Όσα κάνεις στη ζωή σε ακολουθούν και όσα πετύχεις σε φτάνουν στην κορυφή. Φράση που… συμπεριλαμβάνει τον Παναθηναϊκό και ειδική την ευρωπαϊκή ιστορία του.

Η ιστορική γαλλική εφημερίδα «Equipe» με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από την πρώτη διοργάνωση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη σεζόν 1955-1956, ετοίμασε ένα αφιέρωμα με τις 100 καλύτερες ομάδες στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, με ειδική βαθμολογία η οποία έχει ως βάση τις προκρίσεις, τις συμμετοχές σε τελικούς και φυσικά τις κατακτήσεις τροπαίων.

Μέσα στους 100 είναι ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και την ΑΕΚ, ενώ την πρώτη 10αδα συμπληρώνουν οι Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν, Μίλαν, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπενφίκα, Λίβερπουλ, Ίντερ και Άγιαξ.

Οι πράσινοι είναι στην 30ή θέση με 30 βαθμούς και στο αφιέρωμα αναφέρεται: «Παραδόξως, ενώ ο Ολυμπιακός έχει τους περισσότερους τίτλους στην Ελλάδα, ο Παναθηναϊκός είναι η ισχυρότερη ελληνική ομάδα στην Ευρώπη». Ειδική αναφορά γίνεται στη συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971, αλλά και στις πορείες μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης το 1985, αλλά και το 1996 ως Champions League.