Οι γιαγιάδες στην Κορέα (στη Νότια φυσικά γιατί στη Βόρεια δεν αστειεύονται) είναι πολύ μπροστά. Συγκεκριμένα στο νησί Jeju του οποίου η οικονομία εξαρτάται αποκλειστικά από την αλιεία, οι γιαγιάδες κατεβαίνουν στο βυθό για να βγάλουν ψάρια και μάλιστα φαίνεται πως τα καταφέρνουν αρκετά καλά. Ήδη από το 17ο αιώνα εκπαιδεύονταν γι’ αυτό.

Τότε κατάλαβαν πως αντέχουν στο νερό πολύ περισσότερο από τους υπέρβαρους συζύγους τους καθώς η μικροσκοπική σωματοδομή τους έπαιζ καταλυτικό ρόλο.


 

Έτσι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και άφησαν τους άντρες να ψαρεύουν στην επιφάνεια της θάλασσας, φόρεσαν τις στολές κατάδυσης και τα έβαλαν με τη μάνα φύση, βγαίνοντας νικήτριες.



 

Αύξησαν σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη του νησιού τους και έκαναν τη δραστηριότητά τους, τουριστική ατραξιόν προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών που μέχρι και σήμερα σπεύδουν στην περιοχή για να τις θαυμάσουν.



 

Από τα 15 τους μαθαίνουν από τις γηραιότερες την τεχνοτροπία και στα 18 είναι πλέον έτοιμες να συμβάλλουν στο οικογενειακό εισόδημα. Και το κάνουν για όλη τους τη ζωή. Έτσι, μία καθημερινή εικόνα στο Jeju είναι οι 65χρονες (και βάλε) με στολή κατάδυσης. Αν βρεθείτε ποτέ εκεί να ξέρετε ότι δεν είναι ντυμένες έτσι για τις απόκριες.



 

Θέλοντας να κάνουν γνωστή αυτή την όμορφη παράδοση, οι Κορεάτες έφτιαξαν μια φωτογραφική έκθεση στην Νέα Υόρκη όπου οι γιαγιάδες του Jeju ποζάρουν με τις στολές του μπροστά στο φακό του διάσημου Κορεάτη φωτογράφου Hyung S. Kim (ή κάπως έτσι, δεν παίρνουμε και όρκο).