Λύση σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες οδηγούς προσφέρει το φυσικό αέριο κίνησης σε μια εποχή όπου η χρήση εταιρικών οχημάτων θεωρείται πηγή αυξημένων εξόδων για τον εταιρικό προϋπολογισμό. Η αεριοκίνηση προσφέρει έναν οικονομικό τρόπο μετακίνησης τόσο στα στελέχη επιχειρήσεων όσο και στις εταιρείες που διαθέτουν στόλους που διανύουν μεγάλες αποστάσεις στο εθνικό και διεθνές οδικό δίκτυο.
Τα εργοστασιακά κατασκευασμένα μοντέλα φυσικού αερίου προσφέρουν ΙΧ για εταιρική χρήση τα οποία υπόσχονται χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και εξοικονόμηση που ξεπερνά το 50% του κόστους αλλά και φορτηγά (ελαφρά και βαρέως τύπου) τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες μεταφορικών εταιρειών, μεγάλες βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες κλπ. Στην Ελλάδα μεγάλες εταιρείες έχουν εισάγει στους εμπορικούς τους στόλους οχήματα φυσικού αερίου επιδεικνύοντας παράλληλα ένα οικολογικό προφίλ καθώς το CNG θεωρείται ως το πλέον φιλικό καύσιμο για το περιβάλλον ενώ αυξάνεται ο αριθμός των οδηγών ταξί που επιλέγει φυσικό αέριο προκειμένου να επωφεληθεί από την μεγάλη εξοικονόμηση στο κόστος του καυσίμου.
Προκειμένου οι επιχειρήσεις να επωφεληθούν από την χρήση της αεριοκίνησης η ΔΕΠΑ υλοποιεί συνεργασία με γνωστές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για την διάθεση σχετικού προγράμματος επιδότησης στο επαγγελματικό κοινό. Η πρωτοβουλία αυτή θα προσφέρει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις της αγοράς να αποκτήσουν εργοστασιακά κατασκευασμένα οχήματα φυσικού αερίου (IX, βαν/φορτηγά ελαφρού τύπου), τα οποία διατίθενται στην Ελλάδα από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Mercedes (sprinter, 200), η Volskwagen, η Skoda και η Opel.
Φυσικό αέριο για εκατοντάδες χιλιόμετρα με ελάχιστο κόστος
Η διεύρυνση του δικτύου πρατηρίων στις μεγάλες ελληνικές πόλεις επιτρέπει τον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό των οχημάτων στα πρατήρια FISIKON (εμπορική ονομασία με την οποία η ΔΕΠΑ προωθεί το φυσικό αέριο κίνησης) ενώ ως ενισχυτικός παράγοντας στην ανάπτυξη της αεριοκίνησης λειτουργεί και η αύξηση των διαθέσιμων επαγγελματικών και ΙΧ οχημάτων.
Τα εργοστασιακά μοντέλα φυσικού αερίου που διατίθενται στην ελληνική αγορά μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων καθώς ενδείκνυνται ως εταιρικά οχήματα τα οποία χρησιμοποιούνται μέσα στην πόλη ή μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις με ελάχιστο κόστος.
Όλες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες διαθέτουν εργοστασιακά μοντέλα φυσικού αερίου τα οποία σημειώνουν τα δικά τους ρεκόρ σε επίπεδο επιδόσεων και οικονομίας καυσίμου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα Volkswagen Passat χρειάζεται φυσικό αέριο αξίας μόλις 17,5 ευρώ για τη διαδρομή Αθήνα-Κατερίνη, όταν η αντίστοιχη τιμή για τη βενζίνη υπολογίζεται γύρω στα 47 ευρώ.
Εξίσου οικονομική μετακίνηση προσφέρει και ένα EcoUp!, το οποίο καλύπτει 582 χλμ διαδρομής με καύσιμο αξίας 13,7 ευρώ.
Ο γύρος της Γερμανίας με 86 ευρώ
Η οικονομική μετακίνηση με φυσικό αέριο σημείωσε πρόσφατα και ένα νέο ρεκόρ εκτός Ελλάδος: ο πρωταθλητής οικονομικής οδήγησης Gerhard Plattner κατέρριψε πριν από λίγες ημέρες το ρεκόρ κάνοντας τον γύρο της Γερμανίας με ένα SEAT Leon TGI 1.4 και με καύσιμο το φυσικό αέριο. Η απόσταση που διένυσε έφθασε τα 2.633 χιλιόμετρα με συνολικό κόστος καυσίμου 86 ευρώ και το ταξίδι ήταν τόσο οικονομικό που ξεπέρασε ακόμη και τις εργοστασιακές προδιαγραφές κατανάλωσης (αντί για 3,5 χιλιογραμμάρια ανά 100 χιλιόμετρα, κατανάλωσε μόλις 2,9).
Φυσικό αέριο στους επαγγελματικούς στόλους μεγάλων εταιρειών
Τα πλεονεκτήματα των οχημάτων φυσικού αερίου είναι πολλά. Θεωρούνται, βάσει μετρήσεων οικονομικότερα, είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον και επιτρέπεται να εισέλθουν σε υπόγειους χώρους στάθμευσης, σε επιβατηγά πλοία και πάνω από όλα (χάρη στις εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές καυσαερίων) να κυκλοφορούν σε περιοχές περιορισμένης κυκλοφορίας (π.χ. ζώνες δακτυλίου). Ακόμη, το φυσικό αέριο δεν έχει καμία σχέση με το υγραέριο. Το CNG που χρησιμοποιείται ως καύσιμο για την κίνηση οχημάτων είναι το γνωστό σε όλους φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στα σπίτια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης, κλιματισμού καθώς και για το μαγείρεμα και την παροχή ζεστού νερού. Αντίθετα, το υγραέριο είναι το «γκάζι» που περιέχεται σε φιάλες και ουσιαστικά είναι υγροποιημένο αέριο πετρελαίου ή υγροποιημένο μίγμα προπανίου και βουτανίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή πώλησης του φυσικού αερίου είναι κατά 40% χαμηλότερη σε σχέση με το υγραέριο.
Μεγάλες πολυεθνικές πραγματοποιούν τον μεγαλύτερο όγκο των μεταφορών τους με οχήματα φυσικού αερίου καθώς σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αερίου, IGU, το φυσικό αέριο μπορεί να μειώσει έως και 30% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με το πετρέλαιο και το diesel ενώ τα οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο σημειώνουν μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 25% σε σύγκριση με τα πετρελαιοκίνητα οχήματα και κατά 20% σε σύγκριση με τα οχήματα που κινούνται με diesel. Σήμερα κυκλοφορούν περίπου 20.000.000 οχήματα φυσικού αερίου ενώ οι υποδομές έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αυξημένη ζήτηση (διεθνές πρόγραμμα «μπλε διάδρομοι» κλπ).
Ως προς τα οικονομικά οφέλη, το φυσικό αέριο κίνησης προσφέρει εξοικονόμηση 30% σε σχέση με το diesel και 50% σε σχέση με την βενζίνη. Τα οχήματα φυσικού αερίου απαιτούν επίσης λιγότερα λειτουργικά έξοδα και έξοδα συντήρησης. Τα συγκεκριμένα αυτά χαρακτηριστικά εκμεταλλεύονται μεγάλες εταιρείες και οργανισμοί όπως είναι ο γνωστός όμιλος DHL ο οποίος προχώρησε σε μία «πράσινη» επένδυση και αποφάσισε αγοράσει οχήματα φυσικού αερίου για να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες της εταιρείας. Όπως σημειώνει ο ο κ. Ελευθέριος Σαμαράς, Διευθύνων Σύμβουλος της DHL Express Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, δήλωσε σχετικά: «Η επένδυσή μας σε νέα φιλικότερα προς το περιβάλλον οχήματα αποτελεί για εμάς μια επιλογή με στόχο τη βιωσιμότητα, παράλληλα με την εταιρική μας ανάπτυξη. Η χρήση των νέων οχημάτων μας είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή, ενώ παράλληλα εκσυγχρονίζει περαιτέρω το στόλο μας, ο οποίος περιλαμβάνει οχήματα τα οποία ανήκουν στην κατηγορία EURO 3 ή σε ανώτερη ως προς τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Ευχαριστούμε πολύ τη ΔΕΠΑ και τη FIAT με τη συνεργασία των οποίων μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτή την επένδυση και να κινηθούμε προς το στόχο μας, να έχουμε δηλαδή έναν από τους πιο φιλικούς περιβαλλοντικά στόλους».