Κάθε φορά που το μυαλό μας συναντάει τοίχο στο δρόμο προς τη γνώση, προσφεύγουμε στο ένα και μοναδικό μέσο πληροφόρησης που ξέρουμε ότι θα μας φωτίσει απλόχερα και -κυρίως- έγκυρα. Κάπως έτσι, λοιπόν, ανατρέξαμε ξανά στη Φρικηπαίδεια για να μας φωτίσει σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα που ακούει στο όνομα “λακούβες” (στους αθηναϊκούς και όχι μόνο δρόμους).

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ορισμό της γνωστής αντι-εγκυκλοπαίδειας, οι λακούβες που ευδοκιμούν σε κάθε εθνική, σε κάθε λεωφόρο, σε κάθε δρόμο, σε κάθε στενό αυτής εδώ της χώρας, έχουν ένα βασικό λόγο ύπαρξης:

Μειώνουν την ταχύτητα των αυτοκινήτων, οπότε ο εκάστοτε υπουργός μεταφορών τις έχει σε μεγάλη εκτίμηση και φροντίζει για την εξάπλωσή τους. Το υπουργείο Μεταφορών, επηρεαζόμενο από το Ολυμπιακό Πνεύμα του 2004, φροντίζει έτσι ώστε οι λακκούβες να βρίσκονται πάντα σε πεντάδες (όπως οι ολυμπιακοί κύκλοι), και να είναι ολυμπιακών διαστάσεων (όπως οι πισίνες).

Πέρα από το χαβαλέ, πάντως, το φαινόμενο με τις λακούβες εκτός από τα αμορτισέρ χαλάει και τα νεύρα μας. Την ίδια στιγμή που η ύπαρξή τους μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σωματικές βλάβες (βλέπε περιπτώσεις πεζών, ποδηλατών και μοτοσικλετιστών). Επομένως, καλό θα ήταν να μην αντιμετωπίζαμε το ζήτημα μόνο από τη χιουμοριστική του πλευρά. Ή, έστω, να χρησιμοποιούσαμε το χιούμορ προκειμένου να βάλουμε ένα λιθαράκι στην επίλυσή του.

Όπως -καλή ώρα- έκανε ο Wanksy. Ένας street artist, δηλαδή, από το μακρινό και μουντό Μάντσεστερ ο οποίος αφού είδε δύο φίλους του να τσακίζονται με το ποδήλατό τους σε κακοφτιαγμένους δρόμους της πόλης και αφού διαπίστωσε ότι οι αρχές γράφουν την όλη κατάσταση στα παπάρια τους εκεί που δεν πιάνει μελάνι, είπε να τους μιλήσει στη γλώσσα τους.

Και τους πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα. Του οποίου η “ισοτιμία” κυμαίνεται κάπως έτσι:
 

 

 

 

Το (εξίτηλο) σπρέι που χρησιμοποίησε, έδεσε αρμονικά -ίσως και με μια κάποια δόση χυδαιότητας στα μάτια κάποιων- τρία πράγματα:

1. Το πρόβλημα (βλέπε, τρύπα).
2. Την αντιμετώπιση του προβλήματος (βλέπε, αδιαφορία αρχών).
3. Τη λύση του προβλήματος (βλέπε, το… εργαλείο που θα βοηθήσει να κλείσει η τρύπα).
 

 

Και αν μερικές γραμμές ενός σπρέι δεν είναι ικανές να καλύψουν τις λακούβες, μπορούν μέσω τις αιχμηρότητας των συμβολισμών τους να αναγκάσουν τους αδιαφορούντες να δράσουν. Ποια δημοτική αρχή, άλλωστε, θα ήθελε να μείνει γνωστή ως ο “δήμος με τους δρόμους που είναι για τον π#$@σο“;

Μετά τις παρεμβάσεις του Wanksy, πάντως, το σύνολο των λακούβων στους δρόμους του Μάνστεστερ που είχαν μαρκαριστεί με τον ιδιαίτερο αυτό τρόπο, μπαλώθηκαν.
 


Είναι αυτό που λέμε καμιά φορά, πως η “από-τα-κάτω” οργάνωση μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα. Έστω και σε επίπεδο μικρόκοσμου…