Η κρυοθεραπεία ως μέθοδος ανακούφισης φλεγμονών είναι γνωστή από παλιά. Οι αθλίατροι την χρησιμοποιούν  για να ανακουφίσουν τους αθλητές από τις συνέπειες της καταπόνησης των αρθρώσεων. Η χρήση που γίνεται σε αυτή την περίπτωση είναι τοπική.

Όμως, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, ήδη από το 1978 ένας γιαπωνέζος γιατρός είχε κατασκευάσει τον πρώτο ολόσωμο θάλαμο κρυοθεραπείας με στόχο να βοηθήσει τους πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αυτόν τον θάλαμο, ή κάτι παρόμοιο, εγκατέστησε στο σπίτι του ο Κριστιάνο Ρονάλντο, για να «αναρρώνει» από την καταπόνηση των αγώνων και όχι μόνο. Διότι όπως φάνηκε στη συνέχεια, η κρυοθεραπεία, εκτός των άλλων, βοηθάει στην απώλεια κιλών, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, το λεμφικό σύστημα «ξυπνάει», ακόμα και το νευρικό σύστημα επωφελείται.

Στις ευεργετικές συνέπειες της κρυοθεραπείας πρώτοι αντέδρασαν οι σταρ του θεάματος. Η Ντέμι Μουρ και άλλοι έσπευσαν να υιοθετήσουν τη μέθοδο και να εγκαταστήσουν θαλάμους στα σπίτια τους. Όμως το τελευταίο δωδεκάμηνο παρατηρείται μια τάση «εκλαΐκευσης» της μεθόδου. Σιγά σιγά κέντρα κρυοθεραπείας ανοίγουν σε όλες τις μεγάλες αμερικανικές πόλεις .

Η Τζέσικα Σίλβεστερ είναι δημοσιογράφος του μαχητικού lifestyle που συνεργάζεται με το περιοδικό New York Magazine. Οπλισμένη με θάρρος και περιέργεια η δυναμική λειτουργός του Τύπου επισκέφτηκε το κέντρο απ’ όπου άρχισε να ξετυλίγεται το trend και με σφιγμένα δόντια ζήτησε να υποβληθεί στη δοκιμασία.

Τα πράγματα που μάθαμε από την εμπειρία της Τζέσικα Σίλβεστερ:

  • Η διάρκεια της θεραπείας είναι 3 λεπτά.
  • Η θερμοκρασία στον θάλαμο στη διάρκεια της θεραπείας είναι  -164° Κελσίου.
  • Η θερμοκρασία της επιδερμίδας του σώματος πέφτει στους  0° Κελσίου.
  • Δεν υποφέρεις, για την ακρίβεια δεν νιώθεις απολύτως τίποτα αφού το σώμα σου μουδιάζει.
  • Μετά την έξοδό σου από τον θάλαμο πρέπει να κάνεις ποδήλατο ή κάποια άλλη μορφή αερόβιας άσκησης για τουλάχιστον πέντε λεπτά ώστε να δώσεις την ευκαιρία στους μυς να ζεσταθούν.
  • Και τώρα το καλύτερο: Η τρίλεπτη παραμονή στον θάλαμο της κρυοθεραπείας καίει 800 θερμίδες.

Πως κι έτσι, θ’ αναρωτηθείτε. Η απάντηση βρίσκεται στην ομοιόσταση,  την ιδιότητα του οργανισμού να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες του εσωτερικού περιβάλλοντος του σώματος παρά τις μεταβολές των συνθηκών στο εξωτερικό περιβάλλον. Στην προκειμένη περίπτωση η ακραία μεταβολή στην θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος υποχρεώνει τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει τις «εφεδρείες» του, να κάνει έξτρα καύσεις δηλαδή, για να διατηρήσει την εσωτερική θερμοκρασία σταθερή.

Οπότε, να σου κάτω τα κιλά.