Ανέκαθεν οι εξ Αθηνών πολιτικοί επέλεγαν να περπατάνε στην κεντρική οδό μια επαρχιακής πόλης μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Μόνο που αυτή τη φορά, αν και Σάββατο απόγευμα, ο πεζόδρομος της Επαμεινώνδα ήταν άδειος και τα περισσότερα μαγαζιά εκατέρωθεν, κλειστά. «Θα έχει κόσμο;» έλεγαν κάποιοι φίλοι του «Σχεδίου Β’» που ήρθαν ως την Θήβα για να δουν τον Αλέκο Αλαβάνο σε μια πολιτική συγκέντρωση. Και είχε κόσμο. Και αριστερούς, και πρώην «συντρόφους», και πολλούς νέους.

Πριν ακόμη από τη συγκέντρωση, την πρώτη για εκείνον «εκτός των τειχών» εδώ και μήνες, πατήσαμε το record. Φιλικός και απόμακρος, αλλά ευγενής, είναι ντυμένος casual… Κοτλέ σκούρο παντελόνι, μαύρο τζάκετ, καφέ πουκάμισο. Βήχει, αν και πριν ξεκινήσουμε την κουβέντα μας, είχε βγει έξω για να κάνει ένα τσιγάρο.

«Λύση είναι», μου λέει, «η έξοδος από την Ευρωζώνη, η παύση πληρωμών και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα», ενώ σπεύδει να προσθέσει πως οι θεωρίες του δεν είναι απλά «μια έκθεση ιδεών», αντίθετα «στηρίζονται στη διεθνή εμπειρία».

Λίγο αργότερα, όταν θα απευθυνθεί στον κόσμο που μαζεύτηκε να τον ακούσει, θα διαπιστώσω ότι ο Αλέκος Αλαβάνος έχει επιλέξει να μιλάει με ελάχιστα «αριστερα κλισέ» στις τοποθετήσεις του. Είναι όρθιος, κρατώντας το μικρόφωνο στο χέρι. Μπροστά του έχει μόνο ένα μικρό χαρτί. Θαρρείς πως έχει γράψει 10-15 λέξεις όλες κι όλες. Του φτάνουν όπως φαίνεται για μια εισήγηση διάρκειας μιας ώρας όπου θα αναδείξει τη λύση που προτείνει. Την «εναλλακτική λύση» που προτείνει…

«Όπως δείχνουν οι έρευνες, ο κόσμος δεν θέλει εκλογές. Ειναι εντυπωσιακό! Είναι ασύλληπτο αυτό το πράγμα. Μια κοινωνία που είναι κατα-αγανακτισμένη με την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά, και έχει δίκιο, και την ίδια στιγμή να μην πιστεύει στις εκλογές.Αυτό πιστεύω γίνεται γιατί ο κόσμος δεν βλέπει να υπάρχει εναλλακτική λυση. Αυτος ειναι ο δικός μας στόχος στο Σχέδιο Β’. Να δώσουμε την εναλλακτική λύση και να ανοίξουμε μια προοπτική για τον ελληνικό λαό…», μου λέει ξεκινώντας τη συνέντευξη. Ο ρυθμός του λόγου του είναι γρήγορος.  

Εκτιμάτε ότι το 2014 θα φέρει δραματικές αλλαγές στην Ελλάδα;

Έχουμε πια συνηθίσει το δράμα. Έχει γίνει ρουτίνα το δράμα σε εμάς. Και είναι κακό που γίνεται ρουτίνα. Έχουμε συνηθίσει να καίγονται άνθρωποι, μπορεί να το φανταστεί αυτό κανείς; Στην Τυνησία ένας μικροπωλητής αναγκάστηκε να αυτοπυρποληθεί και ξεσηκώθηκε όλος ο λαός. Με αυτήν την έννοια, θα έλεγα «ναι» εκτός κι αν κάνουμε τη μεγάλη στροφή. Αλλά μεγάλη στροφή μέσα στην Ευρωζώνη δεν υπάρχει. Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις…

 

Δεν φοβάστε ότι η Έξοδος από το Ευρώ και η μη αναγνώριση των χρεών θα φέρει τη διεθνή απομόνωση;  

Ποτέ δεν ήταν πιο απομονωμένη και πιο εξευτελισμένη η χώρα μας. Νέα παιδιά αναγκάζονται να φύγουν έξω για να δουλέψουν, ντρέπονται να λένε ότι είναι Έλληνες… Αν ξέρουν λίγα ιταλικά λένε «είμαστε Ιταλοί». Ποτέ δεν είχε ξεπέσει τόσο πολύ η χώρα μας.

 

Μήπως είναι ακραίο αυτό που προτείνετε και οδηγεί τη χώρα σε έναν ωκεανό ανεξέλεγκτων προβλημάτων, που δεν έχουμε καν φανταστεί;

Αυτα που γίνονται σήμερα, δεν έχουμε φανταστεί. Εγώ δεν το είχα φανταστεί πριν πέντε χρόνια, ότι θα φτάσει σε τέτοια δυστυχία, σε τέτοια κακομοιριά, σε τέτοιο εξευτελισμό του λαού της η Ελλάδα. Αν σας πει κανείς «είδα κάποιον να κολυμπάει μες στο πέλαγος, με 7 μποφόρ» θα πείτε «είναι τρελός αυτός». Αν όμως στο πλοίο που ήτανε βουλιάζει, αυτός οφείλει να κολυμπήσει ακόμη και με 7 μποφόρ προκειμένου να διασωθεί. Τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τη μεγάλη τομή.

 

Θα συμμετείχατε σε μια Κυβέρνηση της Αριστεράς, όπως αποκαλείται, με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα, ακόμη και ως εξωκοινοβουλευτικός;

Τι είναι Αριστερα; Αριστερά είναι και ο κύριος Κουβέλης. Ο κ. Κουβέλης ήτανε μέσα σε μια μνημονιακή κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή αυτό που έχει σημασία είναι ένα Πρόγραμμα. Ας το εφαρμόσει οποιοσδήποτε μέσα στο δημοκρατικό χώρο, αλλά να είναι Πρόγραμμα. Με αυτούς που συμφωνούμε πανω στα σημεία του Προγράμματος μας όπως για παράδειγμα «σύγκρουση με την Ευρωζώνη», ναι μπορούμε να συνεργαστούμε. Με τον ΣΥΡΙΖΑ όμως, αυτό δεν ισχύει. Πολύ πιο εύκολα ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Νέα Δημοκρατία. Και η ΝΔ λέει ότι διαπραγματεύεται τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα διαπραγματευτεί.

 

Θεωρείτε ότι ο κύριος Στουρνάρας είναι εκτός κοινωνικής πραγματικότητας;

Θεωρώ ότι η Τρόϊκα είναι εκτός κοινωνικής πραγματικότητας, θεωρώ ότι οι Βρυξέλλες είναι εκτός κοινωνικής πραγματικότητας, το Βερολίνο είναι εκτός κοινωνικής πραγματικότητας, τα κόμματα τα οποία -είτε στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση- υποστηρίζουν την Ευρωζώνη είναι εκτός κοινωνικής πραγματικότητας και ο κύριος Στουρνάρας φυσικά, ο οποίος έχει αναλάβει σε έναν μεγάλο βαθμό και το ρόλο του «δήμιου».

 

Αν γυρίζατε τον χρόνο πίσω, θα δίνατε ξανά το “δαχτυλίδι” στον κύριο Τσίπρα;

Αν γυρίζαμε το χρόνο πίσω, όλη η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε κάνει διαφορετικά πράγματα από αυτά που έχουμε κάνει.