Πριν από δυο βδομάδες είχαμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Αυτήν την εβδομάδα έχουμε το τριήμερο της 25ης Μαρτίου… Ο Θεός να κόβει τις αργίες που πέφτουν πάνω σε σουκού και να τις δίνει σε εμάς σε μορφή τριημέρου! ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ! Τίποτα άλλο δεν ζητάμε.

Με τόσα τριήμερα να μας περιτριγυρίζουν, λογικό είναι ο νους (και η αρθρογραφία) μας να πηγαίνει προς τις μίνι αποδράσεις που απλώνονται μπροστά μας. Είτε αποφασίσεις, λοιπόν, να φύγεις για κάποιον ελληνικό προορισμό, είτε την κάνεις για ταξιδάκι στα της κοντινής Ευρώπης, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα το απολαύσεις. Αρκεί να το διαχειριστείς σωστά. Άλλωστε, τα διαθέσιμα τριήμερα μέσα στο χρόνο είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού και είναι κρίμα να μην απολαύσεις την ψυχική καύλα που μπορούν να σου προσφέρουν οι μικρές αυτές παρενθέσεις από την καθημερινότητα. 

Δεν είναι τυχαίο που ολοένα και περισσότεροι ενημερωτικοί κολοσσοί, όπως ο Guardian για παράδειγμα, φροντίζουν και παράγουν ολοκληρωμένη αρθρογραφία που παρακινεί τους αναγνώστες σε 72ωρες εξορμήσεις. Αυτές είναι το οξυγόνο μας μέχρι τις διακοπές διαρκείας του καλοκαιριού, αυτές η αφορμή για να πλουτίσουμε ως άνθρωποι. Μεταφορικά, βέβαια, γιατί αν το πάρουμε στην κυριολεξία, τον παρά μας θα τον ακουμπήσουμε…

Ας το κάνουμε, τουλάχιστον, σωστά. Ας το κάνουμε κάπως έτσι:

1. Φοβού τον ψυχαναγκασμό
Υπάρχει λόγος που ονομάζονται αποδράσεις μικρής διάρκειας. Με το που πάρεις την απόφαση να την κάνεις, ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος σου εχθρός, γι’ αυτό φρόντισε να τον καλοπιάσεις. Δεν γίνεται να βγάλεις όλο το τριήμερο κυριευμένος από το άγχος ότι δεν θα προλάβεις να απολαύσεις να δεις σώνει και ντε όλα τα μουσεία της Πράγας. Το ένα, αυτό που είναι πιο κοντά στα γούστα σου, αρκεί. Τα υπόλοιπα θα τα επισκεφθείς την επόμενη φορά που θα πας στην πόλη, μην τρελαίνεσαι. Ειδάλλως, θα γυρίσεις από το 3ήμερο και θα χρειάζεσαι διακοπές. 

2. Το νου σου στο πλάνο
Είπαμε να μην είμαστε ψυχαναγκαστικοί, αλλά καλό είναι να μην πηγαίνουμε και στο άλλο άκρο. Για παράδειγμα, μην περιμένεις να κλείσεις τα εισιτήρια σου την τελευταία στιγμή και σου βγει ο κούκος αηδόνι. Τσέκαρε στο ημερολόγιο αργίες και τα υποδέλοιπα ώστε να κλείσεις έγκαιρα και φθηνά τις λεπτομέρειες του ταξιδιού σου. Κι όταν φτάσεις στο προορισμό, δεν είναι κακό να ΄χεις φιξαρισμένο ένα στοιχειώδες πλάνο. Δεν μιλάμε για τον απαράβατο νόμο από τον οποίο δεν θα πρέπει να παρεκκλίνεις. Μιλάμε για ένα απλό εργαλείο που θα περιορίσει το άγχος του να μη ξέρεις που πάνε τα τέσσερα.

3. Τον θυμάσαι τον Σπορτ Μπίλι;
Αν όχι, φρόντισε να τον θυμηθείς. Το τυπάκι εκείνο που κουβαλούσε μέσα στο τσαντάκι του της Παναγιάς τα μάτια, είναι το πρότυπο που θα πρέπει να ακολουθήσεις σε μια απόδραση 72ωρών. Πήγαινε-έλα στο ξενοδοχείο αντενδείκνυνται, δεν είσαι για να χάνεις χρόνο που θα τον χρησιμοποιούσες για να βολτάρεις αμέριμνος. Τσάντα πλάτης με όλα τα απαιτούμενα μέσα και δώσ’ του περπάτημα μέχρι να σβήσει ο ήλιος!

4. Να τα ακούς τα φουορσκουέρια!
Περπατάς σε μια γειτονιά της Βαρκελώνης και ψάχνεσαι για το πού θα “χτυπήσεις” την καλύτερη paella. Στην εποχή όπου μπορείς να βρεις online όποια πληροφορία θες, δεν είναι λίγο άκυρο να εμπιστεύεσαι τους έντυπους -πλην όμως αποστειρωμένους- τουριστικούς οδηγούς; Διαδικτυακές πλατφόρμες συσσωρευμένης ταξιδιωτικής εμπειρίας όπως το Foursquare και το Trip Advisor υπάρχουν. Αρκεί μια ολιγόλεπτη πλοήγηση από το κινητό σου, για να βρεις κριτικές από απλούς κι αγνούς ομοτάξιδούς σου και όχι από κατευθυνόμενες (πολλές φορές) αυθεντίες. 

5. Do it with a local 
Κι αν ο νους σου πήγε στο πονηρό, πρόβλημά σου. Όχι ότι είναι άσχημη ιδέα να μπλέξεις τα μπούτια σου με κάποιον ντόπιο ή ντόπια μέσα σε 72 ώρες, αλλά άλλο εννοούσαμε. Τι; Το να έχεις μεριμνήσει πριν την επίσκεψή σου να βρεις μέσα από τα ιντερνέ τις διάφορες εκείνες ομάδες που αποτελούνται από λοκαλόπαιδα και οι οποίες προσφέρουν free tours στους επισκέπτες της πόλης (τσίμπα εδώ μερικές αλλά να ξέρεις πως παίζουν παρόμοιες ξεναγήσεις και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις). Είπαμε free, αλλα μη φανείς τσίπης. Το φιλοδώρημά σου να το αφήσεις.

6. Να το αγαπάς το Airbnbing
Συνεχίζουμε με το ίδιο λοκαλιτέ πνεύμα και πάμε στο Airnbnb για το οποίο τα έχουμε ξαναπεί. Με περισσότερα από 2 εκατ. διαθέσιμα δωμάτια σε όλο τον κόσμο, δεν μπορεί, όλο και κάποιο θα σου κάνει για να το “κλείσεις” και να ξαπλώσεις σε αυτό το κορμί σου. Το θέμα είναι ότι μέσα από τέτοιες πλατφόρμες έχεις τη δυνατότητα να έρθεις σε επαφή και με τον ενοικιαστή, προκειμένου να σου δώσει τα απαραίτητα tips για τη διαμονή σου στην πόλη. Και σε ένα ολιγοήμερο tripάκι, οι συμβουλές ενός ντόπιου είναι χρυσός: και χρόνο θα σου γλιτώσουν και ποιότητα θα προσδώσουν στο τριήμερό σου.

7. Ποδηλατάκι αγάπη μου
Η φάση “ποδήλατο” δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του Άμστερνταμ. Στις περισσότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς, τα ενοικιαζόμενα ποδήλατα για τους τουρίστες είναι μια γνώριμη εικόνα. Δεδομένου ότι την παλεύεις πάνω σε δυο ρόδες κι ότι έχεις τα μάτια σου 14 στο δρόμο, το ποδηλατάκι μπορεί να αποδειχθεί ο χρησιμότερός σου σύμμαχος για να γνωρίσεις με αμεσότητα και στο τσακ μπαμ τις γωνιές της πόλης. 

8. Food on the Run
Αν θες να κερδίσεις χρόνο για να εξασφαλίσεις όσο το δυνατόν περισσότερες εικόνες μπορείς, τότε ξέχνα τα πρωινά τσιμπολογήματα στο ξενοδοχείο και τις χρονοβόρες επισκέψεις σε εστιατόρια. Αν το δίλημμα που μπορεί να τεθεί σε μια τριήμερη εξόρμηση είναι “σαντουϊτσάρα με τσορίθο που θα την πάρεις και θα τη φας στο πάρκο Ρετίρο χαζεύοντας τη λίμνη” ή “αστρονομική απόλαυση κλεισμένος στους 4 τοίχους ενός μαδριλένικου ρεστοράν“, η απάντηση είναι προφανής. 

9. Μίλα μου για… πάσα
Εννοείται πως θα εκμεταλλευτείς στο έπακρο τη δυνατότητα που προσφέρουν οι περισσότερες μεγαλουπόλεις και η οποία ακούει στο όνομα “Tourist Pass”. Το χρήμα που θα εξοικονομήσεις από τις εκπτώσεις που προσφέρουν αυτά τα πάσα σε διάφορα αξιοθέατα, μουσεία, events ή στις μετακινήσεις σου, δεν θα σε χαλάσουν καθόλου. Μια και είπαμε για φθηνές μετακινήσεις, έχε στο νου πως υπάρχει και η υπηρεσία Uber, η οποία αμέσως μετά την εγγραφή σού προσφέρει δωρέαν την πρώτη σου μετακίνηση. Επειδή όμως ο χρόνος σε μια τριήμερη απόδραση είναι πιο σημαντικός από το χρήμα, υπάρχουν και τα εισιτήρια προσυμφωνημένης ώρας εισόδου: Καμία ταλαιπώρια, καμία ουρά, καμία αναμονή.

10. Παρέα – Παρέα – Παρέα!
Αυτό είναι και το βασικό τρίπτυχο για να εξασφαλίσεις ένα όμορφο και ποιοτικό τριημεράκι. Τίποτε από τα υπόλοιπα 9 δεν φτουράει μία, αν δεν έχεις πρώτα εξασφαλίσει ότι το παρεάκι σου στην εξόρμηση θα βρίσκεται εκεί για να σου εξασφαλίζει το μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπό σου. Να, κάπως έτσι ένα πράγμα laugh

Καλό πακετάρισμα Προβοκάτορες!