• Ο «ατσάλινος» -έτσι μεταφράζεται το ψευδώνυμο «Στάλιν» το οποίο υιοθέτησε το 1913 σε ηλικία 35 ετών- μεγάλωσε υπό την άγρυπνη προστασία της μητέρας του, κυριολεκτικά «στη φούστα της», καθώς ήταν ένα ιδιαίτερα καχεκτικό και φιλάσθενο παιδί. Τότε, βέβαια, τον φώναζαν «Σόσο».
  • Ο «Σόσο» υπήρξε ένα άγρια κακοποιημένο παιδί. Ήταν το τελευταίο τέκνο μιας εξαμελούς οικογένειας, της οποία τα τρία μεγαλύτερα παιδιά πέθαναν σε ιδιαίτερα μικρή ηλικία. Ο τσαγκάρης πατέρας του έμεινε άνεργος, κατάντησε αλκοολικός και τα βίαια ξεσπάσματά του προς τον μικρό «Σόσο» σημάδεψαν για πάντα τη ζωή και καθόρισαν τον χαρακτήρα του μετέπειτα σκληρού ηγέτη του ΚΚΣΕ.
  • Η πρώτη επανάσταση του Ιωσήφ Βησσαριώνοβιτς Τζουγκασβίλι ήταν εναντίον της Ρωσίας. Νεαρός φοιτητής της θεολογική σχολή της Τιφλίδας προσχώρησε σε μια μυστική οργάνωση αποκαλούμενη Messame Dassy, που υποστήριζε την ανεξαρτησία της Γεωργίας από τη «μητέρα» Ρωσία.
  • Η Σιβηρία δεν του ήταν άγνωστη. Κατά την ηγεμονία του -τον κατηγορούν οι ιστορικοί- γέμισε τον άγονο, παγωμένο τόπο με εξόριστους αντιφρονούντες. Είχε, όμως, και ο ίδιος ζήσει ενάμιση χρόνο τον ίδιο Γολγοθά. Το 1901 ο Στάλιν προσχώρησε στο Σοσιαλδημοκρατικό εργατικό κόμμα και στις 18 Απριλίου 1902 συνελήφθη στη διάρκεια απεργίας στις μεγάλες εγκαταστάσεις Ρότσιλντ στο Μπατούμι. Τους επόμενους 18 μήνες τους πέρασε εξόριστος στη Σιβηρία.

 

 

  • Μετά από αυτό, προσχώρησε στον Μπολσεβικισμό. Αναφορές που τον ήθελαν να είναι ο «πλιατσικολόγος» του Κομμουνιστικού Κόμματος, επικεφαλής, δηλαδή, ομάδας που εισέβαλε στα τσιφλίκια, άρπαζε τρόφιμα από τα κελάρια και τα παρέδιδε στους φτωχούς, ελέγχονται από τους ιστορικούς.
  • Ο Ιωσήφ Στάλιν είχε δύο συζύγους και τρία παιδιά: δυο γιους και μία κόρη.
  • Η πρώτη σύζυγός του ήταν η Αικατερίνη Σβανίντζε, με την οποία έμεινε παντρεμένος για ακριβώς τρία έτη μέχρι το θάνατό της το 1907. Στην κηδεία της, ο Στάλιν είπε ότι κάθε τρυφερό συναίσθημά του για τους ανθρώπους πέθανε μαζί της. Απέκτησαν ένα γιο, τον Ιάκωβο Τζουγκασβίλι, με τον οποίο δεν είχε επαφές τα τελευταία χρόνια. Ο Ιάκωβος υπηρέτησε στον Κόκκινο Στρατό και συνελήφθη από τους Ναζί. Προσφέρθηκαν να τον ανταλλάξουν με έναν γερμανό ανώτερο αξιωματικό αλλά ο Στάλιν αρνήθηκε την ανταλλαγή. Σύμφωνα με τον κόρη του Σβετλάνα -την απέκτησε με τη δεύτερη σύζυγό του- ο Στάλιν απάντησε «δεν έχω κανένα γιο που να ονομάζεται Ιάκωβος».
  • Η δεύτερη σύζυγός του ήταν η Ναντέζντα Αλληλούγεβα, η οποία πέθανε το 1932. Σύμφωνα με μια ιστορική εκδοχή αυτοκτόνησε αυτοπυροβολούμενη λόγω κάποιου προβλήματος υγείας που τη βασάνιζε, αφήνοντας ένα σημείωμα το οποίο η κόρη τους περιγράφει ως “εν μέρει προσωπικό και εν μέρει πολιτικό”. Επίσημα, πέθανε λόγω καρδιακού επεισοδίου. Μαζί της απέκτησε δύο παιδιά: το Βασίλι και τη Σβετλάνα. Ο Βασίλι έλαβε υψηλή θέση στις τάξεις της σοβιετικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατηγορήθηκε για αλκοολισμό, εξορίστηκε στο Καζάν το 1960 όπου και πέθανε το 1962. Αποκαταστάθηκε κομματικά το 1999. Η Σβετλάνα αυτομόλησε από τη Σοβιετική Ένωση το 1967. 
  • Η τελευταία απόγονος του ατσαλένιου πατερούλη, πέθανε πριν από τριάμισι χρόνια,  στις 29 Νοεμβρίου 2011,στις ΗΠΑ.