Ήταν μια περίεργη και δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα τότε, καθώς είχε περάσει μόλις 1,5 χρόνος από την πτώση της δικτατορίας και λογικό ήταν να υπάρχει κάποια αστάθεια στη χώρα. Το ημερολόγιο έγραφε 23 Δεκεμβρίου 1975 και η Αθήνα γιόρταζε τα δεύτερα μεταπολιτευτικά της Χριστούγεννα. Το ίδιο και ο ακόλουθος της Αμερικανικής πρεσβείας Richard Welch, ο οποίος βρίσκεται στη δεξίωση του πρέσβη των ΗΠΑ. 

Λίγο μετά τις 10 και ενώ ο Welch μαζί με την οικογένειά του έχουν φτάσει στο σπίτι τους στο Ψυχικό, τρεις ένοπλοι μασκοφόροι κατεβαίνουν από ένα όχημα, πιάνουν τον Αμερικανό διπλωμάτη και τον εκτελούν με τρεις σφαίρες! Στον τόπο της επίθεση αφήνουν μία προκήρυξη, με την οποία την ευθύνη αναλαμβάνει η πρωτοεμφανιζόμενη «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη». Η προκήρυξη, μάλιστα στέλνετε και στις εφημερίδες, ωστόσο δεν δημοσιεύεται μετά από εισαγγελική απαγόρευση. 

Εκείνη την περίοδο κανείς δεν το πήρε στα σοβαρά, καθώς πίστευαν ότι ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε πράκτορες της CIA. Άλλωστε, ένα μήνα νωρίτερα, ένα άρθρο στην αγγλόφωνη εφημερίδα Athens News, «έδειχνε» τον Welch ως τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα. 

Τελικά έπρεπε να περάσει ένας χρόνος και να πέσει η θεωρία του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, όταν η Liberation δημοσίευσε ένα πρωτότυπο κείμενο της «17N», με το οποίο η τρομοκρατική οργάνωση αναλάμβανε την ευθύνη της δολοφονίας του Welch. 

Η «17Ν» θεωρείται υπεύθυνη για πάνω από 50 χτυπήματα στα 27 χρόνια ύπαρξής της.