Προέβλεψε τη «φούσκα» των ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2005 που άναψε το φιτίλι της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης τρία χρόνια αργότερα. Έκτοτε έκανε πολλές, επίσης καταστροφικές προβλέψεις στις οποίες έπεσε έξω, μεταξύ των οποίων και η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο λόγος για τον Nouriel Roubini που «βλέπει» μια νέα παγκόσμια οικονομική απειλή, που δεν είναι άλλη από τις «φούσκες» των ακινήτων σε 17 χώρες.
Ο «Δρ. Όλεθρος» («Dr. Doom») σε άρθρο του στο Project Syndicate εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για κατάρρευση αγορών ακινήτων σε 17 χώρες: Σε Ελβετία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και σε αναδυόμενες αγορές όπως Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Κίνα Ισραήλ, Τουρκία, Ινδονησία, Ινδία και Βραζιλία.
«Αυτό που βλέπουμε σε αρκετές χώρες μοιάζει με ένα αργό replay της τελευταίας καταστροφής στην αγορά ακινήτων. Και όπως την τελευταία φορά όσο πιο μεγάλη γίνεται η φούσκα, τόσο πιο άσχημη θα είναι η σύγκρουση με την πραγματικότητα» τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και επικεφαλής της Roubini Global Economics.
Ο οικονομολόγος θεωρεί ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες αναπτύσσονται πολύ αργά. Με τα χαμηλά επιτόκια και τη δράση των κεντρικών τραπεζών σε όλη την Υφήλιο υπάρχει τεράστια ποσότητα χρήματος που πρέπει να πάει κάπου. Αυτό το «κάπου» δεν έχει μεταφραστεί σε νέες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα στο χτίσιμο νέων εργοστασίων από εταιρείες. Αντίθετα, οι πολίτες εκμεταλλεύονται το φθηνό ρευστό «φουσκώνοντας» τα ήδη υπάρχοντα ακίνητα στις διάφορες πόλεις.
Ο ίδιος βλέπει ως ενδείξεις «φούσκας» στις παραπάνω αγορές τη ραγδαία άνοδο των τιμών, την αύξηση της σχέσης της τιμής προς το εισόδημα καθώς και το ύψος των στεγαστικών δανείων προς το σύνολο του χρέους των νοικοκυριών. Στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες οι υπερβολές στην αγορά ακινήτων δημιουργήθηκαν από τα χαμηλά επιτόκια και τον «τοίχο ρευστότητας» από τις κεντρικές τράπεζες. Στις αναδυόμενες αγορές οι «φούσκες» σχηματίστηκαν από τις προσπάθειες χειραγώγησης των νομισματικών ισοτιμιών, τον υψηλό πληθωρισμό, την έλλειψη εναλλακτικών επιλογών προς τις επενδύσεις και την ταχεία αστικοποίηση με την ζήτηση να επικρατεί της προσφοράς.
Ο κίνδυνος που ελλοχεύει από το σκάσιμο της φούσκας είναι ότι σε σχέση με το 2008, οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν πλέον το «όπλο» της μείωσης των επιτοκίων.
Ο Nouriel Roubini, πάντως, δεν είναι μόνος σε αυτές τις ανησυχητικές προβλέψεις. Ο νομπελίστας στην Οικονομία για το 2013 Ρόμπερτ Σίλερ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τις ΗΠΑ, «βλέποντας» κίνδυνο ακόμα και για το χρηματιστήριο, όπως φυσικά και για την αγορά ακινήτων σε χώρες όπως η Βραζιλία. «Ο κόσμος είναι ακόμα ευάλωτος σε φούσκες» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Spiegel.
Θα δικαιωθεί ξανά ο Dr. Doom; Θα φανεί εν καιρώ…