Τα ταξίδια είναι υπέροχα και τα solo ταξίδια μπορεί να είναι εκτός από μια εμπειρία που σου αλλάζει τη ζωή, και μια τεράστια αλλαγή lifestyle. Τι γίνεται ωστόσο όταν είσαι γυναίκα, θες να κάνεις το πρώτο σου solo ταξίδι και όλοι σε συμβουλεύουν για το αντίθετο γιατί «ο κόσμος είναι επικίνδυνος»; 

Τι γίνεται; Τσεκάρεις τις παρακάτω πέντε χώρες και ξεκινάς από αυτές. 

Σλοβενία

Η Σλοβενία φαίνεται να έχει κάνει σοβαρά βήματα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των γυναικών. Η Claire Ramsdell, adventure consultant για το Wildland Trekking αλλά και travel blogger, φτάνοντας στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, τη Λιουμπλιάνα, ένιωσε άνετα να περιπλανηθεί στους δρόμους της και να βγάλει βραδινές φωτογραφίες. «Αυτή θα μπορούσε να είναι μια παρακινδυνευμένη εμπειρία οπουδήποτε αλλού, αλλά σε αυτή την περίπτωση ήταν μια απόλαυση», αναφέρει το BBC. «Κανείς δεν με ενόχλησε κατά τη διάρκεια της διαμονής μου στη χώρα και δεν είχα κανένα πρόβλημα με την πλοήγηση, τη γλώσσα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί μερικές φορές να φανεί τρομακτικό όταν είσαι μόνη». 

Ρουάντα 

Το Κοινοβούλιο της Ρουάντα αποτελείται κατά 55% από γυναίκες αντιπροσώπους, και σε επίπεδο ισότητας φύλων δεν τα πάει καθόλου άσχημα γενικότερα. Το ίδιο ισχύει για το επίπεδο ασφάλειας το οποίο αισθάνεται μια γυναίκα περιπλανόμενη στη χώρα. Η Rebecca Hansen μετακόμισε στη Ρουάντα το 2019. «Υπάρχει αστυνομία, ασφάλεια, στρατός τριγύρω σχεδόν σε κάθε τοποθεσία, όλες τις ώρες, μέρα και νύχτα», αναφέρει στο BBC, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μια από τις πιο ασφαλείς χώρες για solo travelling. «Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό στην αρχή, αλλά σύντομα θα μάθεις πως όλες αυτές οι στολές είναι φιλικοί άνθρωποι που πάντα είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν». 

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προπορεύονται σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων στη Μέση Ανατολή. Πέραν αυτού, πρόκειται για μια εξαιρετικά ασφαλή χώρα, με το 98,5% των γυναικών από την ηλικία των 15 ετών και άνω να δηλώνουν πως νιώθουν ασφαλείς να περπατούν στην πόλη τη νύχτα ή στην περιοχή που κατοικούν». Εν τω μεταξύ, το Ντουμπάι έχει βαθμολογηθεί ως η πιο ασφαλής πόλη στον κόσμο για γυναίκες solo ταξιδιώτισσες. Η Sandy Aouad περιγράφει πως «μια φορά είχα μείνει από λάστιχο, άφησα το αυτοκίνητό μου στη μέση της ερήμου, ξεκλείδωτο με τα κλειδιά μέσα. Ήξερα πολύ καλά πως μπορούσα να εμπιστευτώ το ταξί που θα ερχόταν να με πάρει και να είμαι σίγουρη πως το αυτοκίνητό μου θα είναι ασφαλές». 

Ιαπωνία

Πρόκειται για μια από τις δέκα πιο ασφαλείς χώρες στην κόσμο. Έχει εξαιρετικά μικρά ποσοστά εγκληματικότητας και εσωτερικών ή εξωτερικών διαμαχών και αντιπαραθέσεων. Επιπλέον, η Ιαπωνία έχει μετρό μόνο για γυναίκες (για συγκεκριμένες ώρες και δρομολόγια), αλλά και ξενοδοχεία μόνο για γυναίκες. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά κάνει πολλές ταξιδιώτισσες να νιώθουν πιο ασφαλείς. Πέραν της ασφάλειας, στην Ιαπωνία τα σόλο γεύματα και γενικώς οι μοναχικές δραστηριότητες είναι κανονικότητα. Κανείς δεν θα σε κοιτάξει παράξενα, θεωρώντας πως δεν είναι ΟΚ να απολαμβάνεις το βραδινό σου μόνη. Η Lulu Assagaf μετακόμισε στην Ιαπωνία από την Ινδονησία πριν από 20 χρόνια και λέει πως «οι ντόπιοι σε κάνουν να νιώσεις σαν στο σπίτι σου και χαίρονται να βοηθούν αγνώστους». 

Νορβηγία

Η Νορβηγία μετρά αρκετές πρωτιές: ασφάλεια, ισότητα των φύλων, οικονομική ισότητα. Μέσα σε αυτά, αποδεδειγμένα αποτελεί ένα προορισμό συμπεριληπτικό, με άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας να αισθάνονται ασφαλή εκεί. Η Torunn Tronsvang λέει πως υπάρχει κοινωνική ανοχή αλλά και ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στη Νορβηγία, γεγονός που την κάνει έναν από τους ιδανικότερους προορισμούς για γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες. «Μπορείς εύκολα να ζητήσεις από έναν άγνωστο σε έναν καφέ να προσέχει τα πράγματά σου για να πας στην τουαλέτα», αναφέρει στο BBC. Παράλληλα, δηλώνει περήφανη για όλες τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες, και που έχουν δημιουργήσει εμβληματικά σποτ για να φας και να μείνεις σε διάφορες περιοχές σε όλη τη χώρα. 

Πηγή: BBC, με στοιχεία από WPS Index

Διάβασε ακόμα: