούβα. Ο φωτογράφος άρχισε να επισκέπτεται το όμορφο νησί μόλις οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί των ΗΠΑ «έπεσαν» επιτέλους και έκτοτε, δεν έχει κοιτάξει πίσω. Και καλά έκανε.

Το πρότζεκτ με την ονομασία Vanishing Cuba, είναι η ματιά του στην «ψυχή της Κούβας» μέσα από επιβλητικές και αληθινές φωτογραφίες των ανθρώπων και των τοπίων της χώρας. Το μεγάλο από όλες τις απόψεις βιβλίο του, περιλαμβάνει πάνω από 300 εικόνες από τα πρώτα 24 ταξίδια του και διατίθεται σε τρεις ειδικές εκδόσεις.

Οι δυνατές εικόνες του Chinnici συνοδεύονται από ιστορίες στα αγγλικά και τα ισπανικά που βοηθούν στην αφήγηση με σκοπό όσοι δεν έχουν πατήσει ακόμα το πόδι τους εκεί, να ξεγελάσουν μέσω των σελίδων του τον εαυτό τους. Πολλές από αυτές τις ιστορίες τις αφηγούνται οι Κουβανοί που έχουν δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με τον φωτογράφο με έδρα τη Νέα Υόρκη και μαζί, συμβάλλουν στην αφήγηση μιας ιστορίας για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πάντα επαναστατικής και πρωτοποριακής Κούβας.

Από εξαιρετικά πορτραίτα μέχρι τοπία και ειλικρινείς στιγμές στο δρόμο, το Vanishing Cuba είναι μια συλλογή που θα μιλήσει στην καρδιά σου, με τις πιθανότητες να αναρωτηθείς τι ακριβώς κάνεις ακόμα στο γραφείο και σε μια δουλειά που, μεταξύ μας, την απεχθάνεσαι, να αυξάνονται. 

Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του βιβλίου, είναι αδύνατο να μην αισθανθείς την αγάπη που τρέφει ο Chinnici για την Κούβα. Με αυτό το σκεπτικό, είναι κάτι περισσότερο από ένα φωτογραφικό βιβλίο και μοιάζει περισσότερο με ένα ερωτικό γράμμα προς όλους τους Κουβανούς και τον τόπο που τον ενθουσίασε.