Ποιο αμάξι; Ποιο μηχανάκι; Ποια γουρούνα; Η φάση μετακίνηση στις καλοκαιρινές σου διακοπές είναι ΠΟΔΗΛΑΤΟ!

Νταξ, δεν είπαμε να χρησιμοποιήσεις πετάλι για να πας να δεις το ηφαίστειο της Σαντορίνης ή τον τάδε Προφήτη Ηλία του οιουδήποτε νησιού. Εκεί πρέπει να έχεις γάμπα Χειμωνέτου, τετρακέφαλους Πογκμπά και κορμό Μπόλτον. Αλλά αν σε παίρνει και είσαι σε θέση να μεταφέρεις το ποδήλατό σου με το αμάξι ή να νοικιάσεις κάποιο στο νησί για να εξερευνήσεις τα σημεία εκείνα που δεν απαιτούν… λαχάνιασμα, δεν υπάρχει περίπτωση να το μετανιώσεις.

Απαραίτητες προϋποθέσεις, να μην παίζει ντάλα ήλιος και να είσαι από εκείνους που έχουν πιάσει ποδήλατο στα χέρια τους αφότου αποφοίτησαν από το δημοτικό. Ας μην ξεχνάμε πως και ο ποδηλάτης, οδηγός είναι και πέρα από το χόμπι του, επιβάλλεται να γνωρίζει και τους στοιχειώδεις κανόνες οδηγικής συμπεριφοράς.

Μην αποσυνδέεις, λοιπόν, την προοπτική των καλοκαιρινών σου διακοπών από την καύλα σου να γυρίζεις το πετάλι. Νησιώτικοι προορισμοί όπου μπορείς να τα απολαύσεις αμφότερα, υπάρχουν. Και καλό είναι να ξέρεις πως η μεταφορά του ποδηλάτου σε ferry και μεγαλύτερα πλοία, ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ. Το λοιπόν, βουαλά!

1. Αγκίστρι

Ξεκινάμε με τα κοντινά κι αυτά που μπορούν να ικανοποιήσουν μια εξόρμησή σου ακόμη κι αν πρόκειται για μονοήμερη. Για τη νησάρα αυτή του Αργοσαρωνικού τα έχουμε ξαναπεί. Καταπράσινο όσο κι επίπεδο, μπορείς να φορτώσεις ποδηλατάρα στο ferry ή να νοικιάσεις από το λιμάνι του Μεγαλοχωρίου. Το νησί είναι μικρό και ως εκ τούτου οι αποστάσεις είναι… παλεύσιμες. Το ίδιο είναι και ο βαθμός δυσκολίας. Να πας ΧΤΕΣ, για να νιώσεις πως είναι να ξεπλένεις τον ιδρώτα της ποδηλατάδας σε παραλίες όπως της Σκληρής, της Απονήσου και της Χαλικιάδας.

2. Αίγινα

Εξίσου κοντινός προορισμός και αυτός της Αίγινας. Δεν είναι τυχαίο πως πολλές ποδηλατικές συλλογικότητες της Αθήνας πηγαινοέρχονται στο νησί κάθε λίγο και λιγάκι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι και οι μεμονωμένοι εκείνοι που το προτιμούν. Για τους λιγότερο μυημένους, υπάρχουν αρκετές παραλιακές διαδρομές που δεν έχουν μεγάλη κλίση. Η διαδρομή από το λιμάνι προς τα νότια και την Πέρδικα (15 χλμ περίπου) με συνεχή θέα τη θάλασσα και με πολλές ευκαιρίες για να κάνεις τη στάση σου και να βουτήξεις, θα σε αποζημιώσει. Το ίδιο θα κάνουν και τα ταβερνάκια της Πέρδικας στο πεινασμένο σου στομάχι.

3. Κως

Δεν το περιμένατε να σας πάμε από Αργοσαρωνικό στην Κω, αλλά έτσι είμαστε εμείς εδώ στο Provocateur, τρελιάρηδες και γιόλο, το φόβο μας να ‘χετε!. Στην, σχετικά επίπεδη, Κω, που λέτε, η φάση είναι “ποδηλατάδες μέχρι να σβήσει ο ήλιος”, καθώς και δίκτυο υπάρχει και μέσα στην καθημερινότητα των κατοίκων έχει ενταχθεί η μετακίνηση με το δίτροχο μέσο. Οπότε αν οι αποστάσεις για εσάς δεν αποτελούν πρόβλημα (με νορμάλ υψομετρικές διακυμάνσεις εννοείται), μια ματιά για να την κάνετε προς το νησί του Ιπποκράτη και τη Μάνα των ποδηλατοφιλικών νήσων, δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Είναι χαρακτηριστικό πως το ποδηλατικό της δίκτυο είναι τέτοιο που μπορείς να ποδηλατήσεις από την παραλία του Φάρου έως την παραλία του Ψαλιδιού (13 χιλιόμετρα συνολικά) χωρίς να βγεις στιγμή από τον ποδηλατόδορμο. Εύγε Κώες!

4. Μήλος

Σε ένα νησί όπου η μεγαλύτερη απόσταση που μπορείς να κάνεις με το αμάξι είναι κοντά στο τεταρτάκι, σε ένα νησί επίπεδης μορφολογίας, σε ένα νησί όπου δεν χορταίνει το μάτι σου όμορφες παραλίες, σε ένα νησί όπου ο θρύλος λέει ότι αν πας ζευγάρι φεύγεις χωρισμένος, ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ έχεις μία και μόνο επιλογή: Να πας και να πάρεις μαζί το ποδήλατό σου, αφήνοντας πίσω το αμόρε. Προτίμησε κολλητή/κολλητό που την παλεύει με το πετάλι και πίστεψέ μας… Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγεις από αυτή τη νησάρα και να μην έχεις μπουκώσει από ηφαιστειογενείς εικόνες και παραλίες επιπέδου ατσάμπιολι. 

5. Κουφονήσια

Παρόμοια φάση κι εδώ, μικρό και επίπεδο το νησί, που εξουδετερώνει την αναγκαιότητα του ΙΧ. Όπου δεν βολτάρεις με τα πόδια κι όσες παραλίες δεν τις επισκεφτείς με τα επιμέρους καϊκάκια, το ποδήλατό σου θα σε κάνει άρχοντα όταν θα σε μεταφέρει σε κάποια από τις τούμπανες κι αμμώδεις παραλίες του νησιού. Καλές ποδηλατικές επιλογές αποτελούν και οι έτερες μικρές Κυκλάδες, η Σχοινούσα και η Ηρακλειά. 

6. Σαμοθράκη

ΠΑΟΚΑΡΑ τα έμαθες τα νέα; Σου έχουμε πρόταση για να μην κράζεις το αθηνοκεντρικό ποδηλατικό κατεστημένο. Στο “πιο πράσινο νησί πεθαίνεις” του βορειοανατολικού Αιγαίου, οι γνώστες λένε πως το να κυκλοφορείς με ποδήλατο είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό των διαδρομών ασφάλτινο και οι υψομετρικές τους διαχειρίσιμες από τον μέσο ποδηλάτη, ενώ οι ορεινοί όγκοι του νησιού μπορούν να καλύψουν την τρέλα κάθε εξαρτημένου με τις βουνίσιες διαδρομές. Ντου και να ξέρεις πως μέσα σε ένα τριήμερο μπορείς να έχεις ανακαλύψει το νησί στο σύνολό του, χωρίς να φας πολύ βαβούρα στο κεφάλι και με budgetάκι που θα κυμαίνεται στο “μάζεμα” της εποχής.

7. Αντίπαρος

Άλλο ένα ακόμη κυκλαδονήσι που όχι μόνο κλείνει το μάτι φιλικά προς τους ποδηλάτες, αλλά μάλλον φτάνει στο σημείο να τους κάνει ανελέητο κορτάρισμα. Το λατρεμένο μέρος των καμπίστας – και όχι μόνο- ενδείκνυται για ενοικίαση ποδήλατου με το οποίο μπορείς σχετικά εύκολα να επιχειρήσεις το γύρο του νησιού και να γράψεις χιλιόμετρα περνώντας από το εμβληματικό Σπήλαιο με τους σταλαγμίτες και από το σύμπλεγμα των νησιών του Δεσποτικού. 

8. Σπέτσες

Δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε ένα ποδηλατοφιλικό αφιέρωμα, παρά με εκείνο το νησί που έχει ρίξει για τα καλά “άκυρο” στα αυτοκίνητα. Τα 26 χιλιόμετρα που απαιτούνται για το γύρο του νησιού μπορούν να καλυφθούν με ποδήλατο, έχοντας βέβαια και κάποια δύσκολα κομμάτια που ίσως δυσκολέψουν έναν αρχάριο. Oι Σπέτσες φιλοξενούν ετησίως τον Ποδηλατικό Γύρο του Νησιού, όπως επίσης και το Spetsathlon, τον μεγαλύτερο αγώνα τριάθλου που διεξάγεται στην Ελλάδα. 

Με αυτά και με εκείνα, μόλις τέλειωσες το διάβασμα μιας ενδεικτικής λίστας από ποδηλατοφιλικά νησιά και ήρθε η ώρα να μας δώσεις τα φώτα που πηγάζουν από τις δικές σου εμπειρίες wink