Μπορεί να ακούγεται κλισέ αυτό για τον «μεγάλο άνδρα και τη σύζυγο που κρύβεται από πίσω», αλλά πώς να μην το επικαλεστούμε όταν επαληθεύεται;
Η αλήθεια είναι πως παλεύαμε πάνω από ένα μήνα για να βγάλουμε αυτό το θέμα. Τελικά, καταφέραμε να τις πείσουμε, από… σπόντα. Θέλοντας να αναδείξουμε την άλλη πλευρά των ποδοσφαιριστών, να δούμε τη ζωή τους από την καθημερινή πλευρά τους, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αφαιρώντας το πράσινο φόντο του χορταριού, χωρίς το σορτς της αθλητικής περιβολής. Και οι κυρίες τους, που είναι εκείνες που κάνουν τη «βρώμικη δουλειά», τα… αμυντικά χαφ της οικογένειας, αθόρυβα, που μεγαλώνουν παιδιά και κρατάνε νοικοκυριά, που στέκονται βράχοι στις ήττες και περιμένουν τους ήρωες τους στο ημίφως στις νίκες.
Καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι με τη Βάσω Νικοπολίδη (σύζυγο του Αντώνη Νικοπολίδη), τη Βιβή Μπασινά (σύζυγο του Άγγελου Μπασινά) και την Αμαλία Κυπαρίσση (σύζυγο του Δημήτρη Παπαδόπουλου).
Θεωρήσαμε πως ήταν άξιο αναφοράς να τονίσουμε πως ήταν η πρώτη φορά που καθόμασταν σε ένα τραπέζι με τρεις γυναίκες που ξέρουν τι είναι off side. Η αποκάλυψη της Βάσως Νικοπολίδη πως δεν ξέρει, έπεσε σαν βόμβα, με τα μακρόσυρτα «αααααα» της έκπληξης όλων να ακολουθούν.
«Δεν ξέρω τι είναι off side, δεν θέλησα ποτέ να μάθω. Δεν ήθελα να ασχοληθώ ποτέ με τα του ποδοσφαίρου, θεωρώντας πως αν ήξερα, θα επηρέαζα και τον άνδρα μου. Δεν κάναμε ποτέ τέτοιες συζητήσεις στο σπίτι, είμαι άσχετη και παραμένω άσχετη, παρόλο που και ο μεγάλος μας γιος παίζει ποδόσφαιρο, δεν με ενδιαφέρει. Βλέπω, χαίρομαι με τις νίκες, λυπάμαι με τις ήττες, αλλά στο τεχνικό κομμάτι είμαι παντελώς άσχετη», προσθέτει η πρώην αθλήτρια του μπάσκετ.
«Μετά από τα πολλά χρόνια που είμαστε μαζί, αναγκαστικά έμαθα. Έχω δει πολύ ποδόσφαιρο, θέλοντας και μη», δηλώνει η Βιβή Μπασινά, ενώ η Αμαλία Κυπαρίσση ήταν στο γραφείο τύπου του Παναθηναϊκού, πράγμα που σημαίνει πως γνώριζε εκ των προτέρων.
Η δεύτερη έκπληξη έχει να κάνει με τις παρατηρήσεις στους συζύγους τους. Και αυτό έχει να κάνει με την παρότρυνση… «να μην φτύνουν στον αγωνιστικό χώρο». Στη γυναικεία ματιά τα πράγματαπου παρατηρούν μέσα στο γήπεδο είναι μερικές φορμαςπαρατηρες άσχετα με το ποδόσφαιρο. «Μου είχε κάνει εντύπωση πως δεν αντιλαμβάνονται οτι ο κόσμος βλέπει κάτι τόσο αντιαισθητικό όπως το να φτύνουν», αναρωτιέται η Βιβή Μπασινά. «Μετά βέβαια μου εξήγησε ο Άγγελος τους λόγους που δυστυχώς πρέπει να συμβεί» μας λέει.
Η ζωή στις κερκίδες…
Πόσο κοντά στην κουλτούρα μιας γυναίκας είναι το γήπεδο; Πριν τη συνέντευξη πιστεύαμε -εσφαλμένως, για άλλη μια φορά- πως οι σύζυγοι των ποδοσφαιριστών θα ένιωθαν εκεί σαν το δεύτερο σπίτι τους. Πέσαμε έξω και πάλι.
Η Βάσω Νικοπολίδη εξηγεί: «Στο γήπεδο δεν μου άρεσε να πηγαίνω και δεν πήγαινα συχνά. Τα μόνα ματς που παρακολούθησα συνεχόμενα, είναι εκείνα στο Euro της Πορτογαλίας. Δεν ήθελα γιατί ξέροντας πως ο άνδρας μου επιστρέφοντας θα κουβαλάει πολλή ένταση, προτιμούσα να βρίσκει στο σπίτι του ηρεμία. Να είναι το “λιμάνι” του. Ήθελα να λειτουργεί ως αποσυμπίεση».
Αλλά ούτε η Βιβή Μπασινά έχει την καλύτερη άποψη για την ατμόσφαιρα που επικρατεί στα ελληνικά γήπεδα… «Δεν μου αρέσει το περιβάλλον των ελληνικών γηπέδων, για αυτό και δεν ήθελα να πηγαίνω στο γήπεδο. Και μάλιστα, στα επίσημα είναι χειρότερα», εξομολογείται.
Και οι ιστορίες που διηγούνται, βέβαια, δεν μας προκαλούν και τεράστια έκπληξη. Η Βάσω Νικοπολίδη θυμάται συγκεκριμένα πως «Μου έχει τύχει περίπτωση να βρίζουν ένα συμπαίκτη του άνδρα μου. Και συνήθως, στα επίσημα κάθονται συγγενείς και φίλοι. Το θεώρησα τόσο λάθος να βρίζεις και μάλιστα παίκτη της ομάδας σου, που ήταν απαράδεκτό. Ειδικά όταν βρίσκεσαι σε μια κερκίδα που όλοι είναι συγγενείς των παικτών!».
Και αν ο οπαδός ώρες-ώρες τυφλώνεται λόγω της παθολογικής του αγάπης, τότε τι συμβαίνει με τον φίλαθλο της εθνικής ομάδας; Η Βιβή Μπασινά έχει την απάντηση: «Στο Confederation Cup της Γερμανίας, που επί της ουσίας ήταν φιλικά. Ήμασταν στην κερκίδα με τη Βάσω, στον αγώνα Βραζιλία-Ελλάδα. Είναι δύο – τρία άτομα που κάθονται πίσω μας και βρίζουν ασταμάτητα. Αντί να χαίρονται που η Ελλάδα είναι σε αυτό το τουρνουά, ως πρωταθλήτρια Ευρώπης. Κάποια στιγμή τους ρωτήσαμε “γιατί βρίζετε;”, για να πάρουμε την απάντηση: “Δεν βρίζουμε!”. Πάντως δεν βρίζουν παντού. Στη Μαγιόρκα, για παράδειγμα, έχω πάει σε αγώνα εναντίον της Μπαρτσελόνα και ένας έβρισε τον Ροναλντίνιο και μόνο που δεν τον πετάξανε έξω με τις κλωτσιές. Και όλοι τον έδειχναν με το δάκτυλο».
Είναι τεράστια η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και άλλων, προηγμένων ποδοσφαιρικών χωρών; Η Αμαλία Κυπαρίσση λέει: μας υπενθυμίζει πως ο πολιτισμός πάει περίπατο σε χώρους όπως τα γήπεδα… «Εγώ και στις τρεις χώρες που έχει παίξει ο άντρας μου, τις ίδιες αντιδράσεις έβλεπα με αυτές στην Ελλάδα. Και από τους οπαδούς και από τον τύπο. Η Ισπανία, δε , μην ξεχνάμε ότι είναι η χώρα με τα λευκά μαντήλια… H χώρα που εάν δεν τους αρέσει κάποιος όχι απλώς τον βρίζουν, του κουνάνε το μαντήλι! Και στο εξωτερικό τη μια ημέρα είσαι θεός την επόμενη αποδιοπομπαίος τράγος».
Όταν οι σύζυγοι… χαλάνε τη μεταγραφή!
Τα «κουτσομπολιά», στις στήλες των αθλητικών εφημερίδων, θέλουν πάντα μια… σύζυγο να μην επιθυμεί τη μεταγραφή ενός ποδοσφαιριστή, με αποτέλεσμα να χαλάει η μεταγραφή. Μεταξύ μας, αυτές οι διαρροές εξυπηρετούν κυρίως της ΠΑΕ, που δεν θέλουν να χρεωθούν την αποτυχία.
Η Αμαλία Κυπαρίσση, που έχει εμπειρία και από γραφείο τύπου ΠΑΕ, δεν «μασάει» τα λόγια της: «Από την εμπειρία που έχω, μόνο μια φορά έχει χαλάσει μεταγραφή εξαιτίας συζύγου. Και η αλήθεια είναι πως ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής δεν ήθελε να γίνει η μεταγραφή και χρησιμοποίησε τη σύζυγό του ως δικαιολογία».
Αν σας έλεγε ο σύζυγός σας, πως έχει μια τρελή πρόταση από ομάδα της Σαουδικής Αραβίας, όπου οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ντυμένες… κάπως, θα πηγαίνατε;
Η Βάσω Νικοπολίδη είναι απόλυτη: «Δεν θα έφερνα ποτέ αντίρρηση σε ένα τέτοιο θέμα. Εκείνος θα έκανε τη σωστή επιλογή για την καριέρα του. Του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Και τώρα που ασχολείται με την προπονητική, θα τον ακολουθήσω οπουδήποτε μου πει. Ακόμη και για τη μεταγραφή του από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό ήμουν μαζί του, αν και μου το ανακοίνωσε όταν είχε πάρει την απόφασή του. Ξέρει πως έχουμε την ίδια λογική και την ίδια οπτική των πραγμάτων».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Βιβή Μπασινά: «Εγώ πήγα, όπου πήγε. Και θα τον ακολουθούσα οπουδήποτε».
Στα μεγάλα clubs του εξωτερικού και στα λίγα ελληνικά, οι ιθύνοντες προσπαθούν να διαμορφώσουν τις συνθήκες εκείνες που τίποτε δεν θα διαταράσσει την ηρεμία του ποδοσφαιριστή και της οικογένειάς του. Φτάνει όμως αυτό;
«Τόσα χρόνια που ο Αντώνης ήταν στην Εθνική, έπαιζε σε μεγάλες ομάδες, ήταν πολύ λίγο στο σπίτι. Έχω τραβήξει πολλά με τα παιδιά, τα μεγάλωσα μόνη μου, ουσιαστικά. Όπως και οι κοπέλες. Και στο εξωτερικό είναι ακόμη πιο δύσκολα, γιατί εδώ μπορείς να πάρεις και ένα τηλέφωνο να πεις “καίγεται η Πεντέλη” και ο άνδρας σου να είναι σε προετοιμασία. Δεν έχουμε ζήσει Χριστούγεννα, Πάσχα. Είναι μόλις 10-15 ημέρες το καλοκαίρι, που είναι όλη η οικογένεια μαζί. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Μέχρι τα 40 του, που σταμάτησε, πραγματικά, δεν είχαμε πάει μια εκδρομή. Μια ημέρα. Τα παιδιά δεν τον ξέρανε πως λειτουργεί μέσα στο σπίτι. Μέχρι να αποσυρθεί, η οικογένειά μας ήταν σαν ήταν μονογονεϊκή. Μεγαλώνουμε μόνες μας τα παιδιά. Και δεν είναι εύκολο να διατηρήσεις τις ισορροπίες. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η άσχημη κριτική εναντίον του, λειτουργεί αρνητικά και στα μέλη της οικογένειάς του. Υπάρχει μεγάλος αντίκτυπος, από όλο αυτό».
Ο αθλητικός Τύπος συμπεριφέρεται, ως επί το πλείστον, όπως οι φίλαθλοι που βλέπουν τα ματς στο καφενείο. Έτοιμοι να σε αποθεώσουν και να σε… επικηρύξουν στο επόμενο δευτερόλεπτο!
Η Βιβή Μπασινά μας εξηγεί ποιος είναι ο τρόπος για να μην διαταραχθεί η ηρεμία ενός ποδοσφαιριστή από ένα δημοσίευμα… «Δεν έχουμε κρύψει ποτέ εφημερίδα για να μην διαβάσει κάτι άσχημο για εκείνον, επειδή πολύ απλά, δεν παίρναμε εφημερίδες», απαντά με τον απαραίτητο κυνισμό που αποκτά κανείς έπειτα από άδικες κριτικές και τα σκωτσέζικα ντους αποθέωσης-αποκαθήλωσης των media.
Η Βάσω Νικοπολίδη είχε μια τέτοια, δυσάρεστη εμπειρία, μετά την ήττα της Εθνικής ομάδας από την Τουρκία στο «Καραϊσκάκης»… «Μια φορά θυμάμαι, όμως, πως είχα κλάψει με κάτι που είχε ειπωθεί. Γενικότερα, ο κόσμος πιο εύκολα λέει τα άσχημα, παρά τα καλά. Οι ποδοσφαιριστές και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε μια καθημερινή κριτική. Μετά το παιχνίδι με την Τουρκία, είπαν για ένα δημοσίευμα μιας εφημερίδας κάτι τύπου πως “πρόδωσε την ομάδα” και το άκουσε και ο γιος μου. Στενοχωρήθηκα πάρα πολύ, γιατί με ρωτούσε μετά και διάφορα. Είναι η στιγμή που θα ήθελα να σβήσω εντελώς από το μυαλό μου. Να κριθεί κάποιος για την απόδοσή του μέσα στο γήπεδο, ναι, και αυστηρά μάλιστα», θυμάται και στο τέλος της πρότασης κάπου κομπιάζει. «Αλλά είναι απαράδεκτο να κρίνεις τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του», συμπληρώνει και το χαμόγελο επανέρχεται στο πρόσωπό της.
Περί απιστίας και άλλων τινών…
Και αναλύοντας τη ζωή του ποδοσφαιριστή, που πάνω από όλα είναι άνδρας και μάλιστα ένας αναγνωρίσιμος άνδρας, δεν μπορεί να μην ρωτήσουμε και κάτι ακόμη δυσάρεστο… «Σας πέρασε ποτέ το ενδεχόμενο της απιστίας; Της κουτσουκέλας;», είναι η ερώτηση και η Αμαλία Κυπαρίσση παίρνει το παιχνίδι πάνω της:
«Χωρίς να μιλάω συγκεκριμένα για τον άνδρα μου, ή για κάποιον ποδοσφαιριστή, θεωρώ πως είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Δεν λέω πως όλοι ποδοσφαιριστές το κάνουν. Απλά θεωρώ πως ένα μεγάλο ποσοστό ποδοσφαιριστών, κάποια στιγμή είναι πιθανό το κάνει. Είναι μια σειρά πραγμάτων που μπορεί να τον σπρώξουν προς τα εκεί. Έχει να κάνει βεβαίως και με τον χαρακτήρα του άνδρα. Και όπως κάθε άνδρας μπορεί να είναι επιρρεπής στους πειρασμούς έτσι και οι ποδοσφαιριστές. Απλώς στην περίπτωση τους μετράει και η αναγνωρισιμότητα που έχουν και ο τρόπος που τους αντιμετωπίζουν οι γυναίκες».
Με τη σειρά της, η Βάσω Νικοπολίδη, θα ανακαλέσει στη μνήμη της και συγκεκριμένο περιστατικό: «Οι προκλήσεις, σαφώς και είναι περισσότερες από αυτές που υπάρχουν σε κάποιο άλλο επάγγελμα. Ένας ποδοσφαιριστής που έχει όλο το “πακέτο” φυσικά και θα έχει περισσότερες προκλήσεις. Σαφώς όμως είναι στο χαρακτήρα του άντρα πως θα το χειριστεί. Και κατά δεύτερον στη γυναίκα και στο πόσο έξυπνα θα φερθεί για να κρατήσει το σπίτι της και την οικογένειά της .. Φυσικά και έχει συμβεί να τον φλερτάρουν και μάλιστα μπροστά μου. Θράσος!».
Η Βιβή Μπασινά μας αποκαλύπτει και την αντίδρασή της, που είναι αρκετά… cool: «Έχουν συμβεί διάφορα κατά καιρούς. Νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο άκομψο πράγμα απο το να προσπαθείς να φλερτάρεις κάποιον ή κάποια που συνοδεύεται. Η πρώτη αντίδραση είναι η αδιαφορία αλλά αν επιμένει ένα βλέμμα είναι αρκετό».
WAGs και ελληνικό star system…
Σε χώρες του εξωτερικού με έντονη show biz, οι σύζυγοι και οι σύντροφοι ποδοσφαιριστών αποτελούν αγαπημένο θέμα των σκανδαλοθηρικών περιοδικών και των tabloids. «Από τις ΗΠΑ και το NBA έχει ξεκινήσει όλο αυτό», σπεύδει να προσθέσει η Βάσω Νικοπολίδη, ενώ η Αμαλία Κυπαρίσση μας εξηγεί γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και στην Ελλάδα:
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν WAGs (σύζυγοι ή κοπέλες ποδοσφαιριστών που γίνονται celebrities ). Η ζωή του ποδοσφαιριστή, αντιθέτως με το τι πιστεύουν οι περισσότερες γυναίκες, δεν έχει καθόλου glamour. Οι γυναίκες και των ποδοσφαιριστών μεγαλώνουν τα παιδιά τους, δουλεύουν και φροντίζουν το σπίτι τουςόπως κάθε άλλη γυναίκα. Ακόμη και στην Ιταλία, όπου έχουμε μια αίσθηση ότι οι γυναίκες των ποδοσφαιριστών είναι celebrities δεν ισχύει απαραιτήτως κάτι τέτοιο. Υπάρχουν φυσικά παντού περιπτώσεις, που τα κορίτσια λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης, μοντέλα, ηθοποιοί, τραγουδίστριες, παρουσιάστριες, προβάλλονται από τα περιοδικά ακόμη και πριν τη σχέση τους με τον όποιοποδοσφαιριστή. Και στην Ελλάδα η Γωγώ Μαστροκώστα, η Δέσποινα Βανδή ήταν γνωστές και πριν παντρευτούν ποδοσφαιριστές. Εγώ πιστεύω ότι οι ποδοσφαιριστές δεν είναι star και δεν θα έπρεπε να τους αντιμετωπίζουμε ως τέτοιους αλλά ούτε και εκείνοι να συμπεριφέρονται ως σταρ».
Η Αμαλία Κυπαρίσση εμφανίζεται κάθετα αντίθετη ακόμη και με τη συμμετοχή ενός αθλητή σε προγράμματα, όπως το Dancing With The Stars, κάτι που βλέπουμε να γίνεται αρκετά συχνά στο εξωτερικό:
«Ένας ποδοσφαιριστής μουντζουρώνει το προφίλ του αν θα συμμετέχει στο Dancing With The Stars ή σε ανάλογα προγράμματα. Οι περγαμηνές σου είναι μέσα στο γήπεδο. Το μόνο που μπορείς να κερδίσεις είναι να αυξήσεις την αναγνωρισιμότητά σου. Εάν αυτό είναι το ζητούμενο σου τότε καλώς, ειδάλλως δεν χρειάζεται να ξέρουν την όψη σου αρκεί να ξέρουν το όνομα σου. Εκτός φυσικά και εάν είναι οικονομικό θέμα, χρειάζεσαι δηλαδή, τα χρήματα από μια τέτοια συμμετοχή».
Αυτό είναι το πρώτο μέρος της συνέντευξης-κουβέντας με τις κυρίες Νικοπολίδη, Μπασινά, Κυπαρίσση. Η όλη συζήτηση διήρκεσε περίπου μία ώρα, καθώς απαντούσαν χωρίς να παραπονεθούν στις αδιάκριτες ερωτήσεις μας. Και ενώ έπρεπε να ασχοληθούν με το site τους, 4moms.gr, εκείνες συνέχισαν να απαντούν…
«Θα θέλατε ο άνδρας σας να πει δημόσια τη γνώμη του περί πολιτικής;», «θα τον αφήνατε να κατέβει υποψήφιος βουλευτής;» και «ποια είναι η πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή;». Όλα αυτά απαντήθηκαν και θα τα διαβάσετε στο 2o μέρος της συνέντευξης.