Τι κι αν έχουν περάσει παραπάνω από 200 χρόνια από τον θάνατό του; Πολλοί είναι αυτοί, που τον θεωρούν ακόμα και σήμερα, τον καλύτερο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Και ακόμα περισσότεροι αυτοί που πιστεύουν ότι ποτέ ξανά η χώρα δεν θα δει πολιτικό με τον δικό του τρόπο σκέψης και τις αξίες του.

Γιατί ο George Washington ήταν από εκείνους τους ανθρώπους που είχαν όλο το «πακέτο». Δεν ήταν επαγγελματίας πολιτικός και στρατιωτικός, αλλά τελικά… ήταν! Γιος αγρότη, μπήκε σε μικρή ηλικία στον στρατό και αμέσως άρχισε να ανεβαίνει στην ιεραρχία. Από τους πρωτεργάτες της Αμερικανικής Επανάστασης, οι νίκες του επί των Βρετανών έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου.

Και παρά το γεγονός ότι μετά τη νίκη τους, εκείνος αποφάσισε να αποσυρθεί στις φυτείες του, τελικά επέστρεψε στη δημόσια ζωή. Επέβλεψε τη σύνταξη του συντάγματος και εξελέγη δύο φορές Πρόεδρος των ΗΠΑ. Μάλιστα ήταν αυτός που ξεκίνησε την «παράδοση» που ήθελε τους Προέδρους της Αμερικής, να μην βάζουν υποψηφιότητα για 3η θητεία – κάτι που ψηφίστηκε με νόμο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και παρά της πιέσεις ώστε να μην αφήσει τη θέση του Προέδρου, εκείνος δεν άλλαξε γνώμη. Το 1797 αποσύρθηκε μία και καλή στα κτήματά του, όπου και πέθανε δύο χρόνια αργότερα, βυθίζοντας τις ΗΠΑ στο πένθος.