Όλα ξεκίνησαν σαν ένα αστείο. Σαν ένα πείραμα, για να το πούμε καλύτερα, ανάμεσα σε δύο φίλους. Από τη μία ήταν ο Edward Steichen, νεαρός φωτογράφος, που ωστόσο είχε δείξει ένα πολύ ωραίο έργο στα πρώτα του βήματα. Από την άλλη ήταν ο Lucien Vogel, ένας Γάλλος εκδότης που ήθελε να δοκιμάσει κάτι το διαφορετικό.

Έτσι το 1911 ο Vogel πρότεινε στον Steichen να κάνει μερικές φωτογραφήσεις μόδας για τα περιοδικά του, αλλά το αποτέλεσμα να θυμίζει τέχνη. Και έτσι ξεκίνησε.

Ο 32χρονος Αμερικανός άρχισε να πειραματίζεται και μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία είχε γίνει ένα από τους γνωστότερους φωτογράφους στο πλανήτη. Ο Vogel πέτυχε τον στόχο του και παρουσίασε τα fashion περιοδικά μέσα από μια άλλη οπτική και ο Steichen έγινε ο «πατέρας» της σύγχρονης φωτογράφησης μόδας.

Και τώρα, περίπου 40 χρόνια μετά τον θάνατό του, θα παρουσιαστεί στο Whitney Museum of American Art μια έκθεση αφιερωμένη στον Steichen που θα περιέχει φωτογραφήσεις του από τις δεκαετίες ’20 και ’30. Τότε που ο fashion κόσμος έκανε τα πρώτα του δειλά βήματα.