Όταν μπήκα σε αυτό το επάγγελμα-λειτούργημα-διαστροφή (χαρακτηρίστε το όπως θέλετε) οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ήταν σε πρωτόλεια μορφή. Θυμάμαι ότι έγραφα χειρόγραφο μέχρι το 2002 περίπου, όταν αποφάσισα να μάθω κομπιούτερ, πιθανότατα χωρίς να φαντάζομαι ότι σε λίγα χρόνια θα έμπαινε στην ζωή μου το Facebook.

Προσπάθησα σήμερα να δώ πότε έγινα μέλος αλλά μετά από είκοσι περίπου λεπτά αναζήτησης το παράτησα γιατί οι αναρτήσεις ήταν τόσες πολλές -κι εγώ ποτέ δεν τα πήγαινα ιδιαίτερα καλά με την τεχνολογία- που αποφάσισα να το αφήσω.

Αυτό που διαπιστώνω συχνά -ξεκαθαρίζω ότι δεν ψάχνομαι να είμαι δημοφιλής ούτε ποστάρω σαν τρελός όλη μέρα- είναι ότι μπορεί να κάνω μια ανάρτηση με ένα σχόλιο για ένα θέμα και να μαζέψει 20 like ανάλογα με το ενδιαφέρον που προκαλεί. Όταν όμως ανεβάζω μια φωτογραφία, τα like πέφτουν σαν βροχή, είτε είμαι μέσα σε ένα αεροπλάνο, είτε στα δικαστήρια για μάρτυρας.

Τελικά μετά από τόσα χρόνια διαπίστωσα αυτό που στο επάγγελμα-λειτούργημα-διαστροφή είναι το αυτονόητο. Η εικόνα πουλάει στο Facebook όπως ακριβώς στις εφημερίδες και στα περιοδικά. Δεν πα να’ χεις ανεβάσει ένα θεϊκό κείμενο. Αμολάει η άλλη μια φωτό λίγο πριν πάει να αλυχτήσει μαζί με τον Βέρτη, φορώντας ένα μίνι που μετά βίας κρύβει τα «απαγορευμένα» και ένα μπλουζάκι που μετά βίας συγκρατεί το πληθωρικό της στήθος και αρχίζει να μετράει κατοσταριές!

Έτσι είναι, γιατί εμείς επιτρέψαμε να συμβεί. Θυμάμαι ότι άλλες φορές στα γενέθλιά μου το τηλέφωνο χτύπαγε πάνω από πενήντα φορές. Φέτος είναι ζήτημα να με πήραν δέκα άνθρωποι. Πάνω από διακόσιοι όμως μου ευχήθηκαν χρόνια πολλά στο Facebook, δείγμα κι’ αυτό του πως μεταλλάχθηκε η ανθρώπινη επικοινωνία, τις τελευταίες δεκαετίες.

Έχω μια φίλη -την αγαπώ πολύ και το ξέρει αν και δεν μιλάμε πολύ συχνά- η οποία κάποια εποχή είχε πάθει φρενίτιδα με το Facebook. Πόσταρε γύρω στις δέκα με είκοσι φωτό την ημέρα, ενώ αν είχε πάει ταξίδι στο εξωτερικό, ο αριθμός διπλασιαζόταν. Με κορόιδευε που δεν μπορούσα να φτιάξω άλμπουμ -ακόμη δεν μπορώ- και εγώ της είπα ότι είχε εθιστεί στο Facebook και καλό θα ήταν να το κοιτάξει, γιατί στο τέλος θα μαθαίναμε πότε θα έκανε σεξ με τον καλό της.

Μάλλον το συνειδητοποίησε για λίγα μόλις 24ωρα, αφού αμέσως μετά επέστρεψε δριμύτερη στον αγαπημένο της εραστή, αυτόν που δεν θα την προδώσει ποτέ: Το Facebook!