Ίσως για το HBO και τους συντελεστές της επικής σειράς Game of Throne να μην ήταν έκπληξη. Αλλά οι fans του φαντασιακού κόσμου του George R.R. Martin έγιναν έξαλλοι με την απουσία από τις λίστες των υποψηφιοτήτων για τις «Χρυσές Σφαίρες 2014».

Βέβαια, το ίδιο συνέβη και πέρυσι. Πριν από δύο χρόνια, ήταν ο τηλεοπτικός Tyrion Lannister (Peter Dinklage) που σήκωνε ένα βραβείο και στις δύο σεζόν που έχουν περάσει, αναρωτιέται κανείς… «Τι μπορεί να πηγαίνει στραβά στο σίριαλ που καθηλώνει παγκοσμίως και το ανακάλυψε η επιτροπή των βραβείων;»!

Κι όμως, η πιο πολυσυζητημένη σκηνή σειράς για το 2013 ήταν αυτή του «Ματωμένου Γάμου». Την ημέρα της προβολής του συγκεκριμένου επεισοδίου οι ΗΠΑ έζησαν ανεπανάληπτες Twitterικές σκηνές, από τους σοκαρισμένους τηλεθεατές.

Και το γεγονός πως είναι η πιο «πολυκατεβασμένη» σειρά στο internet, λέει πολλά. Και εάν κανένας από τους αριθμούς δεν πείθει, τότε η διαπίστωση πως όσο η πλοκή προχωράει και οι χαρακτήρες των ηρώων (όσων επιζούν) βαθαίνουν, έρχονται ανατροπές, ακόμη πιο δυνατοί διάλογοι, περισσότερες «μακιαβελικές» ίντριγκες, το Games of Throne γίνεται ολοένα και πιο εθιστικό. Μήπως απλά, παραείναι cult για τους mainstream ψηφοφόρους των συγκεκριμένων βραβείων;

Κατά τα άλλα, οι επιλογές των υποψηφιοτήτων μπορούν να χαρακτηριστούν και ως «αμφιλεγόμενες». Δεν άξιζε ένα τιμητικό βραβείο ο James Gandolfini; Ο Scorsese για το Wolf Of Wall Street;

Επιστρέφοντας στην κατηγορία των τηλεοπτικών σειρών, θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης την απουσία του Homeland, που εξαφανίστηκε από τις υποψηφιότητες, ενώ πέρυσι είχε σαρώσει στα συγκεκριμένα βραβεία. Βέβαια, πολλοί έκαναν λόγο για το «μουδιασμένο» ξεκίνημα που έκανε η φετινή σεζόν.

Καμία σοβαρή δικαιολογία δεν μπορούμε να βρούμε και για το Mad Men, που σνομπάρεται γενικά από τις επιτροπές των μεγάλων βραβείων. Και αυτό, παρόλο τις διθυραμβικές κριτικές που συγκέντρωσε η τελευταία σεζόν και έκαναν λόγο για την πιο ώριμη στιγμή του.

Όπως και να έχει, ένα βραβείο δεν κάνει τη διαφορά. Αλλά κάπου πρέπει να ξεσπαθώσεις!