Είναι αναμφισβήτατα ο καλύτερος προπονητής μπάσκετ της Ευρώπης. Οι τίτλοι του, άλλωστε, τα λένε όλα. Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1960 στην πόλη Τσάτσακ της ενωμένης τότε Γιουγκοσλαβίας και αυτό που τον έκανε μοναδικό είναι η κατάκτηση της Ευρωλίγκας οκτώ φορές με τέσσερις διαφορετικές ομάδες.

Σήμερα είναι προπονητής της τουρκικής Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, αλλά εμείς θα σας διηγηθούμε την ιστορία του στον Παναθηναϊκό.
Το καλοκαίρι του 1999 ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για την επανάληψη του ευρωπαϊκού θριάμβου του Παναθηναϊκού το 1996, και το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας έχει αποφασιστεί να διοργανωθεί σε ελληνικό έδαφος, στη Θεσσαλονίκη.

Έτσι, οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι φέρνουν στον Παναθηναϊκό τον Ομπράντοβιτς, μαζί με τους Ρέμπρατσα, Κάτας και Ρότζερς, για να πλαισιώσουν τους Μποντιρόγκα, Αλβέρτη, Τζεντίλε, Κοχ, Φώτση και Μπερκ. Με αυτή την ομάδα, ο Παναθηναϊκός ξεκινάει με 20 νίκες σε 21 αγώνες, έρχεται πρώτος στον όμιλό του στην Ευρωλίγκα, ξεπερνάει εύκολα τις Μπουντούσνοστ και Τσιμπόνα, και δίνει το παρόν στο 4ο φάιναλ φορ της ιστορίας του.

Στο κλειστό της Πυλαίας, μπροστά στον κόσμο τους, οι πράσινοι κερδίζουν την Εφές Πίλσεν με 81-71 στον ημιτελικό και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με 73-67 στον τελικό, και κατακτούν το 2ο ευρωπαϊκό στην ιστορία τους, που για τον Ομπράντοβιτς είναι το 4ο στην καριέρα του.
Στο πρωτάθλημα οι πράσινοι έχουν εύκολο έργο στους τελικούς απέναντι στον ΠΑΟΚ (3-0) ενώ το κύπελλο χάνεται από την ΑΕΚ του Ίβκοβιτς με 59-57, και μαζί του χάνεται η ευκαιρία του Παναθηναϊκού να κάνει triple crown, και του Ομπράντοβιτς να επαναλάβει το κατόρθωμα του 1992. Αυτή όμως θα είναι η αρχή μιας απόλυτα πετυχημένης πορείας 13 χρόνων με τον Σέρβο στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ryfEgRjHSbQ


 

Η πρώτη… πρωτιά

Την επόμενη χρονιά (2006-07) το φάιναλ φορ διοργανώνεται στην Αθήνα και οι φίλαθλοι της ομάδας έχουν μεγάλες προσδοκίες, ειδικά μετά τις προσθήκες των Ραμούνας Σισκάουσκας, Τόνι Ντελκ, Σάνι Μπετσίροβιτς, Μίλος Βούγιανιτς και Δήμου Ντικούδη. Ο Παναθηναϊκός παίζει υπερηχητικό μπάσκετ, διασύροντας όλους τους αντιπάλους του και κάνοντας περίπατο μέχρι το φάιναλ φορ. Στην Αθήνα, μέσα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, οι πράσινοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να προσπεράσουν το εμπόδιο της Ταού στον ημιτελικό (67-53) και στον τελικό βρίσκουνν απέναντί τους την ΤΣΣΚΑ του Μεσίνα, με τους Θοδωρή Παπαλουκά, Τζέι Αρ Χόλντεν, Ματίας Σμόντις, Τράγιαν Λάνγκντον και άλλα αστέρια στη σύνθεσή της. Σε έναν συναρπαστικό τελικό, οι πράσινοι νικούν με 93-91 τους Ρώσους και στέφονται για 4η φορά πρωταθλητές Ευρώπης. Για τον Ομπράντοβιτς αυτή ήταν η 6η Ευρωλίγκα που κατέκτησε σαν προπονητής.

 

Ασταμάτητος παντού

Στην Ελλάδα οι επιτυχίες είναι ανάλογες, καθώς ο Παναθηναϊκός κατακτά το Κύπελλο (87-48 το Ρέθυμνο στον τελικό) και τελικά και το πρωτάθλημα, δύσκολα με 3-2 επί του Ολυμπιακού μετά από 5 συναρπαστικά παιχνίδια. Έτσι ο Ομπράντοβιτς χαρίζει στον Παναθηναϊκό το πρώτο triple crown της ιστορίας του και επαναλαμβάνει 15 χρόνια μετά το δικό του κατόρθωμα με την Παρτιζάν.

Η σεζόν 2007-08 μπαίνει με την προσθήκη του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, του Αντώνη Φώτση και την επιστροφή του Σπανούλη από το NBA, και ο Παναθηναϊκός κάνει 26 νίκες σε 27 αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη μέχρι το Δεκέμβρη. Η νέα χρονιά όμως βρίσκει τους πράσινους να ντεφορμάρονται και να χάνουν την είσοδό τους στους 8 της Ευρωλίγκας μετά από ήττα στη Σερβία από την Παρτιζάν. Για άλλη μια χρονιά όμως κατακτούν το νταμπλ απένναντι στον Ολυμπιακό (81-79 στο Κύπελλο και 3-2 νίκες στο πρωτάθλημα).

Tη σεζόν 2008-09 προστίθενται στο ρόστερ του ΠΑΟ οι Νίκολα Πέκοβιτς, Ντούσαν Κέτσμαν και Ντρου Νίκολας, αλλά η ομάδα έχει σκαμπανεβάσματα. Έχοντας έρθει μόλις 3ος στην πρώτη φάση, έρχεται πρώτος στο τοπ-16, αλλά στους 8 μια αναπάντεχη ήττα εντός έδρας από τη Σιένα τον αναγκάζει να παίξει 2 παιχνίδια στην Ιταλία θέλοντας τη νίκη τουλάχιστον στο ένα για να φέρει τη σειρά στην έδρα του. Με δύο μεγάλες εμφανίσεις μέσα στην Ιταλία, οι πράσινοι κερδίζουν και τα δύο ματς και προκρίνονται με 3-1 στο φάιναλ φορ του Βερολίνου. Σε έναν συγκλονιστικό ημιτελικό απέναντι στον Ολυμπιακό, οι πράσινοι κερδίζουν με 84-82 και περνούν στον τελικό για να αντιμετωπίσουν την ΤΣΣΚΑ.

Ο Παναθηναϊκός παίρνει μεγάλη διαφορά (48-28 στο ημίχρονο και 56-33 στα μέσα του 3ου δεκαλέπτου) αλλά η ΤΣΣΚΑ με καλή άμυνα γυρίζει το ματς, και στα τελευταία 5 δευτερόλεπτα το σκορ είναι 73-71 υπέρ του ΠΑΟ με τους Ρώσους να έχουν τη μπάλα. Ο Σισκάουσκας, πρώην παίκτης των πρασίνων, αστοχεί στο τελευταίο σουτ και ο Παναθηναϊκός ράβει ακόμα ένα ευρωπαϊκό αστέρι στη φανέλα, με τον Ομπράντοβιτς να νικά για άλλη μια φορά σε τελικό το Μεσίνα. Μαζί έρχεται και το 3ο triple crown του Σέρβου (2ο του Παναθηναϊκού) αφού πρωτάθλημα και κύπελλο βάφονται πράσινα, με νίκες επί του Ολυμπιακού.

Την επόμενη χρονιά ο Παναθηναϊκός αποκλείεται στους 16 χάνοντας από Μαρούσι, Παρτιζάν και Μπαρτσελόνα, ενώ χάνει μετά από πολλά χρόνια και το κύπελλο, από τον Ολυμπιακό (68-64). Το πρωτάθλημα έρχεται τελικά μετά από έναν 3ο τελικό όπου ο Ολυμπιακός έχει παράπονα για διαιτησία, και μια -πιο εύκολη από ότι δείχνει το σκορ – νίκη μέσα στο ΣΕΦ στον τέταρτο τελικό με 69-76, με το ματς να διακόπτεται 2 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα και να μην ξαναξεκινά ποτέ.


Η τελευταία σεζόν

Η επόμενη χρονιά μπήκε με τις αποχωρήσεις Γιασικεβίτσιους, Πέκοβιτς και Σπανούλη, και τον Παναθηναϊκό να έχει μειωμένο μπάτζετ και να μπαίνει στη σειρά των προημιτελικών με μειονέκτημα έδρας απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα, που είχε και επιπλέον κίνητρο μιας και το φάιναλ φορ γινόταν στο σπίτι της. Οι Καταλανοί κερδίζουν το πρώτο ματς πολύ δύσκολα στη Βαρκελώνη με 83-82, και προηγούνται στο δεύτερο ματς μέχρι και με 17 πόντους. Η εκπληκτική όμως εμφάνιση του Σάτο και του Διαμαντίδη είναι καθοριστική, ο Παναθηναϊκός γυρίζει το ματς και παίρνει μεγάλη νίκη με 71-75 μέσα στη Βαρκελώνη. Αυτή τη νίκη ακολουθούν άλλες 2 μέσα στο φλεγόμενο από 20.000 φιλάθλους του Παναθηναϊκού ΟΑΚΑ, και οι πράσινοι δίνουν το παρών σε ένα ακόμα φάιναλ φορ. Εκεί περνούν το εμπόδιο της Σιένα στον ημιτελικό και της Μακάμπι στον τελικό, γινόμενοι για 6η φορά πρωταθλητές Ευρώπης. Αυτό ήταν το 8ο τρόπαιο για τον Ομπράντοβιτς.

 

https://www.youtube.com/watch?v=s8-Rlp6h0jY



Λίγες μέρες μετά χάνεται το Κύπελλο από τον Ολυμπιακό (74-68), αλλά όχι και το πρωτάθλημα, καθώς ο ΠΑΟ κάνει το break στο ΣΕΦ και το ολοκληρώνει με 2 νίκες στο ΟΑΚΑ για το 3-1.

Τη σεζόν 2011-12, την τελευταία για τον Ομπράντοβιτς στον πάγκο των πρασίνων, ο Παναθηναϊκός κατακτά το κύπελλο νικώντας τον Ολυμπιακό με 71-70. Αυτό σημαίνει ότι από το 1999 που ήρθε ο Σέρβος, δεν υπήρξε χρονιά που να μην κατέκτησε έναν τουλάχιστον τίτλο με τους πράσινους. Στους προημιτελικούς της Ευρωλίγκας επαναλαμβάνεται το ζευγάρι του τελικού του 2011, Παναθηναϊκός εναντίον Μακάμπι.

Στο ΟΑΚΑ οι δύο ομάδες κερδίζουν από ένα ματς, και στο Τελ Αβίβ το ίδιο, και έτσι η σειρά κρίνεται σε 5ο ματς στην Αθήνα, το οποίο οι πράσινοι κερδίζουν πολύ δύσκολα με 86-85, παίρνοντας το εισιτήριο για το 11ο φάιναλ φορ της ιστορίας τους και 13ο για τον Ομπράντοβιτς. Το φάιναλ φορ διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου 20 χρόνια πριν ο Ομπράντοβιτς είχε στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης με την Παρτιζάν. Στον ημιτελικό ο Παναθηναϊκός κάνει μεγάλο παιχνίδι απέναντι στην ΤΣΣΚΑ των Κιριλένκο, Σβεντ, Σισκάουσκας, Τεόντοσιτς, Κρστιτς, Κριάπα κλπ. αλλά τελικά χάνει με 66-64, αδικούμενος από μερικά καταφανή λάθη των διαιτητών στις τελευταίες φάσεις.

 

 

Στο μικρό τελικό οι πράσινοι χάνουν και από τη Μπαρτσελόνα με 74-69, και αυτό είναι το πρώτο φάιναλ φορ όπου ο Παναθηναϊκός έρχεται 4ος, και το 2ο για τον Ομπράντοβιτς (μετά από εκείνο του 1996 όπου είχε έρθει 4ος με τη Ρεάλ).

Μετά από αυτή την απογοήτευση, και σε συνδυασμό με την κατάκτηση της Ευρωλίγκας από τον Ολυμπιακό, το κλίμα στους “αιωνίους” έχει αλλάξει πριν τη σειρά των τελικών, και ο Ολυμπιακός είναι αυτός που παίρνει και το πρωτάθλημα, νικώντας 3-2 τον Παναθηναϊκό. Στις 12 Ιουνίου 2012 ο Ομπράντοβιτς ανακοινώνει ότι αποχωρεί, μετά από 13 απόλυτα επιτυχημένα χρόνια, από τον πάγκο των πράσινων. Σε αυτά τα 13 χρόνια οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε 23 τίτλους, 11 πρωταθλήματα, 7 κύπελλα και 5 ευρωπαϊκά, και έχει ρεκόρ 358 νικών σε 418 αγώνες στο ελληνικό πρωτάθλημα (85,6%), την καλύτερη επίδοση προπονητή, πάνω από το 82,7% του Γιάννη Ιωαννίδη.

 

https://www.youtube.com/watch?v=jYyx-Out8KY