Τι κι αν είναι μόλις 20 ετών; Ο Raphael Varane θεωρείται ήδη ένα από τα μεγάλα αστέρια του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου και δικαίως φοράει τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης.

Και τώρα, με αφορμή τη νέα καμπάνια του Tiempo Legend V της Nike, αποκαλύπτει τους στόχους του, τα πρότυπά του, τους φόβους του, αλλά τις φιλοδοξίες του.

Raphael, αυτή η καμπάνια του Tiempo αφορά τις ηγετικές ικανότητες, την αυτοπεποίθηση και την επαναστατικότητα. Θεωρείς ότι έχεις κι εσύ αυτά τα χαρακτηριστικά;

Ναι, ναι, είναι αλήθεια ότι είμαι παίκτης με φιλοδοξία και στόχους. Οπότε ναι, αυτή η καμπάνια με αντιπροσωπεύει πολύ.

Πόση αυτοπεποίθηση νιώθεις ότι έχεις τώρα;

Πολλή! Είναι επειδή παίζω για μια πολύ σημαντική ομάδα. Αυτή την περίοδο με έχουν επιλέξει να παίξω για την Εθνική Ομάδα της Γαλλίας και, δεδομένου ότι είμαι μόνο 20 ετών, μπορώ να πω ότι νιώθω μεγάλη αυτοπεποίθηση και ελπίζω πως θα μπορέσω να κάνω πολλά πράγματα, και σήμερα και στο μέλλον.

Το νέο ποδοσφαιρικό παπούτσι, Nike Tiempo Legend V εκφράζει το κλασικό και το μοντέρνο. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στο δικό σου παιχνίδι;

Ναι, είναι ένα στυλ που μου ταιριάζει, ένα στυλ που μου αρέσει και με το οποίο νιώθω άνετα. Τα παπούτσια αυτά είναι άνετα και ελαφριά, με πολύ καλή εφαρμογή. Μου ταιριάζουν απόλυτα.

Υπέγραψες στη Real Madrid όταν ήσουν μόλις 18 ετών και έχοντας παίξει μόλις 23 παιχνίδια για το Racing Club de Lens. Δεν ανησύχησες μήπως αυτή η μεταγραφή ήρθε υπερβολικά νωρίς;

Όχι, νομίζω ότι ορισμένοι παίκτες είναι έτοιμοι και άλλοι όχι. Ένιωθα έτοιμος και ήθελα πολύ το κάνω. Ήταν κάτι που έκανα μετά από πολλή σκέψη και δε νομίζω ότι ήταν λάθος επιλογή.

Η τελευταία σεζόν απέδειξε ότι ήσουν κάτι παραπάνω από έτοιμος. Πόση ικανοποίηση πήρες από την απόδοσή σου;

Α, πάρα πολλή. Μου πήρε ένα χρόνο να προσαρμοστώ, να καταλάβω τί γίνεται γύρω μου και να συνηθίσω. Στην τελευταία σεζόν πήγαν όλα πραγματικά καλά. Μου πήρε μόνο μερικά παιχνίδια, για να νιώσω πραγματικό μέλος της ομάδας. Όλα δείχνουν πολύ καλά.

Πόσες φορές όμως άκουσες τον κόσμο να αναρωτιέται «μήπως ο Raphael Varane είναι πολύ νέος»;

Ναι, το άκουγα συχνά. Όπως είπα και προηγουμένως, νομίζω ότι είναι θέμα ωριμότητας και όχι ηλικίας. Όχι ότι δεν υπάρχουν πράγματα που αποκτά κανείς με την πείρα. Απλά για μένα, η ηλικία δεν είναι σημαντική.

Έχεις αποδείξει όμως ότι δεν είσαι πολύ νέος για να παίζεις ποδόσφαιρο σε τέτοιο επίπεδο;

Φυσικά και το απέδειξα. Ξεκίνησα την επαγγελματική μου καριέρα όταν ήμουν 17 ετών και έκτοτε όλα έγιναν αρκετά γρήγορα, δεν πιστεύω επομένως ότι είναι θέμα το νεαρό της ηλικίας μου.

Τι θα έλεγες όμως σε όσους σε αμφισβήτησαν;

Νομίζω πως μπορώ να τους καταλάβω. Είναι αλήθεια ότι ξαφνιάζεται κανείς όταν βλέπει έναν παίκτη που, με μόνο 23 παιχνίδια στη Ligue 1, πηγαίνει στη Real Madrid, όμως έδειξα ότι μπορούσα να ανταποκριθώ στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις αυτού του επιπέδου.

Επομένως, τώρα είσαι βετεράνος με πολλή πείρα;

Δεν είμαι σίγουρος για αυτό αλλά προσπαθώ να εκφράζομαι όσο καλύτερα μπορώ στο γήπεδο και να έχω αυτοπεποίθηση, χωρίς να προτρέχω. Νομίζω ότι πρέπει να μείνω σε αυτό. Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για τη θέση που παίζω.

Έχεις συγκεκριμένους στόχους που θέλεις να πετύχεις στο άμεσο μέλλον;

Όχι, πρέπει να συνεχίσω να δουλεύω για να είμαι όσο καλύτερος μπορώ. Νομίζω ότι ακόμη έχω πολλή πρόοδο μπροστά μου. Πρέπει να συνεχίσω να δουλεύω καθημερινά, όσο πιο σκληρά και όσο καλύτερα μπορώ.

Ο Didier Drogba έχει πει ότι είσαι ήδη ένας από τους καλύτερους center back στον κόσμο. Πώς αισθάνεσαι για αυτό;

Χαίρομαι που το ακούω, είναι πολύ κολακευτικό. Όμως, όπως είπα, δεν επαναπαύομαι στις δάφνες μου και θέλω να συνεχίσω να βελτιώνομαι και να εξελίσσομαι ως παίκτης.

Σε τρομάζει το γεγονός ότι σε βλέπουν ως το μέλλον της Real Madrid και της Εθνικής Oμάδας της Γαλλίας;

Όχι, δεν είναι κάτι που με φοβίζει, είναι υπέροχο. Ελπίζω να ανταποκριθώ σε αυτές τις προσδοκίες. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συνεχίσω να δουλεύω πραγματικά σκληρά και ελπίζω ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά για μένα.

Έχουν πει για σένα ότι η ωριμότητά σου και ο τρόπος που παίζεις οφείλονται στο γεγονός ότι προέρχεσαι από μια μεγάλη οικογένεια. Αληθεύει;

Ναι, με βοήθησε πολύ το ότι έχω πολλά αδέρφια, ειδικά μεγαλύτερα από μένα, γιατί αυτό μου επέτρεψε να εξελιχθώ πιο γρήγορα και να μεγαλώσω γρηγορότερα. Νομίζω ότι αυτό πράγματι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ωριμότητά μου.

Η ωριμότητα σου αυτή σε βοήθησε να ξεπεράσεις τον τραυματισμό στο γόνατο, που στάθηκε εμπόδιο στις πρόσφατες εμφανίσεις σου;

Δεν θα το έλεγα. Δυστυχώς, οι τραυματισμοί υπάρχουν σε κάθε καριέρα και θα πρέπει να προσαρμόζεται κανείς, να μην χάνει την  πίστη του και να διατηρεί την αυτοπεποίθησή του. Κυρίως όμως, δεν πρέπει κανείς να τα παρατάει και να χάνει την ελπίδα του.

Ήταν δύσκολο όμως;

Υπήρχαν δύσκολες και εύκολες στιγμές, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Νομίζω ότι όταν είσαι 20 ετών θέλεις να παίξεις και όχι να είσαι στην άκρη. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά είναι φυσιολογικό.

Ο Lilian Thuram ήταν πρότυπό σου, έτσι δεν είναι; Το ήξερες ότι κι εκείνος φορούσε παπούτσια Tiempo;

Ναι, βέβαια, το ξέρω. Μου αρέσουν πολύ, είναι ένα μοντέλο που αγαπώ και επιπλέον, εάν παίκτες όπως ο Thuram τα φορούσαν, αυτό σημαίνει ακόμη περισσότερα. Δεν είναι αυτός ο λόγος που επέλεξα τη Nike, αλλά είναι μεγάλη χαρά για μένα να φοράω τα ίδια παπούτσια που φορούσε το ίνδαλμά μου.

Πώς πιστεύεις ότι σε βλέπει ο κόσμος;

Νομίζω ότι με βλέπουν σαν έναν νεαρό παίκτη με φιλοδοξίες, που θέλει να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο και έχει ήδη παίξει σε παιχνίδια που έχουν προβληθεί σε όλο τον κόσμο. Νομίζω ότι σιγά σιγά, οι άνθρωποι με ανακαλύπτουν και αρχίζουν να με γνωρίζουν.

Δείχνεις πολύ ευτυχισμένος ποδοσφαιριστής.

Ναι, έχω ό,τι χρειάζομαι για να είμαι ευτυχισμένος, τόσο με την Εθνική Ομάδα της Γαλλίας όσο και με τη Real Madrid. Όλα πηγαίνουν καλά, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην είμαι ευτυχής.

Πες μας κάτι που δεν ξέρουμε για σένα.

Είμαι ντροπαλός! Στο γήπεδο δε φαίνεται, αλλά στην καθημερινή μου ζωή είμαι διακριτικός και ντροπαλός.

Τι θα έλεγες στα νέα παιδιά που σε έχουν για πρότυπο;

Νομίζω ότι, αν θέλουν να πετύχουν, πρέπει να μάθουν την αξία της σκληρής δουλειάς και να είναι μετρημένοι.