Θυμάστε το Κόμμα Πειρατών Ελλάδος που είχε κάνει την εμφάνισή του στις ευρωεκλογές του 2009; Τότε, δηλαδή, που είχαν συγκεντρώσει το 0,28% των ψήφων του εκλογικού σώματος (περίπου 16.000 ψήφοι) χωρίς να καταφέρουν κάτι σημαντικό.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως, τα πράγματα είναι αλλιώς, καθώς οι «πειρατές» από ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο οργανώνονται μέσω διαδικτύου (πώς αλλιώς;) και δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα τεχνολογίας, όπως το παράνομο downloading που επιθυμούν να νομιμοποιήσουν.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα Πειρατών, λοιπόν, έχει πια θέση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και δείχνει να αποκτά δυναμική και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Τρανό παράδειγμα η Ισλανδία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας MMR, οι «Πειρατές» είναι πια το πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου, ενώ έχουν και μεγάλη αποδοχή από ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων.
 

 


Πιο συγκεκριμένα, ενώ στην προηγούμενη έρευνα παρουσίαζαν ένα ποσοστό της τάξης του 12,8% πλέον φαίνονται να διπλασιάζουν σχεδόν τα ποσοστά τους στο ιστορικό 23,9% και να ισχυροποιούνται στην πρώτη θέση της προτίμησης των Ισλανδών ψηφοφόρων. Το Κόμμα της Ανεξαρτησίας υποχώρησε στη δεύτερη θέση με 23,4% από 25,5% που είχε στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Ενδεχομένως και να μην είναι μακριά η στιγμή που ένας «nerd» θα γίνει πρωθυπουργός στη χώρα του…