Το ημερολόγιο έγραφε 5 Δεκεμβρίου 1933, όταν εκατομμύρια Αμερικανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους, κατέκλυσαν τα μπαρ και διασκέδασαν πίνοντας αλκοόλ. Ότι τους έδιναν, δεν είχε ιδιαίτερη σημασία.

Όχι, δεν ήταν καμιά μεγάλη γιορτή για τις ΗΠΑ. Ούτε είχε κερδηθεί κάποιος πόλεμος – τουλάχιστον όχι σε πεδίο μάχης. Απλά ο κόσμος ήταν… στερημένος από τα 13 χρόνια ποτοαπαγόρευσης. Αλλά εκείνη τη μέρα τα ποτήρια γέμιζαν με ποτό νόμιμα.

Η σκέψη της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ είχε αρχίσει από τον 19ο αιώνα, ενώ είχε δημιουργηθεί μέχρι και κόμμα που λεγόταν «Prohibition Party». Ωστόσο τον Ιανουάριο του 1920   τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση πώλησης και διακίνησης αλκοολούχων ποτών, με τον νόμο Volstead.

Και μπορεί να μειώθηκαν οι θάνατοι που σχετίζονταν με το αλκοόλ, ωστόσο τη περίοδο της ποτοαπαγόρευσης άνθισε η Μαφία. Με πρώτο βιολί τον Al Capone, σε όλες τις ΗΠΑ άρχισαν να δημιουργούνται παράνομα μπαρ, το αλκοόλ στη μαύρη αγορά στοίχιζε χρυσάφι και μεγάλο μέρος της αστυνομίας άρχισε να συνεργάζεται με τους γκάνγκστερ. Άλλωστε ήταν και μια δύσκολη οικονομική περίοδος στην Αμερική και όλοι ήθελαν ένα επιπλέον εισόδημα – και λεφτά τότε είχε άφθονα η Μαφία.

Τελικά το 1932 ο Franklin Roosevelt υπόσχεται προεκλογικά την κατάργηση της ποτοαπαγόρευσης και ένα χρόνο αργότερα έκανε τα λόγια του πράξη. Στις 5/12 τα ποτήρια γέμισαν με αλκοόλ και το πάρτι είχε (ξανα)αρχίσει.