Σύσσωμοι διοικητικοί υπάλληλοι και ερευνητές ζητούν την απομάκρυνση του Γενικού Διευθυντή, κ. Μ. Μανουσάκη, κατηγορώντας τον για πλήρη απραξία!

Ε, καλά θα πει κάποιος. Είναι σύνηθες, ο σύλλογος εργαζομένων σε έναν οργανισμό να τα βάζει με τον πρόεδρο ή το γενικό διευθυντή, ζητώντας παραιτήσεις. Αυτά είναι τα κατάλοιπα της 30ετούς πασοκικής λαίλαιπας, που σάρωσε τη χώρα.

Το ρεπορτάζ μου λέει ότι στο Παστέρ τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Άλλωστε, τόσα χρόνια, το ινστιτούτο ουδέποτε απασχόλησε την επικαιρότητα με κινητοποιήσεις, σκάνδαλα κλπ. Επίσης, δεν είναι μόνο οι διοικητικοί. Έχουν ξεσηκωθεί και οι ερευνητές, που κατά τεκμήριο απέχουν του συνδικαλισμού.

Στις 19-5-2015, λοιπόν, ο σύλλογος των εργαζομένων έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τους συναρμόδιους υπουργούς Μπαλτά και Κουρουμπλή, καθώς και στις αρμόδιες γαλλικές αρχές. Σε αυτήν επισημαίνουν τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, που έχουν δημιουργηθεί από τη συμπεριφορά του κ. Μανουσάκη. 

Ανάμεσα στα άλλα υποστηρίζουν ότι με ευθύνη του Γενικού Διευθυντή:

• Δεν πραγματοποιείται απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που εισέρρευσαν στο Παστέρ με πρωτοβουλία των ερευνητών.

• Έχει περιέλθει σε αδιέξοδο η συνεργασία του ινστιτούτου με το υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα την απώλεια ζωτικών κονδυλίων.

• Υπάρχει πρακτικά παντελής έλλειψη συνεργασίας με το προσωπικό, ερευνητικό και διοικητικό.

Ακόμη, οι εργαζόμενοι κατηγορούν ευθέως τον κ. Μανουσάκη ότι στα δύο και πλέον χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων του έχει οδηγήσει το Παστέρ σε πλήρη διοικητική απραξία και σε σειρά από δικαστικές διαμάχες. Η σημαντικότερη απ’ αυτές αφορά την αξιολόγηση του προσωπικού, που έγινε εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης.

Μάλιστα, αποκορύφωμα αποτελεί η τελευταία του προσπάθεια για συγχώνευση του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ένας φορέας, που δεν έχει καμία σχέση με το Παστέρ.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Παστέρ είναι η καρδιά του συστήματος προστασίας δημόσιας υγείας της χώρας. Βασικός του ρόλος είναι η άμεση ανταπόκριση στην ανίχνευση και απομόνωση παθογόνων μικροοργανισμών που αποτελούν ιδιαίτερη απειλή στη Δημόσια Υγεία λόγω πρόκλησης επιδημιών ή πανδημιών.

Πηγή: virus.com.gr