Ποπ κορν, αναψυκτικό (για κάποιους ποτό σε φλασκί) και φύγαμε. Ποιες ταινίες αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (28/11-4/12).

O Ανθρωπος Που Πούλησε Τον Κόσμο

Σκηνοθεσία: Bill Condon

Πρωταγωνιστούν: Benedict Cumberbatch, Daniel Bruhl, Stanley Tucci, Laura Linney, Anthony Mackie

Πλοκή: Το σκάνδαλο των αποκαλύψεων του Wikileaks που συντάραξε συθέμελα την αμερικανική κυβέρνηση με τη διαρροή σοκαριστικών απόρρητων πληροφοριών. Η ταινία επικεντρώνεται στον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ ως προσωπικότητα, στη σχέση του με τον στενό συνεργάτη του Μπεργκ, και στο ξεκίνημα της ιστοσελίδας, μέχρι τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων.

Trivia: Ο Ασάνζ χαρακτήρισε το σενάριο «επίθεση προπαγάνδας στο Wikileaks και στην ακεραιότητα του προσωπικού του» και ότι «πρόκειται για ένα ψέμα χτισμένο πάνω σ’ ένα ψέμα». Πιθανότατα επειδή η ταινία βασίστηκε στο υλικό από το βιβλίο του Μπεργκ «Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange and the World’s Most Dangerous Website» καθώς και στο «WikiLeaks: Inside Julian Assange’s War on Secrecy» των Βρετανών δημοσιογράφων Ντέιβιντ Λι και Λουκ Χάρντινγκ. Και τα δύο βιβλία είναι επικριτικά απέναντι στο Wikileaks και κυρίως στον Τζούλιαν Ασάνζ.

Το provocateur σχόλιο: Απ’ όποια πλευρά και να θέτει τα γεγονότα, δεν παύει να είναι συναρπαστική η ιστορία της ίσως πιο πολύκροτης και σκανδαλώδους υπόθεσης του 21ου αιώνα – μαζί με εκείνη του Εντουαρντ Σνόουντεν. 

https://www.youtube.com/watch?v=ZT1wb8_tcYU

 

Ραγισμένα Ονειρα

Σκηνοθεσία: Felix Van Groeningen

Πρωταγωνιστούν: Johan Heldenbergh, Veerle Baetens

Πλοκή: Η αγάπη ενός απόλυτα ερωτευμένου και ταιριαστού, παρά τις διαφορετικές τους προσωπικότητες ζευγαριού, θα δοκιμαστεί όταν έρθουν αντιμέτωποι με ένα απρόσμενο τραγικό γεγονός. Ένα συγκινητικό πορτραίτο μίας σχέσης σε πλήρη κύκλο, από την αρχή μέχρι το τέλος.

Trivia: Βασισμένο στο θεατρικό έργο «The Broken Circle Breakdown» του πρωταγωνιστή Johan Heldenbergh. Καθώς η μουσική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ταινία, χρησιμοποιήθηκαν τραγούδια από την παράσταση, αλλά και νέα κομμάτια. 

Το provocateur σχόλιο: Η επίσημη υποβολή του Βελγίου για την κατηγορία της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, στα Οσκαρ του 2014. Κανονικά θα πρέπει να είναι υποψήφιο στην «χρυσή πεντάδα» των υποψηφιοτήτων της Ακαδημίας για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία, Σενάριο, Α’ Ανδρικό και Α’ Γυναικείο Ρόλο. Ενα μικρό αριστούργημα.

 

Diana

Σκηνοθεσία: Oliver Hirschbiegel

Πρωταγωνιστούν: Naomi Watts, Naveen Andrews, Cas Anvar, Douglas Hodge, Charles Edwards, Juliet Stevenson

Πλοκή: Τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής της «πριγκήπισσας του λαού». Παρουσιάζεται για πρώτη φορά η μυστική σχέση της με τον Πακιστανό χειρούργο Δρ. Καν, τον οποίο φίλοι της Νταϊάνα χαρακτήριζαν ως τον έρωτα της ζωής της.

Trivia: Οι διανομείς της ταινίας στη Γαλλία απέσυραν άρον-άρον τη διαφημιστική αφίσα  που είχαν τοποθετήσει κοντά στο τούνελ στο Παρίσι όπου σημειώθηκε το μοιραίο δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκαν η Νταϊάνα και ο Ντόντι Αλ Φαγέντ, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν  στην Αγγλία.

Το provocateur σχόλιο: Με τον σκηνοθέτη των «Das Experiment» και «Downfall», αισιοδοξούμε ότι τουλάχιστον θα δούμε μία αξιοπρεπή ταινία και όχι μια ακόμη σαπουνόπερα για την πολυτάραχη ζωή της γυναίκας που λάτρεψαν εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη.

 

Η Τέλεια Ομορφιά

Σκηνοθεσία: Paolo Sorrentino

Πρωταγωνιστούν: Toni Servilo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli

Πλοκή: Δημοσιογράφος και συγγραφέας ενός μόνο βιβλίου που η επιτυχία του όμως του χάρισε απλόχερα πρόσβαση στην κοινωνική ζωή της Ρώμης, δέχεται στα 65α γενέθλιά του ένα σοκ από το παρελθόν που τον κάνει να αναθεωρήσει και να κοιτάξει πέρα από τα πάρτι και τη διασκέδαση, σ’ έναν κόσμο εξαιρετικής ομορφιάς: την Αιώνια Πόλη σε όλο της το μεγαλείο.

Trivia: Η επίσημη υποβολή της Ιταλίας για την κατηγορία της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα Οσκαρ του 2014.

Το provocateur σχόλιο: Το ιταλικό σινεμά, και πάλι στα καλύτερά του!

 

The Hunger Games: Φωτιά

Σκηνοθεσία: Francis Lawrence

Πρωταγωνιστούν: Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Josh Hutcherson, Donald Sutherland, Elizabeth Banks, Woody Harrelson

Πλοκή: Η Katniss και ο Peeta μπαίνουν στο στόχαστρο της Πρωτεύουσας μετά τη νίκη τους στους 74ους Αγώνες Πείνας η οποία πυροδοτεί επανάσταση σε περιοχές της Πάνεμ.

Trivia: Η ταινία έκανε ιστορικό «άνοιγμα» Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, με εισπράξεις τριημέρου 161,1 εκατομμύρια δολάρια. Εκανε επίσης το τρίτο μεγαλύτερο μέχρι στιγμής, άνοιγμα για το 2013 στην Βρετανία, πίσω από τα «Εγώ ο Απαισιότατος 2» και «Iron Man 3».

Το provocateur σχόλιο: Οι φαν της πρώτης ταινίας θα το ευχαριστηθούν καθώς το sequel θεωρείται ήδη ακόμη καλύτερο, πιο χορταστικό και πιο σκοτεινό. Οι φαν. Μόνο!