Σήμερα το έχουμε σαν κάτι δεδομένο. Τα βλέπουμε κάθε Σαββατοκύριακο, αποθεώνουμε τους νικητές, υποστηρίζουμε ομάδες και οδηγούς, πωρωνόμαστε με τις (δύσκολες) προσπεράσεις και τις εντυπωσιακές πίστες. Σήμερα, οι αγώνες αυτοκινήτων είναι ένα original άθλημα – και μάλιστα ένα από τα πιο ακριβά αθλήματα του πλανήτη, αν όχι το ακριβότερο.

Ωστόσο παλιότερα τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Πόσο μάλλον το 1895, που ίσα-ίσα έβλεπες 7-8 αυτοκίνητα στους δρόμους. Και όμως, εκείνη τη χρονιά, στις 28 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε ο παρθενικός αγώνες αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Κάτι σαν να λέμε ο… προπάππους της Formula 1. Και δεν ήταν τόσο γρήγορος, αλλά σίγουρα εντυπωσίασε τους θεατές.

Ο αγώνας έγινε στο Σικάγο και συμμετείχαν μόλις 6 αυτοκίνητα. Οι οδηγοί έπρεπε να καλύψουν μια απόσταση 87.48 χλμ. στη νότια πλευρά της πόλης και ο νικητής θα έπαιρνε το εξωφρενικό έπαθλο για την εποχή, αξίας 5.000 δολαρίων (σαν να λέμε σήμερα 140.000 δολάρια!).

Τελικά νικητής αναδείχθηκε ο Charles Duryea, ένας από τους πρώτους κατασκευαστές τετράτροχων στις ΗΠΑ, ο οποίος χρειάστηκε 10 ώρες και 23 λεπτά! Μιάμιση ώρα αργότερα τερμάτισε και η Mueller-Benz του Oscar Mueller, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση. Τρίτος δεν υπήρχε, καθώς τα υπόλοιπα 4 τετράτροχα εγκατέλειψαν τον αγώνα.

Και χάρη σε αυτόν τον αγώνα, οι πωλήσεις των αυτοκινήτων άρχισαν να εκτοξεύονται, καθώς τα ρεπορτάζ έδωσες τις απαραίτητες επικές διαστάσεις.