Σεξιστικά σχόλια, ερωτικά υπονοούμενα, καλλιεργούμενες σοβινιστικές θέσεις, απρεπείς ερωτήσεις που φέρνουν σε δύσκολη θέση τον εκάστοτε καλεσμένο. Ολόκληρες συζητήσεις που αφορούν σε προσωπικά δεδομένα επώνυμων προσώπων, τα οποία παραβιάζονται κατά κόρον προς χάριν μιας υψηλής τηλεθέασης. 

Επί του πρακτέου…; Ένα επίμονο ζουμάρισμα της κάμερας στα στήθη της κάθε πανελατζούς, σηκωμένες φούστες, σέξι ατυχήματα στον «αέρα» και ένας αχόρταγος ερωτισμός να πλανάται στην τηλεοπτική ατμόσφαιρα, στα όρια του χυδαίου. Αυτή είναι η εικόνα της σημερινής τηλεόρασης ειδικά στα πρωινομεσημεριανά προγράμματά της, οδηγώντας στην πλήρη εξευτέλιση ενός παραδοσιακού Μέσου πληροφόρησης και ψυχαγωγίας.

Πριν λίγες μέρες το Πρωινό ΑΝΤ1 για παράδειγμα, είχε προβάλλει θέμα για τον αυνανισμό στον γάμο. Διότι η μέση άνεργη νοικοκυρά έχει ξεπεράσει όλα τα βασικά προβλήματα βιοπορισμού και μην έχοντας να καταπιαστεί με κάτι πιο ουσιώδες, επιθυμεί να παρακολουθήσει μαθήματα αυτοϊκανοποίησης. Δεν πάει πολύς καιρός όταν στην ίδια εκπομπή είχε φιλοξενηθεί μια ημίγυμνη κοπέλα-μοντέλο για τις ανάγκες του μείζονος θέματος «αποτρίχωση σε ευαίσθητες περιοχές» και τα σεξιστικά σχόλια έδιναν και έπαιρναν on air, με φράσεις το λιγότερο μειωτικές για το γυναικείο φύλο. Και ο κατάλογος των παραδειγμάτων είναι μακρύς: Το πρωί της Πέμπτης ο Γιώργος Λιάγκας έφερε σε δύσκολη θέση τον καλεσμένο του Μέμο Μπεγνή, ρωτώντας τον δημόσια για τον «σεξουαλικό του προσανατολισμό». Αλήθεια, ποιον ενδιαφέρει αν ο κάθε Μέμος Μπεγνής είναι gay, straight ή bisexual; Μήπως οι ταυτότητες που φοριούνται ως μόνιμο αξεσουάρ σε πρόσωπα δημόσιας αποδοχής έχουν σκοπό τον αποπροσανατολισμό του κοινού από το καλλιτεχνικό τους έργο ή ενδεχομένως μια διάθεση εμφανούς υποτίμησης της προσωπικότητάς τους;

Στο ίδιο κανάλι και την εκπομπή «Τα Καρντάσιανς» παρακολουθήσαμε το βράδυ της Τετάρτης δύο ταλαντούχους καλλιτέχνες, με εξαιρετικά μέχρι στιγμής δείγματα δουλειάς, να μιλούν για σεξουαλικές παρενοχλήσεις που έχουν δεχθεί από άνδρες. Την… άστοχη ερώτηση έκανε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, θέλοντας προφανώς να λάβει μια απάντηση που θα παίξει την επόμενη ημέρα στις μεσημεριανές εκπομπές. Μάλιστα ο παρουσιαστής έφτασε στο σημείο να ρωτήσει ευθέως τον καλεσμένο του (Ησαΐα Ματιάμπα) για τους έγχρωμους και τα προικισμένα προσόντα τους. Πιο γελοία και από την ίδια την ερώτηση ήταν η μετέπειτα επισήμανσή του: «Μην πάμε όμως, σε λεπτομέρειες δεν θέλω να το κάνω χυδαίο» (που να ήθελε δηλαδή)!

Το συγκεκριμένο θέμα δημόσιας συζήτησης τράβηξε και το ενδιαφέρον του Πέτρου Κωστόπουλου, ο οποίος εδώ που τα λέμε δεν φημίζεται ιδιαίτερα για την εκλεπτυσμένη γλώσσα που χρησιμοποιεί. Θυμήθηκε λοιπόν, και διηγήθηκε με λεπτομέρειες στους τηλεθεατές του “Πρωινού mou” πως στα 16 του ενδεχομένως να είχε πέσει και εκείνος θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από έναν ιερέα που του είχε προτείνει να τον ακολουθήσει (προφανώς στον «δρόμο του Θεού»). Τα παραδείγματα εκφυλισμού του Μέσου πολλά και ανάξια περαιτέρω αναπαραγωγής. Το θέμα είναι αν οι αυθαίρετες διακρίσεις, η μισογυνία που συναντούμε καθημερινά στις τηλεοπτικές μας οθόνες, η καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς τέρψιν μιας μειοψηφίας αρρωστημένου κοινού και η υπερέκθεση του γυμνού ανθρώπινου σώματος έχουν θέση στην τηλεόραση που θέλουμε. 

Αν ναι, ας την λουστούμε….

ΥΓ.: Βέβαια για να μην τα βάζουμε μόνο με τους άντρες των πρωινών-μεσημεριανών εκπομπών (που οι περισσότεροι από… σπόντα βρέθηκαν εκεί) να ξεκαθαρίσουμε πως για να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση έβαλαν το χέρι τους και οι γυναίκες. Μην ξεχνάμε τα προηγούμενα χρόνια όταν κάποια παρουσιάστρια έσκυβε προκλητικά μπροστά στην κάμερα ενώ φορούσε ένα top που θύμιζε περισσότερο σουτιέν. Ή όταν κάποια άλλη άνοιγε τα πόδια της προκλητικά τύπου Sharon Stone για να ανεβάσει λίγο ακόμα τα νούμερα της εκπομπής της και να κερδίσει και το αντρικό κοινό. Έτσι για να λέμε τα πράγματα όπως είναι.