Ρεαλισμός, φαντασία, δράμα, κωμωδία, αλήθειες, ψέματα. Λίγοι είναι οι άνθρωποι που έχουν καταφέρει να τα συνδυάσουν όλα αυτά μέσα στις ταινίες τους (και τη λογική τους) και ο Woody Allen ανήκει σε αυτούς τους λίγους. Δεν είναι απλά ένα σκηνοθέτης (ή ένας κωμικός, ή ένας σεναριογράφος, ή ένας συγγραφέας). Είναι μια μεγαλοφυία της τέχνης και το δείχνει κάθε φορά που αποφασίζει να καθίσει πίσω από τη κάμερα. 

Και στις περίπου 5 δεκαετίες που βρίσκεται στο καλλιτεχνικό προσκήνιο, χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν ασχοληθεί και γράψει για τη ζωή και το έργο του. Όπως και χιλιάδες είναι αυτοί που τον έχουν αποθεώσει, αλλά και αρκετοί που τον έχουν κατακρίνει – ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Όμως έτσι είναι ο κόσμος του θεάματος και δεν έχει καμιά σημασία. 

Το σημαντικότερο είναι τι αφήνει ο καθένας πίσω του. Και ο Woody Allen είναι από τους ανθρώπους που έχουν παραδώσει μαθήματα ζωής, τόσο μέσα από τις ταινίες, όσο και μέσα από διάφορες ατάκες του. Και σήμερα, 1 Δεκεμβρίου, που είναι τα γενέθλιά του, είναι η καλύτερη ευκαιρία να θυμηθούμε τις καλύτερες. 

«Στο σπίτι μου είμαι το αφεντικό, η γυναίκα μου απλά παίρνει τις αποφάσεις». 

«Δεν έχω δει ούτε ένα καρέ ταινίας μου, από τη στιγμή που την ολοκλήρωσα. Δεν θυμάμαι καν, τι περιέχουν οι ταινίες μου. Και αν την ώρα που κάνω ζάπινγκ πέσω στο “Μανχάταν” ή σε άλλη ταινία μου, το αλλάζω. Αν δω ξανά το “Μανχάταν”, θα δω μόνο τα κακά. Θα λέω: “Ω Θεέ μου, είναι τόσο ντροπιαστικό. Θα μπορούσα να έχω κάνει εκείνο, θα έπρεπε να κάνω το άλλο”».

«Η μοναδική στιγμή που είχα ταυτόχρονο οργασμό με τη γυναίκα μου ήταν όταν ο δικαστής υπέγραψε τα χαρτιά διαζυγίου».

«Ο άνθρωπος έγινε κατ΄ομοίωση του Θεού; Πραγματικά πιστεύετε ότι ο θεός είναι κοντός, έχει κόκκινα μαλλιά και φοράει γυαλιά;».

«Το μόνο που έχω μετανιώσει στη ζωή μου είναι ότι δεν είμαι κάποιος άλλος».

«Η σεξουαλική μου ζωή είναι μια καταστροφή. Την τελευταία φορά που ήμουν μέσα σε μια γυναίκα ήταν όταν επισκέφτηκα το Άγαλμα της Ελευθερίας».

«Αν είσαι γεννημένος με ένα χάρισμα, το να συμπεριφέρεσαι σαν να είναι κατόρθωμα, απλά δεν είναι δίκαιο».

«O πατέρας μου μ’ έχει δείρει μόνο μια φορά. Άρχισε το Σεπτέμβριο του 1945 και τέλειωσε το Mάρτιο του 1956».

«Δεν φοβάμαι να πεθάνω…απλά δεν θέλω να είμαι εκεί όταν συμβεί».

«Για σένα είμαι άθεος, για το Θεό είμαι η αντιπολίτευση».

«Η διαφορά σεξ και έρωτα είναι ότι το σεξ χαλαρώνει την ένταση, ενώ ο έρωτας τη δημιουργεί».

«Ένας τύπος μπορεί να πει: ¨Έγώ φτιάχνω την τύχη μου”. Και ο ίδιος τύπος προχωράει στο δρόμο και ένα πιάνο πέφτει στο κεφάλι του. Η αλήθεια που μετράει είναι πως η ζωή σου δεν είναι και πολύ στα χέρια σου».

«Είμαι τόσο καλός εραστής, επειδή κάνω αρκετή προπόνηση μόνος μου».

«Είχαμε μια υπέροχη στοματική επαφή. Εγώ της ζήτησα να κανουμε έρωτα και αυτή μου απάντησε όχι».