Με πήρε τηλέφωνο ο φίλος μου ο Νεοκλής και μου είπε: «Παύλο, φτάσαμε στο τέλος των οικοδομικών εργασιών, το έργο είναι έτοιμο και η ιστοσελίδα μας, grecorama.gr, είναι στον αέρα. Ανοίξαμε και σας περιμένουμε!».

Η ιστορία ξεκινάει πριν δυο χρόνια, όταν ο Νεοκλής σκεπτόμενος πώς να εκμεταλλευτεί το σπίτι στο λόφο στο Μονοδένδρι, αποφάσισε να κάνει μια γενική επισκευή και να επιδιώξει να το ενοικιάζει κυρίως σε τουρίστες (αλλά όχι αποκλειστικά και μόνο σε αυτούς), αλλά με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο, τον «Τρόπο του Νεοκλή».

Κουβέντα στην κουβέντα λοιπόν, στο πακέτο φιλοξενίας, προστέθηκε και η επίσκεψη με διανυκτέρευση σε ένα σπίτι πολύ όμορφο και παραδοσιακό, στη Γκιώνα, στη Συκιά Φωκίδας. Επεξεργαζόμενος την λειτουργία και τις παροχές, σε όλο αυτό το διάστημα της κατασκευής, όλο και κάτι προσέθετε επ’ ωφελεία του «φιλοξενουμένου-πελάτη»: Από δυνατότητα επιπρόσθετων δραστηριοτήτων (εκδρομές, ιππασία, συλλογή άγριων μανιταριών, παρατήρηση πουλιών, αναρρίχηση, ιστιοσανίδα, kitesurf και πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς), μέχρι την οριστική επιλογή των ντόπιων προϊόντων, εξαιρετικής ποιότητας, που θα παρέχονται χωρίς χρέωση στον πελάτη.

 

Από το σπίτι στο Μονονένδρι

ι


 

 

 

Μπήκα, λοιπόν, στην ιστοσελίδα να δω το «δημιούργημα-όνειρο» του Νεοκλή ολοκληρωμένο. Κι αμέσως σκέφτηκα να γράψω κάτι για αυτό το θέμα και όντως ξεκίνησα να γράφω. Πριν συμπληρώσω δύο παραγράφους είχα αρχίσει να συνειδητοποιώ ότι θα αδικούσα μια τέτοια προσπάθεια με μία απλή αναφορά του τύπου “απλή ενημέρωση”.

Ξαναμπήκα λοιπόν στην ιστοσελίδα και την διάβασα με περισσότερη προσοχή. Η αρχική σελίδα είναι απλή και αρκούντως ενημερωτική. Στην ενότητα ‘’Η φιλοσοφία μας’’ βρήκα την αιτία η οποία με έκανε να ξαναγράψω από την αρχή αυτό το κείμενο.

Μέσα σε αυτές τις τρεις-τέσσερες παραγράφους σε προτρέπει να δεις με άλλα μάτια την Χώρα σου, τον Τόπο σου, την Ελλάδα σου. Προσφέρει τον τρόπο με το οποίο θέλει να δει, να γνωρίσει και να γευτεί ο «φιλοξενούμενος-πελάτης» του τον χώρο. Παρακάτω δε, στην παρουσίαση των σπιτιών του Μονοδενδρίου και της Συκιάς, βλέπεις ξεκάθαρα μια άλλη ανάγνωση για το πώς αντιμετωπίζουν κάποιοι άνθρωποι την ζωή και την οικονομική εκμετάλλευση των περιουσιακών τους στοιχείων. 

Όταν κάποια στιγμή του είπα ότι οι δωρεάν παροχές θα επιβαρύνουν το κόστος, μου απάντησε: “Ελα ρε, σιγά την επιβάρυνση, σημασία έχει να ευχαριστηθούν και να απολαύσουν την διαμονή!’’”  

 

Από το σπίτι στη Συκιά Φωκίδας


 

 

 


Όλη αυτή η οργάνωση, η φροντίδα και η αγωνία να δει, να γνωρίσει, να απολαύσει, να ευχαριστηθεί ο «φιλοξενούμενος-πελάτης» και όχι απλά να του πάρει τα φράγκα από την τσέπη και… “περάστε ο επόμενος”, μυρίζει νοοτροπία Νεοκλή Γεωργόπουλου. Ενός ανθρώπου που βλέπει τη ζωή από μια διαφορετική σκοπιά  και θέλει να δει να λειτουργεί το όλο εγχείρημα όπως ακριβώς λειτουργεί ο ίδιος όταν μας φιλοξενεί τις Πρωτοχρονιάτικες διακοπές στο βουνό, στο σπίτι της Συκιάς, χρόνια τώρα!

Σας προτρέπω, τουλάχιστον, να μπείτε στο grECOrama.gr (με αυτό τον τρόπο το γράφει, δίνοντας σου μια πρώτη γεύση της νοοτροπίας που είναι στημένη η εξαιρετική αυτή πρόταση). Έστω και μια απλή περιήγηση στις σελίδες της, θα σου δώσει την αίσθηση ότι την έκανες  πραγματικά αυτή τη βόλτα, περιδιάβηκες τους χώρους, γνώρισες τους ανθρώπους που ασχολούνται με την υποστήριξη των χώρων, αλλά και όλους αυτούς που λειτουργούν τις πολλές δραστηριότητες που έχεις την ευχέρεια να επιλέξεις. Το ευχάριστο που θα διαπιστώσεις, όταν βρεθείς εκεί, είναι ότι όλοι αυτοί που ασχολούνται με το σύνολο των εργασιών και δραστηριοτήτων είναι της ίδιας νοοτροπίας και συμπεριφοράς με τον εμπνευστή της πρότασης, τον Νεοκλή!  

 

* Μπορείτε να κάνετε κρατήσεις και να ρωτήσετε για οποιαδήποτε απορία στο info@grecorama.gr