Είναι γεγονός ότι για τους Μοσχοβίτες και γενικώς για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών η Κόκκινη Πλατεία αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο σύμβολο της χώρας. Άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Ρωσίας από τον 13ο αιώνα και έπειτα, έγινε το σημείο όπου εκτυλίχθηκαν μερικές από τις πιο δραματικές στιγμές του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, την παρέλαση των στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού με προορισμό το μέτωπο τον Δεκέμβρη του 1941, με σκοπό να δώσουν την απέλπιδα μάχη κατά των ναζιστικών στρατευμάτων τα οποία βρισκόταν προ των πυλών της Μόσχας, και όχι μόνο.

Ίσως και για αυτούς τους λόγους να εξηγείται η οργισμένη αντίδραση πολιτών και αρχών, αλλά και τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν χθες, αφορμή την αψυχολόγητη κίνηση της μάρκας ειδών πολυτελείας Luis Vuitton, να στήσει ένα γιγαντιαίων διαστάσεων μπαούλο ύψους εννέα μέτρων και μήκους 30 μέτρων που φέρει το φημισμένο έμβλημα LV στα τέλη Νοεμβρίου.

Κάνοντας μπίζνες στην Κόκκινη Πλατεία

Η συγκεκριμένη κατασκευή εγκαταστάθηκε ανάμεσα στα τείχη του Κρεμλίνου και το περίφημο εμπορικό κέντρο Γκουμ με την ευκαιρία της 120ή επετείου από την ίδρυση αυτού του τελευταίου, ενώ επρόκειτο να στεγάσει από τις 2 Δεκεμβρίου ως τις 19 Ιανουαρίου μια έκθεση μπαούλων της μάρκας αυτής τα οποία ανήκαν στη διάρκεια της ιστορίας σε διάφορες διασημότητες. Τα κέρδη από την έκθεση επρόκειτο να διατεθούν στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του μοντέλου Νατάλια Βοντιάνοβα «Γυμνές Καρδιές» (Naked Hearts), υπέρ των παιδιών με αναπηρίες.

Αυτή η θορυβώδης και άστοχη διαφημιστική εκστρατεία ήταν αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν θυελλώδεις αντιδράσεις, πράγμα λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι στήθηκε μέσα στη μέση ενός εκ των συμβόλων της Ρωσίας ένα κακόγουστο… κουτί, πόσο μάλλον εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν κάτω από τη μύτη της αστυνομίας.

Όσο για την ευθύνη; Κανείς δεν θα το μάθει ποτέ, αφού οι κυβερνητικές υπηρεσίες που έχουν την εποπτεία της πλατείας επέμεναν ότι δεν προχώρησαν στην έγκριση της συγκεκριμένης κατασκευής ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών η μία στην… άλλη, με αποτέλεσμα οι ευθύνες να μην αποδοθούν ποτέ, ενώ από τη σειρά της η εταιρεία Γκουμ που χρηματοδότησε την κίνηση της Luis Vuitton, υποστήριξε ότι όλα ήταν νόμιμα.

Οι Μοσχοβίτες στα κάγκελα, ο Πούτιν εξοργισμένος

Η ολιγωρία αυτή έφερε και κακεντρεχή σχόλια, του τύπου «προκειμένου να εισπράξουν χρήματα, σύντομα θα νοικιάσουν το μαυσωλείο (του Λένιν) και το Κρεμλίνο για κλαμπ» ή «ας πάρουν τα ναρκωτικά από αυτούς που βρίσκονται πίσω από αυτή την τρέλα» , τα οποία κατέκλυσαν το διαδίκτυο με το σούσουρο να φτάνει μέχρι και τα αυτιά του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος διέταξε να ξηλωθεί άμεσα η κατασκευή, με την επιθυμία του προέδρου της Ρωσίας να γίνεται πραγματικότητα την περασμένη Κυριακή.

Το Κρεμλίνο δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Ενοχλημένη από το γεγονός ότι «βεβηλώθηκε» ένας τόσο σημαντικός για τους Ρώσους χώρος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περιορισμό των εκδηλώσεων που θα διοργανώνονται στην Κόκκινη Πλατεία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Izvestia, ανάμεσα στις εκδηλώσεις που έχουν άδεια διεξαγωγής είναι η στρατιωτική παρέλαση την ημέρα της νίκης απέναντι στα ναζιστικά στρατεύματα, που διοργανώνεται στις 7 Μαΐου, η ιστορική παρέλαση της 7ης Νοεμβρίου, και οι εορτασμοί της ημέρας της Σλαβικής λογοτεχνίας και κουλτούρας, στις 12 Ιουνίου.

Απώτερος στόχος είναι σύμφωνα με τις αρχές, η Κόκκινη Πλατεία να «παραμένει ανοιχτή όσο το δυνατόν περισσότερο για τους επισκέπτες», αφού έχει εξελιχθεί σε τόσο δημοφιλές μέρος, που κατά μέσο όρο μένει κλειστή για 200 ημέρες λόγω εκδηλώσεων.

Όπως φαίνεται τα… τανκς κέρδισαν τις σικ τσάντες της Luis Vuitton. Και αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί τόσο πολύ τους Μοσχοβίτες οι οποίοι είδαν να αποκαθίσταται ο χώρος – σύμβολο της ιστορίας τους.

Γιατί εάν ήθελε η LV πραγματικά να συνεισφέρει το κατιτίς της για τα άπορα παιδιά, η για όποιου άλλου είδους αγαθοεργία, θα έβρισκε άλλους τρόπους, από το να στήνει κακόγουστα διαφημιστικά πανηγυράκια σε έναν τόπο που στους Ρώσους θυμίζει τους αγώνες και το βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσαν στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο για να διατηρήσουν την ελευθερία τους.