Από τις 5 Δεκεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε ο θάνατος του Nelson Mandela, έως και χθες, δύο ήταν οι εικόνες που έβλεπες στη Νότια Αφρική: θλίψη και… εργασία, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για μια εντυπωσιακή τελετή στη μνήμη του. Μια τελετή που θα ταίριαζε στο μεγαλείο του.

Και τελικά φάνηκε ότι το πέτυχαν. Πάνω από 100.000 άνθρωποι βρέθηκαν στο μεγαλύτερο στάδιο της χώρας, αρχηγοί κρατών από όλες τις γωνίες του πλανήτη και stars του Hollywood ταξίδεψαν στη Νότια Αφρική για να που «αντίο» στον Mandela (ανάμεσά τους ο Barack Obama και ο Bono), ενώ στις κερκίδες ο κόσμος έδειχνε σαν να βρίσκεται σε μια μεγάλη γιορτή – μια γιορτή για τη ζωή και την πορεία του μεγάλου ηγέτη.

Όλα έδειχναν τέλεια. Έως σήμερα όμως, που άρχισαν και οι καταγγελίες. Ο λόγος για τον «διερμηνέα» της νοηματικής γλώσσας που ήταν στη τελετή, ο οποίος αποδείχθηκε σκέτη απάτη. Και οι κινήσεις που έκαναν με τα χέρια του δεν έβγαζαν κανένα νόημα.

Η κοινότητα κωφάλαλων της Νότιας Αφρικής κατήγγειλε το γεγονός κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο που απλά κουνούσε τυχαία τα χέρια του χωρίς να ερμηνεύει ούτε μια λέξη, ενώ εκατοντάδες ήταν αυτοί που έστειλαν μήνυμα διαμαρτυρίας. Το πρόβλημα είναι όμως ότι κανένας δεν ξέρει ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος και πως βρέθηκε εκεί. Είπαμε, λάθη γίνονται και στις καλύτερες… τελετές!

Δείτε το video με τον ανεκδιήγητο ράπερ-διερμηνέα!