Κάποια πράγματα τα έχουμε ως δεδομένα. Όταν κάποιος λέει «Έλληνες του Hollywood» το μυαλό μας πάει αμέσως σε δύο κατηγορίες. Ή στους Έλληνες ηθοποιούς που έχουν καταφέρει να σπάσουν τα σύνορα και να αναγνωριστούν και στο εξωτερικό, όπως η Μελίνα Μερκούρη, ο Σπύρος Φωκάς, ο Γιώργος Βογιατζής, η Ειρήνη Παππά. Ή αν είσαι πιο νέος και fan της showbiz, θα σκεφτείς τους Zack Galifianakis, Jennifer Aniston και αρκετούς ακόμα stars με Ελληνικές ρίζες. 

Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι, οι λίγο… αδικημένοι. Οι ηθοποιοί, που δεν έγιναν ποτέ superstars της μεγάλης οθόνης, αλλά σίγουρα τους ξέρεις. Έστω και φατσικά, γιατί έχουν παίξει σε γνωστές ταινίες και σήριαλ. Και το σίγουρο είναι πως δεν ήξερες ότι είναι Έλληνες, έστω και κατά το ήμισυ (ή τέταρτο!). Και μάλιστα κάποια από αυτούς έχουν κερδίσει και βραβεία, απέναντι σε γνωστά ονόματα της 7ης Τέχνης, κόντρα σε ηθοποιούς όπως ο James Gandolfini. 

Οι… κλασικοί

George Coulouris 

Γεννημένος στο Manchester από Έλληνα μετανάστη και Αγγλίδα μητέρα, το 1903, ο George Coulouris ήταν μέλος της φημισμένης ομάδα του Orson Welles, Mercury Theater. Έπαιξε σε μυθικά φιλμ του Hollywood όπως τα «Citizen Kane» (1941) For Whom the Bell Tolls (1943), Between Two Worlds (1944), Mr. Skeffington (1944) and Watch on the Rhine (1943) Joan of Arc (1948, με την Ingrid Bergman), Papillon (1973), Murder on the Orient Express (1974).

Συμμετείχε συνολικά σε πάνω από 80 ταινίες, ενώ για το ρόλο του Thatcher στο Citizen Kane κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο National Board of Review. Ανέβασε δική του παράσταση στο Broadway, Richard III (1943) και συνέχισε ανεβάζοντας κλασικά θεατρικά στη Μεγάλη Βρετανία, όπου και επέστρεψε. Μάλιστα, συμμετείχε και στον 5ο κύκλο της κλασικής, βρετανικής σειράς, Dr Who. Πέθανε το 1989 στο Λονδίνο. 

 

George Chakiris 

Ο γιος του ζεύγους Χακίρη, ελλήνων μεταναστών που εγκαταστάθηκαν στο Οχάιο, George Chakiris, έκανε καριέρα στις ΗΠΑ ως χορευτής, τραγουδιστής, ηθοποιός.

Έγινε παγκοσμίως γνωστός για το ρόλο του ως «Bernardo», στο all time classic μιούζικαλ, West Side Story, που του χάρισε και το βραβείο Oscar Β’ ανδρικού ρόλου.

Εμφανίστηκε επίσης στο Diamond Head (1963) στο πλάι του Charlton Heston ενώ συνεργάστηκε και με τον Gene Kelly για το γαλλικό μιούζικαλ του Jacques Demy, Les Demoiselles de Rochefort (1967).

Παράλληλα κυκλοφόρησε και κάποιους προσωπικούς δίσκους, ως τραγουδιστής. Στις δεκαετίες του ‘70 και του ’80, ο Chakiris εμφανίστηκε σε πολλές σειρές όπως Wonder Woman, Medical Center, Hawaii Five-O, Dallas, Murder, She Wrote αλλά και στη σαπουνόπερα Santa Barbara.

Στις ημέρες μας ασχολείται με την κατασκευή κοσμημάτων. 

 

 

Σε έχω δει, κάπου-κάπου σε ξέρω

Sofia Milos 

Γεννημένη στην Ελβετία το 1969, από Ιταλό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, μετακόμισε τη δεκαετία του ’80 στο Μπέρβελι Χιλς για να σπουδάσει υποκριτική. Ναι, το όνομά της δεν σου λέει πολλά, αλλά την έχεις δει (και δεν το ξέρεις). Έχει παίξει στα «Φιλαράκια», όπου σε ένα επεισόδιο κάνει μια Ισραηλινή, που είναι παθιασμένη με το σεξ και γίνεται το μεγάλο κόλλημα του Τσάντλερ. Στα zeros πέρασε και από δύο επεισόδια του «Sopranos», ενώ για 6 χρόνια ήταν στο cast του «CSI:Miami». 

 

Dimitra Arliss

Γεννήθηκε το 1932 στο Οχάιο, από Έλληνες γονείς. Είναι λίγο δύσκολο να τη γνωρίζεις, καθώς ασχολήθηκε πολύ με το θέατρο. Ωστόσο το 1973 έπαιξε δίπλα στους  Paul Newman και Robert Redford στη ταινία «Κεντρί». Αυτή ήταν και η πιο γνωστή της κινηματογραφική εμφάνιση. Πέθανε το 2012, σε ηλικία 80 ετών. 

 

Michael Chiklis

Τον ξέρεις 100%. Έχει παίξει στο «Fantastic Four» δίπλα στην Jessica Alba, όπου υποδυόταν τον Ben (ξέρεις τον πέτρινο superhero). Είπαμε, αυτά είναι τα γνωστά. Αυτό όμως που δεν ξέρεις για τον Chiklis με την καταγωγή από τη Μυτιλήνη, είναι πως εντυπωσίασε για 6 χρόνια στη σειρά «The Shield», σε βαθμό που κέρδισε το 2002 τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ηθοποιού σε Δραματική σειρά. Και το πιο σημαντικό είναι πως κέρδισε, έχοντας απέναντί του τους James Gandolfini, Martin Sheen και Kiefer Sutherland. Αυτό είναι επίτευγμα. 

 

Gia Carides 

Η 49χρονη ηθοποιός γεννήθηκε στην Αυστραλία από Έλληνα πατέρα και άρχισε να ασχολείται με την υποκριτική από τα 12 της. Από τη δεκαετία του ’80 πέρασε από πολλά φιλμ, συνήθως μικρές και ανεξάρτητες παραγωγές, έκανε την εμφάνισή της σε ένα επεισόδιο του «ER», αλλά ουσιαστικά ξεχώρισε σε δύο ταινίες: στο «Austin Powers» το 2000 και στον «Γάμο αλά Ελληνικά» δύο χρόνια αργότερα. 

 

John Kapelos

Όσο κι αν δεν τον θυμόμαστε, είναι ένας από τους ηθοποιούς που έχει παίξει σε μερικές κλασικές ταινίες των παιδικών μας χρόνων. Γεννημένος το 1956 στο Οντάριο και αφού πέρασε αρκετά χρόνια στο σανίδι, το 1985 παίζει στο «Breakfast Club», ενώ δύο χρόνια αργότερα συμμετέχει στο «Roxanne» μαζί με τους Steve Martin και Daryl Hannah. Από τη δεκαετία του ’90 και μετά εμφανίζεται στις περισσότερες σειρές που έχουμε δει, όπως «ER», «X-Files», «Cold Case», «CSI», «Chuck», «Modern Family».

 

Amy Sedaris 

Από τις «Ελληνίδες» του Hollywood που περισσότερο να αναγνωρίσεις την φωνή της, παρά το πρόσωπό της. Και αυτό επειδή έχει «παίξει» σε δύο κλασικά animation, τα «Σρεκ ο Τρίτος» και «Γάτος Σπιρουνάτος». Κατά τα άλλα έχει κάνει αρκετά περάσματα από γνωστά σήριαλ, όπως «Sex and the City», «Monk» και «30 Rock». 

 

Stephanie Leonidas

Ok, δύσκολο να της έχεις δει σε κάποια ταινία, αλλά προλαβαίνει, καθώς είναι μόλις 29 ετών και έχει όλο το μέλλον μπροστά της. Αγγλίδα από Ελληνοκύπριο πατέρα, μπήκε στον χώρο του θεάματος στα 18 της. Το 2005 ήρθε ο μεγαλύτερος ρόλος της στο «MirrorMask», ενώ αυτή την περίοδο είναι στο βασικό καστ της βρετανικής σειράς «Defiance». 

 

Michael Papajohn

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέραμε πως είχαμε έναν Έλληνα superhero, αλλά όπως φαίνεται ο 49χρονος ηθοποιός με τις Ελληνικές ρίζες είναι. Κι αν δεις τις ταινίες που έχει παίξει τα τελευταία 30 χρόνια θα καταλάβεις το γιατί: «Predator 2», «Spider-Man», «Hulk», «Spider-Man 3», «Transformers», «Terminator 3». Θέλεις κάτι άλλο; 

 

Sofia Shinas 

Δεν έχει μεγάλη καριέρα και η αλήθεια είναι πως την τελευταία 5ετια έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Ωστόσο η 45χρονη Ελληνοκαναδή έχει πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία που πραγματικά αγαπάμε – στο «Κοράκι» δίπλα στον Brandon Lee, όπου έκανε την αρραβωνιαστικιά του. Ναι, στο φιλμ τελείωσε άδοξα ο ρόλος της, μέσα στο αίμα. Αλλά από την ώρα που έχει γράψει το όνομά της σε αυτό τον ρόλο, άξιζε τον κόπο. 

https://www.youtube.com/watch?v=EBGwnLxvYOQ

 

Athena Karkanis 

Ακόμα μια Ελληνίδα από τον Καναδά, που κατάφερε να μπει στον μαγικό κόσμο του Hollywood. Έστω κι αν τα φιλμ που έπαιξε ήταν πολύ τρομακτικά. Βλέπεις η Karkanis το 2007 ήταν η πράκτορας Lindsey Perez στο «Saw IV», έναν ρόλο που επανέλαβε δύο χρόνια αργότερα με το «Saw VI». Κατά τα άλλα όλο αυτό το διάστημα δεν έχει αφήσει σειρά για σειρά, αλλά η μοναδική που ξέραμε ήταν το «Supernatural». 

 

Valeria Golino

Γεννημένη στη Νάπολη το 1965, από Ελληνίδα μητέρα και αφού πειραματίστηκε στον ιταλικό κινηματογράφο, το 1988 μετακομίζει στο Hollywood και η τύχη της χαμογέλασε αμέσως. Παίρνει ρόλο στον «Άνθρωπο της Βροχής», όπου κάνει την κοπέλα του Tom Cruise και αμέσως γίνεται γνωστή. Μερικά χρόνια αργότερα παίζει και στη cult ταινία «Απόδραση από το Λος Άντζελες», ενώ σίγουρα «παράσημο» στην καριέρα της πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή της στη «Frida» το 2002. 

 

Stephen Dimopoulos 

Έχει παίξει στο πλευρό των Al Pacino και Matthew McConaughey στην ταινία 2 for the money (2005), ενώ συμμετείχε και στο Rambo, the first blood (1982), αλλά και στα Final Cut (2004), Happy Gilmore 1996, Eyes of an Angel (1991), Look Who’s Talking Too (1990). O Dimopoulos έχει εμφανιστεί και σε αμερικανικά σίριαλ, όπως το X Files (στο ρόλο του ντετέκτιβ), στο Supernatural, στο Fringe.

 

Marina Sirtis

Η αγαπημένη Ελληνίδα των nerds! Γεννημένη στο Λονδίνο από Έλληνες γονείς, έχει καταφέρει να κάνει μια… διαστημική καριέρα, καθώς από το 1987 και για επτά χρόνια πρωταγωνιστούσε στο «Star Trek: Η Πρώτη Γενιά». Μάλιστα έχει παίξει και σε 4 ταινίες του ιστορικού USS-Enterprise. Τα τελευταία χρόνια κάνει guest εμφανίσεις σε γνωστά σήριαλ, όπως τα «Grey’s Anatmy» και «NCIS». 

 

Elizabeth Perkins

Η 53χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός, με την καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη (ο πατέρας της λεγόταν Πισπερίκος), δεν πρέπει να έχει παράπονο, καθώς τη καριέρα της δεν τη λες και μικρή. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και στα πρώτα της κινηματογραφικά βήματα ευτύχισε να παίξει στο «Big» δίπλα στον Tom Hanks. Από εκεί και πέρα πρωταγωνίστησε σε μερικές γνωστές ταινίες, όπως τις «Flintstones» και «28 Days», ενώ έχει δανείσει τη φωνή τους στα «Finding Nemo» και «Lorax». 

https://www.youtube.com/watch?v=Ap7ElK8MYYU

 

Tracy Spiridakos 

Όταν το περιοδικό GQ σε αποκαλεί ως το «νέο κόλλημα» του Hollywood τότε κάνεις κάτι καλά. Πολύ καλά. Γεννημένη στον Καναδά από τους Έλληνες Γιώργο και Αναστασία Σπυριδάκου, η όμορφη Tracy ασχολήθηκε από νωρίς με την υποκριτική. Στον κινηματογράφο έκανε ένα πέρασμα από τον «Πλανήτη των Πιθήκων: Η εξέγερση» αλλά οι μετοχές της απογειώθηκαν το 2012 με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά «Revolution». Και έχει πολλά να δώσει ακόμα. 

 

Ήξερες ότι…

* Ο Βασίλης Φωτόπουλος βρίσκεται πίσω και από τα 75 σκηνικά της ταινίας «America, America» του Elia Kazan μαζί με τον Gene Callahan. Ο σκηνοθέτης παρέλειψε από τους τίτλους το όνομά του και το Όσκαρ πήγε μόνο στον Callahan. Tο 1964, όμως, κατόρθωσε να πάρει το χρυσό αγαλματίδιο για το «Zorba the Greek».

* Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ακούγεται στις ταινίες Lock stock and two smoking barrels (1998), Serpico (1973), Z (1969), Zorba the Greek (1964).

* Η Penelope Spheeris έχει σκηνοθετήσει τη ταινία «Wayne’s World». 

* Ο Dean Tavoularis ήταν production designer στο «Νονό» και στο «Αποκάλυψη Τώρα». 

* Ο Harris Savides ήταν κινηματογραφιστής στα φιλμ «American Gangster», «Milk» και «Zodiac». 

* O George Cosmatos έχει σκηνοθετήσει τους Sylvester Stallone «Cobra» και «Rambo: Το πρώτο αίμα».

* Η Θεσσαλονικά Theoni Aldredge ήταν υπεύθυνη κοστουμιών στο «Ghost Busters. Ωστόσο είναι γνωστή για τα 3 Tony Awards που κέρδισε για τη δουλειά της στα «Annie», «Barnum» και «La Cage aux Folles».  

* Ο Ελληνογάλλος Patrick Tatopoulos ήταν υπεύθυνος των εφέ στο «Underworld».