Σήμερα τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Είναι η μεγαλύτερη ομάδα του πλανήτη, η αξία της αγγίζει τα 2.6 δισ. δολάρια, οι παίκτες της είναι stars, έχει εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον πλανήτη και έχει κατακτήσει ότι τρόπαιο βρήκε μπροστά της την τελευταία δεκαετία – 6 Πρωταθλήματα Ισπανίας, 2 Κύπελλα Ισπανίας, 6 Σούπερ Καπ Ισπανίας, 3 Τσάμπιονς Λιγκ και 2 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ.

Κανείς δεν αμφισβητεί την αξία της – είναι η ομάδα που επανέφερε στο προσκήνιο το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο. Το απόλυτο ποδόσφαιρο!

Ωστόσο για να γεννηθεί αυτός ο θρυλικός σύλλογος των γηπέδων, χρειάστηκε πάθος για το ποδόσφαιρο, ένα όραμα και μια… αγγελία. Και φυσικά ένα επιχειρηματίας.

Ο Ελβετός Hans Kamper τον Νοέμβριο του 1899 αποφάσισε να ιδρύσει μια ποδοσφαιρική ομάδα. Έτσι έβαλε αγγελία σε τοπική εφημερίδα, ζητώντας ποδοσφαιριστές. Στις 29 Νοεμβρίου μαζεύτηκαν οι ενδιαφερόμενοι στο γυμνάσιο Σολέ και εκεί πάρθηκαν οι μεγάλες αποφάσεις.
Η ομάδα θα ονομαζόταν Μπαρτσελόνα, από το όνομα της πόλης και τα χρώματά της θα ήταν μπλε και γκρενά – όπως τα χρώματα της Βασιλείας, της ομάδας που υποστήριζε ο Kamper. Και από τότε ξεκίνησε μια μεγάλη πορεία.

Αλλά και μια πορεία που αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες. Βλέπεις, ήταν ομάδα της Καταλονίας και υποστήριζε τους Δημοκρατικούς, σε μια χώρα που είχε δικτάτορες και βασιλιάδες! Οι οπαδοί της το 1925 δεν δίστασαν να γιουχάρουν τον ύμνο της Ισπανίας, ενώ το 1936 (κατά την διάρκεια του εμφυλίου) οι εθνικιστές εκτελούν τον πρόεδρο της ομάδας Josep Sunyl.

Και από το 1939, με την επικράτηση των εθνικιστών, ξεκίνησαν και τα πέτρινα χρόνια της Μπάρτσα – και η έχθρα της με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο στρατηγός Franco θεωρούσε ότι η Ρεάλ ήταν το σύμβολο της ενωμένης Ισπανίας και τη στήριζε φανερά. Ενώ στελέχη του καθεστώτος του δεν είχαν πρόβλημα να απειλούν τους παίκτες των Καταλανών στα αποδυτήρια. Όπως στον τελικό Κυπέλλου του 1943, που παρά την νίκη της Μπαρτσελόνα στο πρώτο παιχνίδι με 3-0 επί της Ρεάλ, στον επαναληπτικό ηττήθηκαν με 11-1! Ωστόσο από τα τέλη της δεκαετίας του ’40 άρχισε να δείχνει την αξία της κόντρα σε όλους και σε όλα.

Και στα επόμενα χρόνια δεκάδες αστέρια της στρογγυλής θεάς φόρεσαν τη φανέλα της – Cesar Rodriguez, Lazlo Kubala, Johan Cruyff, Diego Maradona, Romario, Gary Lineker, Andoni Zubizarreta, Michael Laudrup, Hristo Stoichkov, Luis Figo, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho.

Μέχρι που φτάσαμε στο σήμερα, με τους Lionel Messi, Xavi, Iniesta, Daniel Alves, Neymar. Παίκτες με μεγάλο όνομα, που μόνο μια τόσο μεγάλη φανέλα θα μπορούσαν να φορέσουν. Τη φανέλα της Μπαρτσελόνα.