Σήμερα δεν την υπολογίζουμε σαν μία ακόμα ταινία σχετικά με τον πόλεμο του Βιετνάμ. Θεωρείται ένα από τα κορυφαία αντιπολεμικά φιλμ της 7ης Τέχνης. Ένα φιλμ που μας πήρε από τους καναπέδες και μας έβαλε στη ζούγκλα και στη φρίκη του πιο βρώμικου πολέμου στην ανθρώπινη ιστορία.

Λίγο πριν μπούμε στο 2014, τότε που το «Αποκάλυψη Τώρα» θα κλείσει τα 35 χρόνια ζωής, ο δημιουργός της ταινίας Francis Ford Coppola αποκαλύπτει όλη την τρέλα ώστε να φτάσει το φιλμ στις μεγάλες αίθουσες.

Κάτι, που όπως αποκαλύπτει στο περιοδικό ShortList δεν το περίμενε, καθώς «είχα γυρίσει τα “Godfather” και “Godfather II” που ήταν τρομερές επιτυχίες. Πίστευα ότι τα στούντιο θα με άφηναν να κάνω ότι θέλω, καθώς ήμουν επιτυχημένος. Αλλά τελικά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως νόμιζα. Το θέμα του Βιετνάμ τότε ήταν πολύ λεπτό και κανείς δεν ήθελε να ασχοληθεί».

Τελικά ο Coppola αποφάσισε να γίνει χορηγός του εαυτού του, ώστε να γυρίσει την ταινία. «Επένδυσα μέχρι και το σπίτι μου στην ταινία. Έβαλα ότι είχα και δεν είχα. Αν το καλοσκεφτείς ήταν μια ανεξάρτητη παραγωγή 100%».

Και οι δυσκολίες δεν σταμάτησαν εκεί. «Σταδιακά στα γυρίσματα η ταινία άρχισε να γίνεται πολύ σουρεαλιστική. Και το μεγαλύτερο πρόβλημά μου ήταν πως δεν ήξερα πως θα την τελειώσω. Στο αρχικό σενάριο το φιλμ τελείωνε με μια μεγάλη μάχη, αλλά πλέον δεν μου φαινόταν ωραίο. Ξενυχτούσα κάθε βράδυ μέχρι να βρω το σωστό τέλος».

Ο Coppola ωστόσο μίλησε και για τη συνεργασία που είχε με τον Marlon Brando για μια ακόμη φορά. «Όταν ήρθε στο πλατό καταλάβαμε όλοι ότι ήταν εντελώς απροετοίμαστος. Έτσι αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε τα γυρίσματα που συμμετείχε, έστω κι αν έπαιρνε 1 εκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα!». Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε στην πορεία, αυτό είχε και τα καλά του.

«Αρχίσαμε με τον Brando να μιλάμε κάθε μέρα, λέγαμε τις απόψεις μας για τον πόλεμο, τι πιστεύαμε. Και μέσα από αυτές τις συζητήσεις τελικά κατέληξα και στο τέλος της ταινίας», είπε ο σκηνοθέτης προτού πει μεταξύ σοβαρού και αστείου: «Τότε ήμουν μικρός και ανόητος. Και έκανα πολλά λάθη στα γυρίσματα».