1. Το γλύψιμο ως μέσο σύσφιξης των σχέσεων


Οι γάτες συνηθίζουν να γλύφουν η μία την άλλη, συχνά στα σημεία όπου οι ίδιες δεν μπορούν να φτάσουν όπως είναι το πάνω μέρος του κεφαλιού και το εσωτερικό των αυτιών. Η ανταλλαγή μυρωδιάς μέσα από αυτόν τον ιδιαίτερο… καλλωπισμό δυναμώνει τους δεσμούς ανάμεσα σε ένα ζευγάρι γάτων. Είπαμε όμως: Μόνο σε μέρη όπου δεν φτάνουν. Αλλιώς έχουμε αντιδράσεις όπως η παραπάνω…

 

2. Το γλύψιμο ως κοπλιμέντο


Όταν σε γλύφει η γάτα σου, να ξέρεις πως νιώθει ιδιαίτερα άνετα δίπλα σου. Σε έχει συμπεριλάβει στα μέλη της οικογένειάς της και επιβεβαιώνει αυτήν της την πεποίθηση καθαρίζοντάς σε όπως καθάριζε και την ίδια η μητέρα της.

 

3. Το γλύψιμο ως ένδειξη ανησυχίας


Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να σε γλύφει καταναγκαστικά γιατί είναι στρεσαρισμένη. Αν δεν χρησιμοποιήσει το χέρι ή το κεφάλι σου, μπορεί να την δεις να γλύφει κάποιο πλαστικό αντικείμενο ή ένα κομμάτι ύφασμα. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να τη δεις να μεταλλάσσεται σε Ράμπο.

 

4. Αν δεν την… παλεύεις με το γλύψιμο, απόσπασέ της την προσοχή


Πρέπει πρώτα να είσαι σε θέση να μπορείς να διακρίνεις τα σημάδια εκείνα που φανερώνουν ότι σκοπεύει να σε γλύψει. Αφού το διακρίνεις κι ενώ δεν είσαι σε φάση… σαλιαρίσματος, απόσπασέ της την προσοχή με ένα παιχνίδι ή μια λιχουδιά.

 

5. Φρόντισε να έχεις πάντα υπομονή

Ξέρουμε, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να είσαι υπομονετικός απέναντι σε μια γάτα που δεν βάζει γλώσσα μέσα της (κυριολεκτικά). Όπως και να έχει, όμως, να είσαι τρυφερός μαζί της και να μην την αποπαίρνεις. Δεν το συζητάμε να σηκώσεις χέρι πάνω της…

 

6. Απάλλαξέ την από το άγχος με διαδραστικό παιχνίδι.

Το παιχνίδι είναι πάντοτε καλό. Κρατάει τη γάτα σου σε φόρμα και σε ισορροπία και ενδυναμώνει τους δεσμούς σας. Εκτός από αυτά, οι χημικές ουσίες που παράγει κατά τη διάρκεια της άσκησης την βοηθούν να χαλαρώνει και να νιώθει γεμάτη. Να αποφύγεις, βέβαια, τις τρομακτικές φάρσες όπως ο τύπος στο πάνω gif.