Η χριστουγεννιάτικη περίοδος στο Λονδίνο έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες περίπου. Για την ακρίβεια, ακόμα και όταν γύρισα τον Σεπτέμβριο από την Αθήνα, πολλές pub και διάφορα εστιατόρια ήδη διαφήμιζαν ότι δέχονται κρατήσεις για την ημέρα των Χριστουγέννων. Τώρα το ποιός κλείνει τραπέζι για τέλη Δεκεμβρίου από τον Σεπτέμβριο είναι άλλη ιστορία, αλλά ένα πράγμα που μου έχει μάθει το πτυχίο μου και ο Jean Baptiste Say, μέχρι στιγμής, είναι πως η προσφορά δημιουργεί και τη δική της ζήτηση. Το Λονδίνο στολίζεται στα μέσα του Νοεμβρίου συνήθως, πράγμα άσχημο για κάποιον που τον κυνηγάνε οι εργασίες και τα deadlines και πρέπει να περνάει την ώρα του στην βιβλιοθήκη, αντί να βολτάρει στο Winter Wonderland (το χριστουγεννιάτικο χωριό που στήνεται κάθε χρόνο στο Hyde Park) ή στο Covent Garden.

Μιας και δεν μπορώ να χαρώ το εορταστικό κλίμα προσωπικά, παρόλο που διαρκεί για τουλάχιστον δύο μήνες, θα προτείνω κάποια μέρη που εναρμονίζουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια και το τρέξιμο που τα συνοδεύει, με μια εορταστική ατμόσφαιρα αλά Λονδίνο.

Camden Lock: Το Camden Town γενικά είναι το αντίστοιχο Μοναστηράκι του Λονδίνου, με διαφορά ότι τα ντυσίματα και οι κομμώσεις που θα δεις εκεί χαρακτηρίζονται ως πιο «extreme». Παρόλα αυτά, το κλασσικό στέκι των gothic και punk του Λονδίνου ενδίδει και αυτό στον χριστουγεννιάτικο στολισμό με τα φωτάκια και τα δέντρα, κρατώντας όμως πάντα τη δική του ταυτότητα. Διαφορετικά events διοργανώνονται, πολλά από τα οποία με ιδιωτικές πρωτοβουλίες μουσικών και λοιπών καλλιτεχνών, σε επίσημο και πιο do-it-yourself επίπεδο. Στον ειδικό χώρο δίπλα στο κανάλι, στήνονται διάφοροι πάγκοι στους οποίους θα βρεις κυριολεκτικά τα πάντα σε προσιτές τιμές, κάνοντάς το ιδανικό για αναποφάσιστους αγοραστές. Το Camden είναι ότι πρέπει για μια βόλτα την Κυριακή για καφέ ή/και φαγητό στις διαφορετικές γευστικές επιλογές που έχει να προσφέρει από διαφορετικές ηπείρους. Τέλος, ένα γρήγορο πέρασμα από το Cyberdog θα σας δώσει να καταλάβετε ότι ο κόσμος της ένδυσης και της μόδας όντως δεν έχει όριο.

Carnaby Street: Το άντρο των χιπστερομάγαζων. Αν έχετε αντίστοιχους φίλους, είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Δεν θα δείτε τόσα χριστουγεννιάτικα έλατα και κλασσικά φωτάκια εκεί, αλλά ακόμα και αυτά τα λίγα δεν θα είναι σαν τα συνηθισμένα. Αντιθέτως, κάτι πουλάκια με κόκκινο φωτισμό ξεπροβάλουν παντού φέτος και μη με ρωτήσετε γιατί. Άλλες χρονιές αντί για τα υπερτροφικά πτηνά έβλεπες πλανήτες και τάρανδους σε στολή αστροναύτη (ναι, μπορείτε να το βρείτε και στο google), βινύλια κολλημένα μεταξύ τους σε διάφορα σχέδια, ακόμα και το logo των Rolling Stones πέρυσι, αν δεν με απατάει η μνήμη μου. Όντας στην καρδιά του Soho, η Carnaby Street μπορεί να συνδυαστεί με ψώνια στην Oxford ή την Regent Street προσφέροντας περισσότερη ποικιλία στα πράγματα που θέλετε να αγοράσετε. Ανεξάρτητες μπουτίκ μόδας, η μια δίπλα στην άλλη, προσφέρουν ρούχα με ιδιαίτερα σχέδια και χρώματα που θα έκαναν τον κάθε χίπστερ να μη θέλει να φύγει ποτέ από εκεί. Ως γνωστόν, το ασυνήθιστο το πληρώνεις λιγάκι παραπάνω, αλλά αν είναι να φαινόμαστε διαφορετικοί, έστω… υποθέτω;

Oxford Street: Ο πιο εμπορικός δρόμος της Ευρώπης. Περίπου 2.5 χιλιόμετρα με τουλάχιστον 300 μαγαζιά για οτιδήποτε, σε χαμηλές, μεσαίες και ψηλές τιμές. Ιστορικά εμπορικά κέντρα, όπως τα Selfridges και το John Lewis προσθέτουν στον αριθμό και την ποικιλία μαγαζιών ακόμα περισσότερο. Τα χριστουγεννιάτικα φώτα, όμως, είναι το σήμα κατατεθέν αυτού του δρόμου. Κάθε χρόνο, στα μέσα Νοεμβρίου, διοργανώνεται ένα event, στο οποίο ένα γνωστό πρόσωπο ανάβει τα φώτα που μένουν μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Ο Richard Branson, η Emma Watson και ο Robbie Williams είναι μερικοί που είχαν αυτή την ‘τιμή’. Όσο περισσότερο μπαίνει η χριστουγεννιάτικη περίοδος και ειδικά τα σαββατοκύριακα η Oxford Street μπορεί να έχει τόσο κόσμο που ο δήμος διακόπτει την κυκλοφορία στα αυτοκίνητα προς αποφυγή ατυχημάτων. Για τόσο κόσμο μιλάμε. Αν λοιπόν η αγοραφοβία δεν σας είναι κάτι ξένο, καλύτερα να πάτε αλλού.

Regent Street: Κάθετος της Oxford Street με πιο κιτς στολισμό και πιο ακριβά μαγαζιά. Superdry, Abercrombie & Fitch, Hollister και τα συναφή, βρίσκονται επί της οδού που οδηγεί στο Piccadilly Circus. Για ακόμα πιο ακριβά μαγαζιά περπατήστε προς το Mayfair, αριστερά της Regent Street, και ετοιμαστείτε για βαθιές βουτιές στη τσέπη σας (συν την ισοτιμία της ιστορικά ισχυρής λίρας σε σχέση με άλλα νομίσματα). Σε περίπτωση που ο καιρός δεν επιτρέπει ψώνια σε εξωτερικούς χώρους, θα βρείτε τα ίδια μαγαζιά και στο Harrods.

Καλά ψώνια λοιπόν. Πάω να τελειώσω το proposal της πτυχιακής μου.