Μιλώντας στο newpost.gr και σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα, ο γνωστός δημοσιογράφος ανέφερε πως η πορεία της κυβέρνησης απαιτεί σταθερότητα αποφάσεων και σαφή προσανατολισμό. 

«Απλοί πολίτες,  οικονομικοί παρατηρητές, αλλά και ειδικοί κάνουν λόγο για απώλεια πολύτιμου χρόνου, με επιπτώσεις που θα  τις δούμε προσεχώς. Το άνοιγμα στο κέντρο του κ. Τσίπρα προεκλογικά ήταν επιτυχές στην κοινωνία, και είχε και τα  αντίστοιχα  θετικά αποτελέσματα  για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ καλά πήγε το ταξίδι και στη Γερμανία. Αν είχε γίνει νωρίτερα ίσως να μην είχαν φτάσει τα πράγματα σε σημείο  μηδέν», επισημαίνει ο κ. Αυτιάς και προσθέτει:

Η απώλεια χρόνου από την κυβέρνηση είναι και απώλεια οικονομικής πραγματικότητας και αυτό πρέπει να το δει. Επίσης, υπάρχει η εντύπωση, ότι η μεγαλύτερη αντιπολίτευση στον κ. Τσίπρα  γίνεται από το ίδιο του το κόμμα, παρά από τα άλλα κόμματα. Όσο γρηγορότερα υπάρξει λύση στο θέμα αυτό, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσει να αποδώσει η κυβέρνηση.

Σε άλλο σημείο, ο δημοσιογράφος θεωρεί σχεδόν σίγουρο ένα τρίτο πακέτο στήριξης

«Εκ των πραγμάτων οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Η χώρα έως το 2020 χρειάζεται πάνω από 40 δισ. ευρώ σε αποπληρωμές  χρεών, ενώ η μη ύπαρξη ανάπτυξης συρρικνώνει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης επιπλέον εσόδων, ώστε να κινηθεί δραστήρια η οικονομία. Εκ των πραγμάτων οδηγούμαστε σε νέο πακέτο, σε νέο δανεισμό  γιατί οι αριθμοί δεν βγαίνουν…», σημειώνει και συμπληρώνει:

Η χώρα έως το 2057 θα χρειαστεί μόνο για χρεολύσια άνω των 280 δισ. ευρώ! Τρελά νούμερα… Κάθε παιδί που γεννιέται σήμερα χρωστάει 32.000 ευρώ…Δεν είναι κρίμα;

Σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση του αφορολόγητου, ο Γιώργος Αυτιάς υπογραμμίζει ότι «θα φέρει αναπόφευκτα αύξηση φόρου στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια, ώστε να καλυφθεί η απώλεια σε έσοδα. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ποιο θα είναι το ανώτατο εισοδηματικό κλιμάκιο».

Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, είπε ότι «αναμένεται να αποδώσει περί τα 2 δισ. ευρώ, ποσό σχετικά ισχνό για τις τρέχουσες ανάγκες της χώρας». «Θα βοηθήσουν, όσους δεν μπορούσαν να πληρώσουν. Η οικονομία, όμως  χρειάζεται και αναπτυξιακά μέτρα, που απουσιάζουν εκκωφαντικά. Κι όταν δεν υπάρχει ανάπτυξη, αυξάνεται η ανεργία και έρχονται νέες δανειακές υποχρεώσεις, που με την σειρά τους οδηγούν σε νέες  επιβαρύνσεις…», εξηγεί ο κ. Αυτιάς.

Αναφερόμενος στην κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, αναφέρει ότι είμαστε σε οριακό σημείο, ενώ για τους μισθούς επισημαίνει ότι δεν μπορούν να υποχωρήσουν άλλο, «αν και στην αγορά εργασίας αυτή τη στιγμή υπάρχουν ατομικές συμβάσεις και συμφωνίες πολύ πιο κάτω από τα  510 ευρώ».

Όσον αφορά στο θέμα των συντάξεων, ο κ. Αυτιάς δήλωσε:

Υπάρχει η υπόσχεση  να μην μειωθούν, αλλά η απάντηση στο ερώτημα “πώς ο κρατικός προϋπολογισμός θα τις κρατάει στο ίδιο ύψος” δεν είναι απόλυτα πειστική… Τα ταμεία έχουν απώλειες εσόδων 12,5 δισ. ευρώ και έχουν ελλείμματα 25 δισ. ευρώ. Τρύπα 37,5 δισ. ευρώ. Να φανταστείτε, ότι 400.000 συντάξεις δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους, κόστους 4 δισ. ευρώ. Πάμε σε πληρωμές με αγώνα μήνα μήνα, όπως μας αποκαλύπτει ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επιστρέψαμε στο 1989, όταν η πληρωμή των συντάξεων ήταν είδηση. 

Και συνεχίζει, «είναι τρομακτικό το  ποσό  των χρεών των Ταμείων. Στον ΟΑΕΕ να φανταστείτε πληρώνει μόνο ο ένας στους δύο εισφορές. Τα Ταμεία ζούν με δανεική φιάλη οξυγόνου, τον κρατικό προϋπολογισμό. Απλά η ωρολογιακή βόμβα του ασφαλιστικού  είναι το επόμενο μεγάλο μας θέμα».

Σχολιάζοντας το τηλεοπτικό τοπίο, ο κ. Αυτιάς λέει:

Όσο υπάρχουν κανάλια, εφημερίδες, περιοδικά και εν γένει κίνηση στον χώρο της δημοσιογραφίας, τόσο το καλύτερο.  Είναι σημαντικό όλοι να έχουν εργασία. Σας το λέει ένας άνθρωπος που βρέθηκε εκτός πάνω από ένα έτος, μετά το οικονομικό ναυάγιο του ALTER … Πάντως όσο υπάρχει στενότητα στην οικονομία, τόσο η τηλεόραση θα δέχεται την υφεσιακή πίεση.

Τέλος, σε ερώτηση για τον τηλεοπτικό καβγά του Γιώργου Παπαδάκη με τον Άδωνι Γεωργιάδη, δήλωσε με νόημα:

Την 25η Μαρτίου δεν είδα τηλεόραση…