Την έκπληξη έκανε η σουηδική εταιρεία Saab και τελικά κέρδισε στο διαγωνισμό για την αγορά από πλευράς Βραζιλίας 36 υπερσύγχρονων αεροσκαφών τύπου Gripen NG. Μία συμφωνία τόσο σημαντική ώστε ασχολήθηκε προσωπικά ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο πρόσφατο ταξίδι του στην Μπραζίλια, ενώ στις διαπραγματεύσεις όπως φαίνεται έπαιξε σημαντικό ρόλο και το πρόσφατο σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις της NSΑ στη χώρα.
Η σουηδική βιομηχανία θα πουλήσει 36 αεροσκάφη τύπου Gripen NG, στην αεροπορία της Βραζιλίας, σε μία συμφωνία από την οποία αποκομίζουν κέρδη και οι δύο πλευρές: Η μεν Saab θα αποκομίσει 4,5 δισ. δολάρια, η δε Μπραζίλια θα αποκτήσει ένα εξελιγμένο μαχητικό πολλαπλών χρήσεων και κυρίως θα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την εγχώρια αεροπορική βιομηχανία, μιας και το project θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την βραζιλιάνικη Ebraer.
Η συγκεκριμένη συμφωνία κλείνει μάλιστα μία συζήτηση που ξεκίνησε στη Βραζιλία στα τέλη της δεκαετίας του 90, όταν ο τότε πρόεδρος Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο, προώθησε τον εκσυγχρονισμό του πεπαλαιωμένου στόλου της πολεμικής αεροπορίας της χώρας που αποτελείται από αεροσκάφη τύπου Mirage 2000, ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις συνεχώς αναβάλλονταν, με τις διαπραγματεύσεις πολλές φορές να μετατρέπονται σε… θέατρο του παραλόγου.
Πώς όχι άλλωστε, επρόκειτο για ένα από τα πιο… περιζήτητα εξοπλιστικά στην πιάτσα, και αρκετές εταιρείες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, με εντονότερο αυτό της γαλλικής Dassault Aviation και της αμερικανικής Boeing.
Μάλιστα, το Παρίσι πόνταρε αρκετά στο συγκεκριμένο project και για αυτό το λόγο,ο Φρανσουά Ολάντ στο πρόσφατο ταξίδι του βρέθηκε στη Μπραζίλια μαζί με τον πρόεδρο της Dassault Group για προσωπικές διαπραγματεύσεις με τις βραζιλιάνικες αρχές.
«Η NSA κατέστρεψε τη συμφωνία»
Το μεγάλο φαβορί ωστόσο θεωρούνταν το F/A-18 Super Hornet της Boeing, και όλα έδειχναν ότι θα επικρατούσε στο διαγωνισμό. Ωστόσο οι αποκαλύψεις των εγγράφων που διέρρευσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν για τη δράση της NSAφαίνεται πως… καθόρισαν τις εξελίξεις.
Παρά το γεγονός ότι επισήμως ο υπουργός Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε πως το Gripen NG επιλέχθηκε επειδή «είναι φθηνότερο και καλύτερη απόδοση», πηγές των ενόπλων δυνάμεων δήλωναν ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, ότι «η NSA κατέστρεψε τη συμφωνία».
Το θέμα τη Βραζιλίας μάλιστα συζητήθηκε πολύ έντονα στον διεθνή Τύπο, καθώς οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ακόμα και της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, όπως επίσης και η βιομηχανική κατασκοπεία στη οποία προχώρησε η NSA δημιούργησαν κλίμα καχυποψίας απέναντι στην αμερικανική εταιρεία.
Πράγμα λογικό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι πέρα από τη Ρούσεφ, η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ έβαλε στο στόχαστρο της εταιρείες κολοσσούς όπως η κρατική πετρελαϊκή επιχείρηση Petrobras, καθώς και το υπουργείο Ορυχείων και Ενέργειας, το οποίο διαχειρίζεται τους τεράστιους ενεργειακούς πόρους που διαθέτει η Βραζιλία.
Ως ένδειξη δυσαρέσκειας η πρόεδρος της Βραζιλίας ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι της στην Ουάσινγκτον στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου ένα από τα θέματα που βρισκόταν στην ατζέντα ήταν το εν λόγω εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν -έστω και άθελα του- επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την κατάληξη των σύνθετων διαπραγματεύσεων και όπως φαίνεται οι συνέπειες του σκανδάλου των παρακολουθήσεων από την NSA αποδεικνύονται μεγαλύτερες απ΄ ότι θα περίμεναν οι ΗΠΑ.