Τα ναυάγια πλοίων προφανώς αποτελούν τραγωδίες, που προκαλούν συνήθως την απώλεια ανθρώπινων ψυχών. Κάποια από αυτά έχουν ξεβραστεί στα ρηχά και κάποια άλλα έχουν βγει και έχουν αράξει σε κάποια παραλία που τα έσυρε η δύναμη της θάλασσας.

Κάποιοι πολύ σωστά θέτουν το θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν να χαζεύουν τα εμφανή ναυάγια που κάνουν το τοπίο μαγικό. Τα κουφάρια των βυθισμένων πλοίων αγέροχα στους αιώνες, αναδεικνύονται με τα χρόνια σε τέλειες φωλιές για το ζωικό κόσμο της θάλασσας.  

 

1. SS Selma στο Galveston Texas

Το SS Selma το κατασκεύασε μια πετρελαϊκή εταιρία, τον Ιούνιο του 1919. Το παράδοξο για το πλοίο αυτό, είναι ότι λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της έλλειψης χάλυβα το έκαναν χτιστό χρησιμοποιώντας μπετόν. Ένα ατύχημα, το Μάιο του 1920 στο Μεξικό, είχε σαν αποτέλεσμα να ρυμουλκηθεί στο  Galveston του Texas, όπου και εγκαταλείφθηκε. Κατασκευάστηκαν 12 από τα 24 που είχαν προγραμματιστεί, όμως στη συνέχεια η ιδέα των κτιστών πλοίων εγκαταλείφθηκε.

2. Νεκροταφείο πλοίων στον κόλπο της Nouadhibou (Μαυριτανία) 

Η διάλυση των πλοίων είναι μια δαπανηρή υπόθεση και σε χώρες που οι νόμοι είναι εύπλαστοι, βρίσκουν τοποθεσίες όπου εγκαταλείπουν παλιά πλοία για να αυτοβυθισθούν με τον καιρό. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο κόλπος Nouadhibou της Μαυριτανίας, όπου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα “νεκροταφεία” πλοίων στον κόσμο.

3. Τα αδέλφια του SS Selma

Κάποια από τα αδέλφια του SS Selma, του στόλου από κτιστά με μπετόν πλοία, είναι εγκαταλελειμμένα στο Cape Charles της Βιρτζίνια. Τα πλοία τοποθετήθηκαν εκεί προκειμένου να προστατεύουν την περιοχή από τις καταιγίδες. Τα κουφάρια των πλοίων, λόγω της κατασκευής τους από μπετόν και σιδερόβεργες, μοιάζουν από μακριά σαν μισοβυθισμένοι ναοί.

4. Το ναυάγιο της Ζακύνθου

Το πλοίο το οποίο είναι γνωστό με το όνομα “Παναγιώτης”, μετέφερε λαθραία τσιγάρα και λαθραία ποτά. Το πλοίο προσάραξε στην αμμουδιά ενός όρμου, εγκαταλείφτηκε από το πλήρωμα και με τον καιρό η θάλασσα το εναπόθεσε στην παραλία.

5. Το  SS Ayerfield  στο Homebush Bay της Αυστραλίας   

Το Homebush Bay της Αυστραλίας ήταν κάποτε ακμάζον εμπορικό λιμάνι. Η περιβαλλοντολογική επιβάρυνση ήταν όμως πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να καταργηθεί η λιμενική χρήση και να γίνει αμιγώς οικιστική περιοχή. Όταν σταμάτησε η λειτουργία του, κάποια παλιά πλοία εγκαταλείφθηκαν στην περιοχή. Με παρέμβαση των κατοίκων, τα κουφάρια αυτά μετατράπηκαν σε υπέροχους πλωτούς κήπους.

6. Ναυάγιο υποβρυχίου στο Homebush Bay της Αυστραλίας  

  

Το μοναδικό ναυάγιο υποβρυχίου το οποίο με τα χρόνια ξεβράστηκε στην ακτή. Κατασκευάστηκε το 1866 από ένα γερμανό εφευρέτη. Το σκάφος είχε δυνατότητα βύθισης και ανάδυσης αλλά έμελε να είναι και ο “τάφος” του, μη γνωρίζοντας τις συνέπειες από την διαφορά πίεσης. Το 2001 η θάλασσα ξέβρασε το υποβρύχιο στην περιοχή Homebush Bay της Αυστραλίας.